• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ekapija

11.05.2024

13:56

Čak 17 mostova i tri petlje: Evo šta će se sve graditi na drugoj deonici Severne obilaznice

Informer

Društvo

Čak 17 mostova i tri petlje: Evo šta će se sve graditi na drugoj deonici Severne obilaznice

Podeli vest

Izgradnja Severne obilaznice oko Kragujevca duge 22 kilometra počela je krajem prošle godine.

Radovi će, kako je saopšteno, koštati 265 miliona evra, a završetak gradnje očekuje se krajem 2027. godine, prenosi eKapija.

Sada su Putevi Srbije podneli Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta fazne izgradnje II faze Severne obilaznice grada Kragujevca.

Druga deonica dužine je oko 16 kilometara, i predstavlja nastavak trase severne obilaznice obrađene prethodno izrađenim urbanističkim projektom. Biće projektovana za brzinu do 100 kilometara na čas.

Posmatrano područje planirane Severne obilaznice grada Kragujevca na ovoj deonici obuhvata delove katastarskih opština Goločelo, Đuriselo, Dragobraća, Drenovac, Drača, Divostin, Poskurice, Desimirovac, Opornica i Kragujevac IV. Planskim područjem dominira poljoprivredno zemljište ispresecano potocima i jarugama.

Trasa Severne obilaznice nema predviđenih ukrštaja u nivou već su sva ukrštanja sa postojećim putevima planirana kao denivelisana.

Petlja Topola planirana je na poziciji ukrštanja državnog puta IB reda 25 i Severne obilaznice na stacionaži km 7+344.37. Planirano rešenje obuhvata izgradnju kružne raskrsnice u nivou i na poziciji postojećeg državog puta. Veza se Severnom obilaznicom planirana je preko paralelnih rampi uz Severnu obilaznicu. U neposrednom okruženju, a u cilju povezivanja postojećih stambenih i poslovnih objekata, planirane su pristupne saobraćajnice.

Na stacionaži km 13+737.84 planirana je denivelisana raskrsnica - petlja Gornji Milanovac, na poziciji ukrštanja Severne obilaznice i državnog puta IIA reda 177, pri čemu je planirana i kružna raskrsnica na državnom putu II A reda 177, na stacionaži km 102+730.

Petlja Dragobraća planirana je na km 20+423.69 na poziciji ukrštanja Severne obilaznice i državnog puta IB reda 24. Veza Severne obilaznice i državnog puta realizovana je planiranom kružnom raskrsnicom (stacionaža km 36+919 državnog puta IB reda 24). Na ovaj način omogućeno je i bezbedno povezivanje opštinskog puta i korisnika u neposrednom okruženju raskrsnice.

Od petlje Dragobraća planirana je brza saobraćajnica od Kragujevca do državnog puta I A reda A5 (E-761).

Severna obilaznica planirana je kao brza saobraćajnica tako da su na 15 pozicija duž trase planirane niše za prinudno zaustavljanje vozila.

Takođe, na sedam pozicija duž trase planirani su prekidi u razdelnom ostrvu za kanalisano preusmeravanje saobraćajnih tokova u slučaju potrebe (održavanje kolovoza, saobraćajna nezgoda…).

Na ukrštajima Severne obilaznice i postojećih vodotokova planirano je 17 mostova, dok su na poziciji ukrštanja Severne obilaznice i postojećih opštinskih puteva planirani nadvožnjaci na stacionažama km 12+340, kilometara 19+380 i kilometara 20+775, kojima se postojeći opštinski putevi prevode preko Severne obilaznice.

Idejno rešenje za drugu fazu izradila su preduzeća MHM Projekt iz Novog Sada i DB Inženjering iz Beograda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija