• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

23.03.2024

14:59

Šta je favela, a šata biotop: Osmaci imali probni test male mature i evo kako su ga uradili

Tanjug

Društvo

Šta je favela, a šata biotop: Osmaci imali probni test male mature i evo kako su ga uradili

Podeli vest

Osmaci širom Srbije danas imaju probu male mature, a nakon su juče rešavali matematiku, a danas pre podne srpski, nešto posle podneva završili su i izabrani test.

Svako je izabrao da li će da polaže jedan od pet predmeta - geografiju, biologiju, istoriju, fiziku ili hemiju, a ono što se da zaključiti nakon što je proba male mature završena, to je da je većini ovaj treći test bio najlakši.

Učenici osmih razreda u Subotici, koji su danas u Osnovnoj školi "Matko Vuković" u Subotici polagali izabrani test, čini se da su najbolje uradili upravo poslednji od tri probna testa male mature.

- Nije bilo teško. Zadovoljna sam jako kako sam uradila probni test iz biologije. Odgovorila sam na sva pitanja, ali jedno nisam sigurna da je tačno. Meni najteže pitanje je bilo koji organizam je uticao na ozonski omotač, odnosno, na stvaranje tog omotača - kaže mala maturantkinja koja pohađa nastavu na hrvatskom jeziku u Subotici.

Osmakinja Višnja izabrala je da polaže biologiju koju, kako kaže, voli i vredno se spremala za probni ispit.

- Sva pitanja su mi bila nekako logična. Nije bilo puno prostora za razmišljanje, a i ponuđeni odgovori su nam puno pomogli. Mogu reći da su pitanja, barem meni, bila lagana, a od težih mogu izdvojiti dva a to su: „Šta pomaže u stvaranju ozonskog omotača?“ i „Koji od ponuđenih odgovora čini biotop?“. Imali smo i jedno vrlo zanimljivo pitanje zbog koga smo se i smejali, a to je: „Kako pliva patka?“ Od ponuđenih odgovora bili su da patka pliva pomoću krila, kljuna ili nogu. Sve u svemu, bilo je lako – priča nam Višnja.

Njena drugarica Anja koja je kao izborni predmet izabrala geografiju kaže da su joj pitanja iz tog predmeta bila mnogo lakša nego ona na testovima iz matematike i srpskog.

- Volim geografiju i nisam se nešto posebno spremala za ispit. Učim tokom cele godine pa sam samo malo nešto ponovila tako da mi je stvarno bilo lako odgovoriti na pitanja: „Koja je najveća pustinja u Africi?“, „Šta se dobija kada se pomeraju litosferne ploče?“, „Koja je najduža reka u Evropi?“ Budući da smo imali ponuđene odgovore, stvarno nije bilo teško. Bilo je i nekih, možda bi mogli reći trik pitanja kao što je: „Šta su favele?“ Tu smo imali ponuđene odgovore pa smo trebali da odredimo koja je tačna ili netačna tvrdnja ali i to sam rešila – priča nam Anja.

Direktor novosadske Osnovne škole „Jovan Popović“ Goran Stevanović zadovoljan je kako su protekli probni završni ispiti za malu maturu jer su, kako kaže, deca bila opuštena, nisu imali nikakvu presiju i imali su priliku da provere svoje znanje.

- Testiranje je prošlo bez ikakvih problema i najbitnije je da su deca ozbiljno shvatila probne testove ali bez ikakvog pritiska i presije. Praktično, prošli su kroz ceo proces koji se sprovodi i na polaganju „prave“ mature – od ponašanja pre ulaska u školu, tokom boravka u učionici i nakon izlaska iz škole. Ovo je praktično prilagođavanje i učenici su sad upoznati sa celom procedurom koju moraju da ispoštuju što će im puno olakšati polaganje završnog ispita a to je nama najvažnije, da pomognemo deci da bi mogli da se fokusiraju na ispite – naglašava Stevanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14