• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

29.05.2024

09:22

Krediti stanovništvu povećani: Evo koliko i koja vrsta pozajmica prednjači

Shuterstock

Društvo

Krediti stanovništvu povećani: Evo koliko i koja vrsta pozajmica prednjači

Podeli vest

Stanje kredita stanovništvu u martu je nominalno posmatrano, iznosilo 1.485,9 milijardi dinara, što čini 47,4 odsto kreditnih potraživanja banaka od nemonetarnog sektora, odnosno 17,8 odsto BDP-a, što je za 0,2 procentna poena manje nego krajem 2023 godine, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije o trendovima u kreditnoj aktivnosti u prvom tromesečju ove godine.

Krediti stanovništvu povećani su tokom prvog kvartala za 20,9 milijardi dinara, vođeni rastom gotovinskih kredita, 13,9 milijardi, a slede stambeni krediti, 4,5 milijardi i zaduženja po transakcionim računima, 1,9 milijardi dinara.

Ova kretanja, naveli su iz NBS, su doprinela tome da gotovinski krediti, kao najzastupljenija kategorija u ukupnim kreditima stanovništvu, povećaju učešće tokom prvog kvartala za 0,3 procentna poena, na 45,0 odsto u martu, dok je učešće stambenih kredita smanjeno u istoj meri, na 39,0 odsto.

Obim novoodobrenih kredita stanovništvu u prvom tromesečju je iznosio 157,8 milijardi dinara i bio je za 31,5 odsto veći nego u istom periodu 2023. godine a tome su, kako su naveli iz NBS, doprineli pre svega gotovinski krediti, na koje se odnosilo skoro 70 odsto novih kredita stanovništvu.

Sledeći po zastupljenosti bili su stambeni krediti, koji su činili 13,0 odsto novih kredita stanovništvu, što je niže nego u 2022 godini, kada su u proseku činili više od petine novih kredita stanovništvu.

Kada je reč o problematičnim kreditima, njihovo učešće u ukupnim kreditima je u martu iznosilo 4, 3 odsto, što je za 0,1 procentni poen niže nego krajem 2023. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesić povodom nesreće kod Mladenovca: Menjamo Zakon o bezbednosti saobraćaja, nulta tolerancija za bahate vozače
Društvo

Vesić povodom nesreće kod Mladenovca: Menjamo Zakon o bezbednosti saobraćaja, nulta tolerancija za bahate vozače

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je danas, povodom nesreće kod Mladenovca u kojoj je povređeno dvadesetak osoba, izjavio da ministarstvo na čijem je čelu zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova mesecima radi na izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja kojima će znatno biti pooštrene kazne za bahate vozače i one koji ne poštuju propise.

29.05.2024

08:34

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51