• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.05.2024

10:01

Oglasila se zvona, počeo Sabor SPC! Patrijarh Porfirije sa vladikama u Hramu Svetog Save (FOTO)

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Društvo

Oglasila se zvona, počeo Sabor SPC! Patrijarh Porfirije sa vladikama u Hramu Svetog Save (FOTO)

Podeli vest

Patrijarh Porfirije i episkopi Srpske pravoslavne crkve okupili su se danas u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde je počela liturgija koja će označiti početak redovnog zasedanja Arhijerejskog Sabora SPC.

U Hramu su se oglasila zvona i arhijerejska liturgija je počela vaskršnjim troparom Hristos voskrese.

Liturgijom i svečanim zasedanjem episkopa danas je u Pećkoj patrijaršiji trebalo da počne Sabor, ali su u ponedeljak kosovske vlasti na prelazu Merdare zabranile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na KiM, kako bi prisustvovali svečanom početku rada Sabora u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su sa administrativnog prelaza odnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja.

Zbog toga će Sabor SPC početi u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde je u devet sati počela liturgija.

Nakon liturgije uslediće priziv Svetog duha i svečano zasedanje, nakon čega će početi i radni radni deo Sabora pod predsedništvom patrijarha Porfirija u kripti Hrama Svetog Save. Poglavar SPC će se na samom početku svečane sednice obratiti arhijerejima i istaknuti najznačajnija dešavanja u toku protekle godine i ukazati na neke od izazova sa kojima će se Sabor baviti u narednim danima.

Vladike će se, kako se očekuje, baviti stanjem u eparhijama, crkveno-prosvetnom delatnošću i stanjem u bogoslovijama, situacijom na KiM i drugim aktuelnim pitanjima u Crkvi. Sve eparhijski arhijereji će podneti svoj izveštaj o radu. Po proceduri određenoj Poslovnikom o radu, zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispeli predmeti dostavljeni od Svetog arhijerejskog Sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o arhipastirskom radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tela, organa i zavoda.

Na kraju zasedanja Sabor će o svom radu izdati saopštenje za javnost, najavila je SPC. Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje narednih nedelju dana. Takođe, u Hramu Svetog Save na Vračaru tokom Sabora biće služena i arhijerejska liturgija uz učešće svih arhijereja srpske crkve povodom obeležavanja trostrukog jubileja posvećenog prepodobnom ocu Justinu Ćelijskom, a to su 130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od kanonizacije odnosno upisa u diptihe svetih Pravoslavne crkve.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Eparhija raško-prizrenska: Duboko smo razočarani zbog zabrane ulaska patrijarhu! Nažalost, ovo nije prvi put...
Društvo

Eparhija raško-prizrenska: Duboko smo razočarani zbog zabrane ulaska patrijarhu! Nažalost, ovo nije prvi put...

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom sa dubokim razočarenjem primila odluku privremenih prištinskih vlasti kojom je zabranjen ulazak srpskom patrijarhu Porfiriju i episkopima u njegovoj pratnji na KiM, kako bi zajedno sa ostalim arhijerejima učestvovali u služenju Svete Liturgije u Pećkoj Patrijaršiji i svečanom otvaranju ovogodišnjeg sabora arhijereja SPC.

14.05.2024

08:59

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija