• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.04.2024

13:46

Pre tačno godinu dana u Beogradu je bilo čak 17 centimetara snega - Danas se "topimo" na +30 stepeni! Ako kiša ne bude uskoro pala, preti nam opasna pojava!

Shutterstock

Društvo

Pre tačno godinu dana u Beogradu je bilo čak 17 centimetara snega - Danas se "topimo" na +30 stepeni! Ako kiša ne bude uskoro pala, preti nam opasna pojava!

Podeli vest

Pre tačno godinu dana u Srbiji je padao sneg. Visina snežnog pokrivača u Beogradu je 4. aprila dostizala čak 17 centimetara, dok je na Kopaoniku zabeleženo 54. Temperatura se u celoj zemlji kretala oko nule, a ove godine situacija je potpuno drugačija.

U našoj zemlji je, sudeći po temperaturama, ipak je stiglo leto, kažu meteorolozi. Za dane vikenda i početkom sledeće sedmice očekuje se sunčano i toplo vreme neuobičajeno za april.

Najtopliji dani, kažu oni, biće nedelja i ponedeljak, kada se ponovo u većini mesta očekuju dnevne temperature od 29 do čak 32 stepena.

Meteorolog Ivan Ristić podseća da nas je prethodnih godina iznenadio i sneg usred aprila.

- Ono što je nekako postalo učestalo poslednjih par godina i čega smo se svi nekako pribojavali jeste kasna pojava snega u aprilu. Moram da vas podsetim da je prošle godine sneg pao 4. aprila, dok se 2022. godine zabelelo 20. aprila. Izgleda da možemo da odahnemo, po prognozama, sneg nas neće iznenaditi u aprilu, ali ipak treba biti na oprezu - kaže Ristić.

Foto: Zoran Sinko

 

Saharski vazduh

Meteorolog Ivan Ristić navodi da je uzrok visokih temperatura vreo afrički vazduh, koji je stigao do ovog dela Evrope.

- Najjači uticaj vrelog afričkog vazduha koji preko Sahare stiže u Evropu, u Srbiji se očekuje u ponedeljak i utorak, kada će temperature biti znatno iznad proseka za ovo doba godine. Nalet toplog vazduha ovaj put počinje zapadnije od Alpa, pa se najviše temperature očekuju u Španiji, gde će termometar pokazivati i 35 stepeni. Naša zemlja će biti pošteđena tog najjačeg uticaja saharskog vazduha, ali imaćemo svakako prave letnje temperature. Kod nas će se najviše osetiti vreli talas u ponedeljak i utorak, 8. i 9. aprila, kada će maksimalna temperatura ići od 29 do 32 stepena - objašnjava Ristić.

Foto: TopPres

 

Prema njegovim rečima, letnje vreme zadržaće se do sredine sledeće nedelje, kada se očekuje promena. Stiže nam naoblačenje, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. On kaže da će uslediti i pad temperature za desetak stepeni.

- Od 10. aprila dolazi do promene vremena i slabljenja tog toplog talasa iz Afrike. Posle tog datuma očekuje nas vetrovito vreme, a sve ukazuje da će biti prilika i za dosta padavina. Najviše kiše očekuje se na Kopaoniku i Zlatiboru. Vlažan vazduh doneće češće padavine, pa se sve do kraja meseca može očekivati smena sunca i kiše i u nižim predelima zemlje. Temperature će biti prosečne za ovo doba godine i kretaće se od 15 do 20 stepeni - ističe Ristić.

Srbiji predstoji suša

Što se tiče dugoročne prognoze - pred nama je nešto topliji i sušniji april.

Tokom celog meseca temperatura će se kretati između dva i pet stepeni iznad proseka, dakle oko 25. podeljka, dok će kiša biti nešto ređa i slabija nego što je to prosek.

Foto: Reuters

 

Nešto obilnije padavine prognoziraju se sredinom meseca, međutim to neće biti dovoljno da nadomesti nedostatak vlage u zemljištu koji je trenutno posledica nešto suvlje zime.

Ukoliko u maju i junu padavine ne budu bile oko proseka očekuje nas veoma toplo i sušno leto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija