• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

01.04.2024

10:36

Zbog mobilnih telefona deca postaju psihopate! Alarmantna upozorenja lekara

Shuterstock

Društvo

Zbog mobilnih telefona deca postaju psihopate! Alarmantna upozorenja lekara

Podeli vest

Pojedine škole zabranile su upotrebu mobilnih telefona u učionicama, međutim, zavisnost dece od ekrana je jedan od najvećih problema današnjice, a prema rečima stručnjaka, kada stignu do školskih klupa – već je kasno i mnoga deca u školu kreću sa dijagnozom da su - ekranizovana!

Prvi koji su ukazali na ovaj problem bili su logopedi i medicinski radnici koji rade sistematske preglede sa decom u petoj godini.

U odnosu na prethodne generacije primetili su da deca imaju određene nedostatke, povezali su ih sa načinom odrastanja i došli su do toga da su tableti i mobilni telefoni uzrok tih problema.

- Još pre 10 i više godina logopedi su to prvi primetili, a zatim su razlike i promene kod dece uočili i učitelji. Sada se o tome samo priča, ali niko ništa ne preduzima. Znam za slučaj deteta u prvom razredu koje ima dijagnozu da je ekranizovano. Ne priča sa drugom decom, slabo komunicira sa učiteljicom, ne ostvaruje kontakt očima, govor mu je nerazumljiv, agramatičan, a ako priča - to radi u trećem licu – kaže za “Blic” Dragana Ćupurdija, psiholog.

Ekranizovano dete, kako ističu stručnjaci, koristi dosta engleskih reči, motorika mu nije razvijena, nekontrolisano se kreće i pada. Nema emocije, ne razume uzročno – posledične situacije, recimo, zašto je loše ako nekoga udari i zašto bi trebao da snosi posledice zbog toga.

Nema emocionalne ekspresije, ispoljava samo bes i ako mu je nešto uskraćeno onda jedino može da zaplače i ispolji tugu.

Psiholog smatra da je podatak da osmaci na probnoj maturi nisu mogli da razumeju duže tekstove iz maternjeg jezika, posledica nemanja navike čitanja i razvijanja bogatstva reči, ali to se ne može postići ako dete stalno drži telefon u rukama.

Mnogi učenici i na testu iz matematike nisu znali šta znače pojedine reči, kao što je bila reč mural, jer se nikada nisu susrela s tim pojmom.

- U ranom uzrastu deteta kada logopedi i drugi stručnjaci naiđu na ekranizovano dete, daju dijagnozu i smatraju da je to pervazivni razvojni poremećaj. Ako se ne radi na tome da dete bude dete u pravom smislu reči, onda to može da razvije i različite psihičke poremećaje. Jer, dok su mali kažemo da su ekranizovani, ali kada odrastu onda to može da dovede do dijagnoze poremećaja ličnosti, da budu psihopate, sociopate jer nemaju empatiju prema drugima, a nemaju je jer od malena nisu komunicirali sa ljudima, već samo sa ekranom. Dete počinje da se zatvara u sebe, odlazi u neki drugi svet – objašnjava Ćupurdija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija