• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.03.2024

09:49

Đurđev:  U 2024. potražnja za naftom bi mogla da dosegne 104,46 miliona barela dnevno, a već naredne godine - 106,3 miliona barela dnevno

Zoran Sinko

Društvo

Đurđev: U 2024. potražnja za naftom bi mogla da dosegne 104,46 miliona barela dnevno, a već naredne godine - 106,3 miliona barela dnevno

Podeli vest

U poslednje vreme se sve češće suočavamo sa idejama u čijoj se srži nalazi odstupanje od nafte kao izvora energije. Glasnogovornici ove ideje kao glavni izgovor izdvajaju zaštitu životne sredine, izjavio je poslanik i predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

- Pođimo od činjenica, nafta čini 31 odsto svetskog energetskog bilansa, stoga, ukoliko bi kojim slučajem došlo do nestanka nafte, svakako bi došlo do nekih korenitih promena koje bi uticale na način života kakav poznajemo. Za početak, ukoliko bi se odrekli od korišćenja nafte sledeći „zelenu agendu“, dakle zarad klimatskih razloga, došlo bi do drastičnog smanjenja proizvodnje prehrambenih proizvoda. Ne samo to, odricanje od nafte bi bilo propraćeno smanjenjem proizvodnje opreme za obnovljive izvore energije - rekao je Đurđev.

- Ideologija koja zagovara odstupanje od nafte iz klimatskih razloga je pogrešna. Bez nafte kao energenta nije moguće proizvesti vetroturbinu, nije moguće proizvesti ni solarne panele, kao ni svu drugu opremu za obnovljive izvore energije, zato su svi pozivi za napuštanje nafte pod izgovorom zaštite životne sredine fundamentalno pogrešni - smatra Đurđev.

- Šta bi se desilo sa transportom ukoliko ne bi bilo nafte? Brodovi koji transportuju žito, lokomotive koje prevoze ugalj, kamioni koji voze namirnice, svi oni koriste naftne derivate kao pogonsko gorivo. Ne samo to, traktor, kombajn, poljoprivredne mašine takođe ne bi mogle da rade bez nafte. Svakako da bi odstupanjem od nafte uticalo na saobraćaj, dolazilo bi do nestašica, redova ispred prodavnica, ljudi ne bi mogli da pazare osnovne životne namirnice, milioni bi bili pogođeni glađu - rekao je Đurđev.

- U svetu u kome živimo tek nas čeka povećanje potražnje za naftom, pik potražnje će biti negde oko 2045 godine, kako kažu prognoze OPEK-a, druge predikcije, kao izveštaji koji smatraju da nas vrhunac globalne potražnje za naftom očekuje već 2030. godine, se zasnivaju na pozivima da se u potpunosti napusti korišćenje fosilnih goriva. Primera radi, po jednom od scenarija, potražnja za naftom do 2045. će doći i do 120 miliona barela dnevno - izjavio je Đurđev.

- Suočavamo se sa sve većim rastom potražnje nafte na globalnom nivou, i za to moramo biti spremni, neophodno je ulagati u sve sektore naftne industrije. Sve procene nam sugerišu da nas očekuje rast  globalne potražnje za naftom. U 2024. potražnja za naftom bi mogla da dosegne 104,46 miliona barela dnevno, a već naredne godine - 106,3 miliona barela dnevno - zaključio je Đurđev.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija