• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

21.03.2024

10:46

Suze, kijavica, zapušen nos... Nikada jače delovanje polena u Srbiji

Shutterstock

Društvo

Suze, kijavica, zapušen nos... Nikada jače delovanje polena u Srbiji

Podeli vest

Sezona alergija uveliko je počela, a kako upozorava Mirjana Mitrović Josipović, rukovodilac grupe za monitoring i stanje alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine, sada su prisutni poleni drveća, a već sledeće nedelje počinju mnogo veće koncentracije najjačeg alergena za ovo doba godine iz ove grupe.

Radi se o polenu breze, koji u proleće ima najjači alergeni potencijal, zbog čega je, kako naša sagovornica napominje, neophodno da se alergični adekvatno pripreme.

Mitrović Josipović navodi da se od drveća, beleži rast polena javora, jove, graba, leske, kiselja, čempresa, jasena, topole, hrasta, vrbe i bresta.

- Topola je sada u porastu, ona intenzivno cveta. Ona je sad prisutna što se polena tiče, a ne onda kada krenu "mace". To je zabluda. Veći deo dana su tise i čempresi bili u crvenom, u prekograničnim vrednostima - priča Mitrović Josipović.

Aktuelne podatke o polenu možete da pratite na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA)

Naša sagovornica podseća da meteorolozi za vikend najavljuju i do 20 stepeni, a sa tim lepim danima, upravo, kreće i polen breze koji ima, kako kaže, najveći alergeni potencijal u proleće.

Polen breze počinje već od iduće nedelje - precizira Mitrović Josipović, i dodaje da svi prisutni poleni nemaju isti efekat na alergične ljude:

- Zato upozoravamo da se sa pripremom krene na vreme, a to je kada nema kiše i kada je toplo. Alergolozi kažu da je sa pripremom potrebno početi 10 do 15 dana pre nego što ta vrsta polena uđe u te visoke vrednosti, a kako bi se izbegle burne reakcije - svrab očiju, curenje nosa, kod težih slučajeva to je i spazam, plitko disanje, dolazi i do tegoba kod ljudi koji imaju astmu... Dakle, kreće breza!

Saveti za ublažavanje tegoba

- tokom dana prozore držite zatvorene
- ne izlazite napolje po vetrovitom vremenu
- ne izlazite iz kuće u toku prepodneva, tada je najviše polena u vazduhu
- često se umivajte
- češće perite kosu
- veš perite češće ali ga ne sušite napolju, osim uveče
- istresajte posteljinu
- skloniti se iz okruženja u kome raste uzročnik alergije
- 10 do 15 dana pre povećanja koncentracije alergena u vazduhu počnite sa terapijom

Polen breze, inače, izaziva burne reakcije kod alergičnih osoba. Pored određene terapije u konsultaciji sa lekarom, neophodno je i boraviti što više je moguće u klimatizovanom prostoru, prati kosu, odeću...

Mitrović Josipović podseća da posle breze, koja je u periodu proleća najjača, slede trave, a nakon toga u vremenu korova - ambrozija, koja ima ubedljivo najjači alergeni potencijal od svih alergena.

Od svih 26 alergenih vrsta koje pratimo, ambrozija ima najjače dejstvo. Ona nije još nikla, ali je važno da napravimo strategiju kako ćemo se ove sezone boriti protiv ovog invazivnog korova to jest ambrozije - napominje Mitrović Josipović za "Blic".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija