• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ RTS

31.03.2024

15:16

Episkop Teodosije Srbima na KiM: Ne napuštajte svetu zemlju, ostavite je deci svojoj (FOTO)

Eparhija raško-prizrenska

Društvo

Episkop Teodosije Srbima na KiM: Ne napuštajte svetu zemlju, ostavite je deci svojoj (FOTO)

Podeli vest

Episkop raško-prizrenski Teodosije poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da ne napuštaju svetu srpsku zemlju, da ostanu svoji na svome, uzdajući se u svoju crkvu i da nisu sami.

Ovu poruku episkop je vernicima uputio iz crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu kod Obilića, u kojoj je sa sveštenstvom služio svetu liturgiju.

Okupljenim vernicima, preostalim u više srpskih sredina u opštini Obilić, episkop je preneo da nam današnje Sveto jevanđelje govori o čvrstoj veri u Gospoda.

"I kada smo u opasnosti, u neprilici, nevolji, bolesti, nemaštini, treba da se setimo Gospoda i da stremimo da budemo bliži Gospodu. A možemo da mu se približimo, u vreme časnoga posta, molitvom i postom, znajući da kada smo u njegovoj blizini da ćemo dobiti isceljenje duše i tela", rekao je vladika Teodosije.

Dodao je "ako imamo mir Božji u sebi, onda ništa nam spolja ne može nauditi, nikakav strah nas ne može smutiti i onda nećemo praviti greške, onako kako ih često pravimo u ovom životu".

Foto: Eparhija raško-prizrenska

 

"Imamo mir Božji u nama, znači da imamo braćo i sestre ljubavi prema Bogu, prema Crkvi, prema ovoj svetoj zemlji kojom hodimo i kojom su hodili naši preci, prema ovim svetinjama koje su nam date od Boga i od naših svetih. Ako imamo tu ljubav onda nećemo pogrešiti", rekao je vladika.

Ukazao je da se varaju oni koji su okrenuti samo sebi i sticanju materijalnog, misleći da time postižu zemaljsku sreću i zemaljski mir.

"Jedini pravi mir i blagostanje i sreća dolaze od Gospoda. To je ono što ne prolazi. Ovo zemaljsko je kao senka i san. Sada ih vidimo ali ih onda nema. A sa ovim životom treba da zadobijemo večni", preneo je vladika.

Preostalim Srbima u opštini Obilić i šire na Kosovu i Metohiji poručio je da su kao narod Božji i narod pravoslavni, primili veru, krsno ime, svetinje, zemlju i sve to i nasledstvo.

"A na nama je da to sačuvamo i da životom svojim osveštamo i na nama je da sve to predamo ovoj deci. I ona imaju pravo i na ovu zemlju zemlju i na ovu lepotu ina ove svetinje, kao što smo i mi imali pravo. Onda nećemo pogrešiti i imaćemo spokojstvo i mir Božji u duši", istakao je vladika.

Čestitajući vernicima praznik, eposkop im je poželeo da ih ukrepi, dometne i snage i hrabrosti i svega da opstanu svoji na svome, zajedno sa svojom crkvom.

"Niste sami. Tu su i sveštenici, tu su i monasi, tu su naše svetinje. Tu su vaši bližnji koji ni po kakvu cenu neće da napuste ove svete prostore. Znači niste sami a svi smo mi sa Gospodom, koji nas nikad neće napustiti ako mi njega ne napustimo, koji od nas nikad neće okrenuti glavu ako mi ne okrenemo glavu od Gospoda i krenemo suprtonim putem. Neka bi nas Gospod prosvetlio, i naučio rečju svojom da budemo njegovi verni ljudi, verne sluge, kako bi i mi ostvarili ono šta Gospod od nas očekuje", poručio je vladika Teodosije tokom liturgije u Babinom Mostu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija