• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informerr

16.03.2024

10:31

Đukić Dejanović: Sve je spremno za upis dece, očekujemo 65.000 prvaka!

Aleksandar Jovanović Cile/Novak Đurović

Društvo

Đukić Dejanović: Sve je spremno za upis dece, očekujemo 65.000 prvaka!

Podeli vest

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je sve spremno za upis đaka u prvi razred osnovne škole, a da se očekuje da će ove godine 65.000 mališana postati đaci prvaci.

Ona je naglasila da je roditeljima olakšana procedura upisa u osnovnu školu, kao i da sve mogu uraditi elektronskim putem, preko platforme eUpis.

- Roditeljima je na raspolaganju jedna divna mogućnost, a to je da samo jednim odlaskom u školu dobiju informacije i preko platforme e-Upis, upišu svoju decu u prvi razred. To su sva deca koja imaju od šest i po do sedam i po godina na dan, odnosno u periodu upisa - rekla je ministarka prosvete.

Prema njenim rečima, škole i roditelji imaju jasna i detaljna uputstva za upis dece u osnovnu školu, koji kreće 1. aprila. Načelnica pedijatrije Doma Zdravlja Savski Venac, Marija Golubović rekla je da su u toku i sistematski pregledi kako bi se utvrdilo da li su deca spremna za polazak u prvi razred.

- Sistematski pregled je u stvari pregled deteta da se vidi da li je zdravo i da li je spremno za polazak u prvi razred. To obuhvata pregled pedijatra, laboratorijske analize, zajedno sa urinom, pregled specijaliste od otorinolaringologa, oftalmologa, stomatologa, fizijatra i logopeda - navela je Golubović.

Foto: Shutterstock

 

Ističe da je poželjno da se deca revakcinišu pre polaska u školu, kako bi bila zaštićena i da bi se, kako kaže, podigla kolektivna svest o zaštiti pojedinca i okoline u kojoj će dete boraviti.

- Vakcine koje su obavezne i koje su deca već primila su četvorovalentna vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i dečje paralize i trovalentna vakcina, to je MMR, protiv malih boginja, zauški i rubeole - navela je Golubović.

Ona kaže da su sistematski pregledi dece počeli od sredine januara i da su pregledana deca, uglavnom spremna za polazak u školu.

- Pedijatar prati svako dete od ranog uzrasta, od kada dođu na prvu mesečnu kontrolu i shodno tome prati se taj rast i razvoj. Ukoliko u tom periodu dete ima poteškoće u savladavanju nekih osnovnih svakodnevnih veština šalje se defektologu, a ako ima poteškoće u govoru, šalje se logopedu, tako da kada dođe vreme za polazak u školu, mi već znamo da li ima neke poteškoće - objasnila je Golubović.

Foto: Shutterstock

 

Dodala je da, ukoliko se utvrdi da dete ima opravdane poteškoće, upis u prvi razred se može odložiti, o čemu odlučuje posebna komisija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija