• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.04.2024

10:02

Ceo slučaj je potpuno čudan! Stručnjaci o nestanku male Danke: Priče o trgovini decom uvek postoje!

Shuterstock

Društvo

Ceo slučaj je potpuno čudan! Stručnjaci o nestanku male Danke: Priče o trgovini decom uvek postoje!

Podeli vest

Povodom nestanka dvogodišnje Danke Ilić i intenzivne potrage za njom u jutarnjem programu gostovali su psiholog Snežana Repac, generalni sekretar Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA Isidora Milosavljević i Ibro Ibrahimović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima.

Ibrahimović je konstatovao da je sam slučaj nestanka male Danke vrlo neobičan.

 

- Pišu se neproverene stvari i stvara se jedna percepcija o krivici roditelja kada je ovaj slučaj u putanju. Treba naglasiti da postoji pretpostavka njihove nevinosti i to je nešto što može da ostavi ozbiljan pečat na njihov život. Cela priča je potpuno neuobičajena od momenta kada je Danka nestala. Da tako malo dete nestane takvom brzinom to je zaista retkost - rekao je Ibrahimović.

 

Takođe, on se osvrnuo i na rad policije i istakao da su se ponašali na najvišem profesionalnom nivou. 

- Od samog početka policija je na najvišem profesionalnom nivou. Priče o trgovini decom uvek postoje, ali kada je trgovina ljudima u pitanju ja moram da naglasim da su deca u Srbiji masovno eklsploatisana prinudom na prosjačenje, prinudnim brakovima, seksualnom i radnom eksploatacijom. Prosek starosti je 12 godina, većina su ženska deca. Od 14 slučajeva 13 su devojčice koje su seksualno eksploatisane i prinuđene na brakove - rekao je on. 

Foto: drustvene mreze telegram

 

Milosavljević je rekla da se istraga vodi dvojako, kao i da su šanse da se devojčica nalazi na pretraživanom terenu sve manje.

- Ova istraga se vodi dvojako. Pretragom samog terena i prikupljanjem informacija koje podrazumeva razgovore sa prijateljima i poznanicima porodice u komšiluku gde se dogodio nestanak. Zaista pretraga terena je detaljna i policija ne isključuje ni jednu opciju. Kako, međutim, vreme prolazi sve se više umanjuju šanse da je devojčica na datom terenu. Pretraga je bila izuzetno opsežna i devojčicu su tražili specijalno obučeni ljudi i psi. Pretraga terena ne može da traje beskonačno. Ona će morati u jednom trenutku da bude obustavljena -  rekla je generalni sekretar Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA Isidora Milosavljević.

Konstatovala je da je žuta Interpolova poternica raspisana zahvaljujući snimku devojčice za koju se sumnja da je možda Danka Ilić.

- To je rezultat međunarodne saradnje naše i druih svetskih policija. Interpol raspisuje poternice isključivo za osobe koje se vode kao nestale. To je sistem koji je umrežen gde se podaci lepo ažuriraju. Do interpolove poternice je došlo zato što se pojavio snimak iz Beča na kome je neka devojčica za koju se sumnja da je Danka pa će se taj snimak veštačiti. Ali žuta interpolova poternica je posledica objavljivanja tog snimka - rekla je Milosavljević.

Repac je ocenila da na snimku postoje neki pokazatelji na osnovu kojih ona sumnja da se radi o Danki Ilić.

- Ako je to naš čovek zašto je ne bi pozvao imenom. Onda bi ona na poziv refleksno okrenula glavu. To bi bio neki način da se utvrdi da li je to to dete. Meni se čini da je ovo dete malo veće. To se lako može utvrditi. Dete sa snimka se veoma vešto penje na ovu ogradu i to ukazuje da ima razvijeniju motoriku nego dete od dve godine koje nije toliko ni stabilno i ne odvaja se od starijih. Ne može se očekivati da dete bude u prisustvu nepoznatih osoba i da bude mirno. Meni taj snimak deluje dosta neobično - istakla je psiholog Snežana Repac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ranko

pre 4 nedelje

Nevjerovatno kako ov adoticna Snjezana lupeta.d a je zovno imenom vi ili ste ograniceni ili ne znat est apricate ,,taj covjek je stranac jos i Srbin,d a je zvao imenom lako je moga d aon zavrsi u policiji d a uznemirava ove dvije zene i dijete ,vi ocito ili nist ebili u inostranstvu ili stvarno nemate mozga .Covjek je uradio sv e super niej doveo djevojcu u opasnost -ako je to Danka,jedino sto je mozda pogrijesio sto nije posao za njima u tranvaju d a vidi gdje ce izaci,sv eu svemu on je odradio odlicno posao ..a takvi kao vi gospodjo smao mlatite slamu izigravajuci kojekakvog strucnjaka Svi svi mi obivni gradjani nadamo d a ce s e pronaci Danka ziva i zdrava

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!
Showtime

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!

Bio bih vojnik specijalnih jedinica da nisam postao profesionalni fudbaler, kaže štoper Genta Stefan Mitrović za Informer, dok napadač Ferencvaroša Aleksandar Pešić otkriva da je kao mali sanjao da drži mikrofon i puni hale, a ne da bude golgeter.

01.05.2024

09:38

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15