• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.05.2024

22:00

Narednih dana stiže haos! Srbiju će pogoditi grad i pljuskovi sa grmljavinom: Evo kada se očekuje povratak sunca

Informer

Društvo

Narednih dana stiže haos! Srbiju će pogoditi grad i pljuskovi sa grmljavinom: Evo kada se očekuje povratak sunca

Podeli vest

Početak ove sedmice doneo je Srbiji uticaj oslabljenjog termičkog grebena sa jugozapada, uz prili tople vazdušne mase. Bilo je uglavnom pretežno sunčano, ponegde na istoku uz ređu pojavu pljuska sa grmljavinom. Maksimalne temperature dostizale su širom Srbije 25-27°C, u Negotinu i 28°C.

U utorak i dalje relativno toplo vreme, uz dosta sunčanih perioda. Tokom dana sledi postepeno povećanje oblačnosti. Posle podne i uveče širom Srbije očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Foto: Shutterstock

 

Maksimalna temperatura biće slična današnoj i kretaće se od 24 do 28°C, u Beogradu do 27°C.

Sredinom ove sedmice očekuje se uticaj ciklona iznad Đenovskog zaliva, koji će se potom do petka premeštati na jugoistok duž Jadranskog mora, a potom dalje preko Grčke i Egejskog mora.

U sredu i četvrtak promenljivo oblačno i nestabilno, povremeno sa pljuskovima i grmljavinom. U sredu se obilniji pljuskovi očekuju u severnim, a u četvrtak u predelima južnije od Save i Dunava, dok će u Vojvodini biti uglavnom suvo.

U petak promenljivo oblačno, u Vojvodini suvo, a u južnim i centralnim predelima ponegde sa pljuskovima i grmljavinom, ali uz ređu pojavu u odnosu na prethodne dane, naveo je Đorđe Đurić u svojoj prognozi.

Od srede se očekuje i priliv nešto svežije vazdušne mase, pa će maksimalna temperatura u četvrtak i petak biti od 15°C na jugu do 23°C na severu Srbije, u Beogradu oko 20°C.

Maj je mesec kada su česte i uobičajene grmljavinske nepogode, uz grad i obilnije pljuskove, pa nas takva situacija često očekuje narednih dana, sve do petka.

Foto: Informer

 

Na području Srbije od utorka posle podne do petka, a najčešće tokom srede i četvrtka očekuje se opasnost od izraženijih grmljavinskih procesa, uz obilnije pljuskove i uz moguću pojavu sugradice i grada. U ovim predelima lokalno u kratkom vremenskom intervalu moglo bi da padne od 20 do 30 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više. Iako ovi procesi mogu biti potencijalno opasni, nema mesta panici, s obzirom na to da su ovakve pojave uobičajane u ovom delu godine.

Potrebno je samo prilagoditi se aktuelnim vrmemenskim prilikama i redovno pratiti upozorenja nadležnih državnih služba.

Naredni vikend doneće stabilizaciju vremena.

U većini predela tokom vikenda biće suvo, uz dosta sunčanih perioda, dok se u nedelju kiša i pljuskovi sa grmljavinom očekuju uglavnom na jugu Srbije.

Maksimalna temperatura biće od 19 do 24°C.

I dok je ovih dana u Srbiji vreme nalik pravom prolećnom, pa i letnjem, centralna i zapada Evropa nalaze se pod uticajem ciklonske aktivnosti i grmljavinskih oluja, a jako zahlađenje sa snegom zahvatilo je sever i zapad evropskog dela Rusije.

Prosečna maksimalna temperatura za ovo doba godine u Srbiji je od 20 do 24°C. Nakon vrednosti iznad, ona će takva biti još sutra, a od srede pa do kraja sedmice tempetraturne vrednosti biće uglavnom oko, pa i ispod napomenute vrednosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

NATO u panici! Američki nuklearni kišobran ugrožen novim Putinovim planom! Pitanje trenutka kada će se sve srušiti kao kula od karata! (VIDEO)
Live TV

NATO u panici! Američki nuklearni kišobran ugrožen novim Putinovim planom! Pitanje trenutka kada će se sve srušiti kao kula od karata! (VIDEO)

Takozvano Kosovo postalo pridruženi član parlamentarne skupštine NATO-a. Mađarska jedina glasala protiv. Ruska vojska oslobodila je još dva mesta. Makron u Nemačkoj posle 24 godine. Ujedinjenje nacije upozoravaju: Gaza je pakao na zemlji. U emisiji "Rat uživo" na sve ove teme govorili su pukovnik Stevica Karapadžin, Aleksandar Lukić iz Instituta za političke studije, a uživo preko vajber uključenja javio se i novinar i narodni poslanik Milovan Drecun.

27.05.2024

19:57

Zapad hoće da Srbija uđe u sukob sa zemljama koje nisu priznale nezavisno KiM! Nikada nećemo dočekati svetsku pravdu? (VIDEO)
Live TV

Zapad hoće da Srbija uđe u sukob sa zemljama koje nisu priznale nezavisno KiM! Nikada nećemo dočekati svetsku pravdu? (VIDEO)

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je način na koji je Hrvatska kosponzorirala donošenje Rezolucije o Srebrenici bio protiv ustava. Po njegovim rečima, on bi u svakom slučaju ovu rezoluciju podržao, ali je to učinjeno njemu iza leđa. O donošenju sramne Rezolucije o Srebrenici u "Info danu" govorili su analitičar, prof. dr Stevica Deđanski i Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu. Uživo u program javio se Jugoslav Nikolić, predsednik stanara Nušićeve br. 6 u Beogradu gde je doživeo incident sa predstavnicima opozicije.

27.05.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07