• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G. Stefanović

13.04.2024

07:15

Bizaran trend u Srbiji! Mame se porađaju prema horoskopu?! Trudnice se konsultuju s astrolozima oko datuma rađanja!

freepik

Društvo

Bizaran trend u Srbiji! Mame se porađaju prema horoskopu?! Trudnice se konsultuju s astrolozima oko datuma rađanja!

Podeli vest

Sve više žena uz konsultaciju s astrolozima planira trudnoću, ali se i dogovara kada da se porodi kako bi se dete rodilo određenog datuma.

Sve više žena u Srbiji zakazuje datum porođaja samo zbog određenog horoskopskog znaka deteta a da nije svesno posledica koje takvo ponašanje može ostaviti na zdravlje bebe, upozoravaju stručnjaci.

Buduće majke uz konsultaciju s astrolozima planiraju trudnoću, navode oni, ali se i dogovaraju kada da se porode kako bi dete donele na svet određenog datuma, odnosno horoskopskog znaka! Zahtevaju da se porođaj carskim rezom zakaže ranije, nekoliko nedelja pre termina, čime ozbiljno mogu da ugroze svoj život i život svoje bebe.

Sumanuti razlozi

Upravo se za taj potez odlučila Jelena K. (30) iz Beograda, sada majka dvomesečnog dečaka, koja je u dogovoru s ginekologom pomerila datum porođaja i zakazala carski rez tri nedelje pre termina u privatnoj ginekološkoj klinici. Kako kaže, kroz razgovor sa svojim astrologom došla je do zaključka da je za sudbinu i budućnost njenog deteta taj datum bio povoljniji jer se dete rodilo u znaku Vodolije.

 - Trebalo je da se porodim sredinom marta, ali onda bi mi sin bio rođen u horoskopskom znaku Riba, a to nisam htela, pa sam zakazala carski rez i rodila ga u znaku Vodolije. Trudnoća je bila redovna, pa se doktor u privatnoj klinici u kojoj sam vodila trudnoću nije dvoumio oko toga da li mogu da se porodim tri nedelje ranije, jer se plod lepo razvio i ja sam bila spremna za porođaj. Astrolog s kojim godinama sarađujem odredio je da je najbolji datum za carski rez 18. februar. Verujem da nam zvezde donekle kroje sudbinu, bezbroj puta do sad se to u mom slučaju ispostavilo kao tačno i nisam  mogla da dozvolim da moj sin ima lošu sudbinu ako već mogu to da promenim - priča ova Beograđanka i dodaje da veliki broj njenih prijateljica i poznanica planira da uradi istu stvar.

Foto: Freepik.com

 

Ginekolog dr Vanja Milošević kaže da se u svojoj dosadašnjoj praksi u državnim ustanovama nije susreo s takvom situacijom i da je to više svojstveno privatnim klinikama, ali da ga ne iznenađuju odluke i razmišljanja budućih roditelja, odnosno majki.

- Ne krivim te pacijentkinje, to je njihovo pravo da traže kada će da se porode, ali krivim njihove lekare koji to rade. Na državnim klinikama to ne postoji jer postoje protokoli. Svaki dan dok je beba u utrobi majke dragocen je i važan u procesu sazrevanja. Mi velike napore ulažemo da sačuvamo tu trudnoću do datog termina, jer znamo koliko je opasno da se dete rodi pre vremena. Ovde imamo hir, ili želju pacijenta, sasvim je isto, a medicina ne funkcioniše po principu želja. Možda estetska medicina može tako da funkcioniše, ali ginekologija i akušerstvo ne mogu - upozorava ginekolog i dodaje:

- Posledice prevremenog porođaja mogu biti velike, jer su poslednje nedelje trudnoće veoma bitne za razvoj ploda i pripremu buduće majke za porođaj i dojenje. Ako se naruši taj prirodan sklad i tok a da za to ne postoji medicinsko opravdanje, dete kasnije može imati niz razvojnih problema.

Priroda odlučuje

Prevremeni ili "zakazani" porođaj, i ako je u okviru devetog meseca trudnoće, može biti opasan i po bebu, i po majku, kaže pedijatar Saša Milićević. 

On navodi da je sa stanovišta neonatologa i pedijatara svaki sat koji beba provede u majčinom stomaku bitan i da priroda jedina treba da odlučuje kada će doći do porođaja.

- U tim poslednjim nedeljama trudnoće, između 36. i 38. nedelje dešava se niz važnih mehanizma u organizmu majke i bebe. Kod bebe se razvijaju pluća, unutrašnji organi sazrevaju, nervni sistem se ustaljuje, a formiraju se i čula. U tom periodu se i žena priprema za porođaj, omekšavaju mišići karlice, dolazi do otvaranja grlića materice i lučenja kolostruma ili tog prvog mleka. Ako se preskoči prirodan tok, dete kasnije može imati probleme u normalnom funkcionisanju pluća, s organima sistema za varenje i srčanim tegobama - ističe Milićević.

Prema njegovim rečima, roditelji bi trebalo dobro da se informišu i razmisle pre nego odluče da se konsultuju s astrologom o tako važnim pitanjima kao što je termin porođaja. Za sve takve zahteve moraju da prate savete odabranog ginekologa koji vodi trudnoću.

- Ovaj trend mora da se zaustavi jer ako ne postoji medicinski razlog za ranije zakazan carski rez, loše zdravstveno stanje majke ili neki maligniteti deteta, ne treba mu pribegavati samo iz astroloških razloga. Nije važno da li je dete u horoskopu Riba ili Vodolija, već da je zdravo - napominje Milićević.

Vlajić: Datum određuje sudbinu deteta

Astrolog Vladimir Vlajić ističe da kad dete prvi put udahne vazduh, tada se definiše njegova aura i tada se definiše sudbina deteta, ali na prvom mestu mora da se stavi bezbednost bebe i majke.

- Uvek dajem prioritet lekarskoj struci, a mi astrolozi možemo samo da ispratimo lekare. Mi možemo  da vidimo da li će trudnica imati komplikacije u trudnoći, ali dalje sve zavisi od lekara. Zalažem se za to da porođaj ide prirodnim tokom. Ukoliko se žena porađa carskim rezom, možemo da se dogovorimo kada su povoljni aspekti i kog dana da to uradi, u dogovoru sa svojim ginekologom - kaže Vlajić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Dobre vesti za trudnice u Srbiji! Ustavni sud doneo odluku: Evo o čemu je reč!
Društvo

Dobre vesti za trudnice u Srbiji! Ustavni sud doneo odluku: Evo o čemu je reč!

Naknada zarada za žene koje održavaju trudnoću i one koje to ne moraju novom odlukom Ustavnog suda je izjednačena i obračunavaće se tako što će u obračun ulaziti iznosi koji imaju karakter zarade, a na koje su plaćeni porezi i doprinosi koje prethode otvaranju porodiljskog odsustva unazad 18 meseci, saopštilo je udruženje "Mame su zakon".

19.02.2024

15:54

sledeća vest

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak
Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak

Lekarsko veštačenje Miroslava Mike Aleksića, koje je trebalo da utvrdi njegovu procesnu sposobnost, dostavljeno je Višem sudu u Beogradu nakon zahteva sudskog veća zbog čestih odgoda ročišta uz objašnjenje da je vlasnik škole glume, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole, u lošem zdravstvenom stanju.

01.05.2024

08:02

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15