• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.03.2024

17:40

Troškovi manji za čak 12.000 dinara: Ova grupa građana će osetiti veliku uštedu!

Shuterstock

Društvo

Troškovi manji za čak 12.000 dinara: Ova grupa građana će osetiti veliku uštedu!

Podeli vest

Naglašeno je da ova ušteda praktično predstavlja još jedan vid subvencije države.

U Srbiji će se od 1. maja primenjivati pravilnik koji pčelare oslobađa plaćanja transportnih uverenja za selidbu pčela i naknade za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu.

Takođe, ukida se i dezinfekcija vozila pre selidbe, saopštio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Kako se navodi, to će pčelarima doneti u proseku, po jednoj selidbi košnica uštedu od blizu 12.000 dinara.

- Pčelari će od 1. maja biti oslobođeni ne samo proceduralnih i vremenskih, već i značajnih finansijskih obaveza - istakli su u SPOS-u.

Navode da se od 1. maja 2024. više neće plaćati pisanje transportnog uverenja koje sada košta 345 dinara, kao ni naknada za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu koja košta najmanje 25 dinara po košnici u svakom smeru selidbe.

Neće se naplaćivati ni dezinfekcija vozila pre selidbe od teritorijalno nadležne veterinarske stanice, a to trenutno košta od 1.035 do 1.265 dinara zavisno od vozila u jednom pravcu selidbe.

Foto: Foto: Shutterstock

 

To je, kako ističu, po trenutnom preporučenom cenovniku veterinarskih usluga Veterinarske komore Srbije, s tim što je ta cena za pčelare uvek veća za 50 odsto, jer se utovar košnica obavlja noću, a noćna tarifa je 50 odsto skuplja, još ako se selite nedeljom onda je 100 odsto skuplje za rad nedeljom.

Dodaje se da se i izlaz veterinara na teren sada naplaćuje zakonskih 30 odsto cene litra benzina po kilometru.

- Ako znamo da prosečan pčelinjak u SPOS ima 70,6 košnica i neka bude da je prosečno udaljen od veterinarske stanice samo 15 kilometara, ukupna ušteda po prosečnom pčelaru SPOS-a po samo jednoj selidbi u oba pravca iznosi najmanje 11.585 dinara, jer smo računali da svih 70 košnica stane na jedan kamion, što je naravno uglavnom nemoguće, te su troškovi i znatno veći - navode u SPOS-u.

Foto: Shutterstock

 

Naglašavaju i da ova ušteda praktično predstavlja još jedan vid subvencije države za pčelare, jer po prosečnom članu SPOS-a to iznosi dodatnih 164 dinara po košnici članova, a prosečan pčelinjak u SPOS broji 70,6 košnica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija