• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.03.2024

06:33

Danas je prvi dan proleća! Evo kakvo nas vreme očekuje

Tanjug/Strahinja Aćimović

Društvo

Danas je prvi dan proleća! Evo kakvo nas vreme očekuje

Podeli vest

Danas zvanično počinje proleće.

Prvi dan proleća doneće i veliku opasnost od mraza. Jutro će u svim predelima Srbije biti vedro, a nebo bez oblaka usloviće i veće izračivanje vazduha, pa se u mnogim predelima očekuje i mraz. Jutarnja temperatura biće od -3 do 3°C, u Beogradu do 2°C, a na obodu grada -1°C. Osim centra Beograda, mraz se ne očekuje još jedino u Timočkoj i Negotinskoj Krajini, poručuje meteorolog amater Đorđe Đurić.

Tokom dana biće sunčano i prohladno.

Maksimalna temperatura biće od 10 do 15°C, u Beogradu do 13-14°C.

Uslova za slab mraz, naročito pri tlu očekuje se i u četvrtak. Tokom dana biće pretežno sunčano i osetno toplije, uz temperature od 14 do 18°C, u Beogradu do 16°C. U toku noći na severu Srbije naoblačenje sa kišom.

Slične temperature, ali uz znatno toplije jutro očekuje se u petak, ali će tokom dana prolazno naoblačenje doneti kišu i pljuskove.

Prvi dan vikenda doneće sunčano i veoma toplo vreme. Maksimalna temperatura biće od 18 do 22°C, u Beogradu oko 20°C.

Foto: TopPres

 

 

Već u toku noći na severu Srbije očekuje se promena vremena.

Drugi dan vikenda doneće Srbiji burnu promenu vremena. Ujutro i pre podne u severnim i zapadnim, a posle podne i uveče i u ostalim predelima očekuje se jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Pljuskovi sa grmljavinom posle podne biće naročito izraženi na jugu i jugoistoku Srbije gde će veći deo dana biti i dalje vrlo toplo, uz temperature do 20°C, dok se na severu i na zapadu zbog prodora hladnog fronta očekuje osetno hladnije vreme, uz temperature od 10 do 12°C.

Inače, ovu jaku promenu vremena doneće snažan ciklon sa severnog Jadrana, koji će Srbiji za vikend doneti i nagli pad vazdušnog pritiska i pojačan jugozapadni vetar.

Kako će centar ciklona u nedelju uvele odmaknuti severoistočno od Srbije, južna strujanja zameniće veoma izražena severna, uz prodor hladnog fronta i jače zahlađenje vremena.

Početkom sledeće sedmice u svim predelima biće oblačno i osetno hladnije sa kišom, na planinama sa snegom, a padavine se očekuju uglavnom tokom ponedeljka, da bi u utorak usledio prestanak.

Maksimalna temperatura u ponedeljak i utorak biće od 7 do 13°C, u Beogradu do 10°C.

Od srede će uslediti stabilizacija vremena, tada ponegde i uz pojavu slabog mraza, da bi prema kraju meseca otoplilo, pa bi uz promenljivo oblačno vreme bilo i umereno toplo, a maksimalna temperatura kretala bi se od 15 do 20°C.

Dakle, sam početak proleća doneće nam veoma promenljivo vreme, manje-više u skladu sa kalendarom. Do kraja sedmice temperature bi bile malo iznad proseka, za vikend i za pet stepeni iznad proseka, da bi oko 25. marta usledilo prolazno zahlađenje i pad tempertura na vrednosti ispod proseka. Sam kraj marta doneo bi temperature oko i malo iznad prosečnih vrednosti za kraj meseca.

S obzirom na to da se u sredu i u četvrtak u većem delu Srbije očekuje pojava mraza, naričito pri tlu, ali i na dva metra iznad tla, preporučuje se oprez i da se primene adekvatne mere zaštite kada su poljoprivredne i ratarske kulture u pitanju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija