• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Euronews

01.06.2024

17:17

Ovakav način ulaganja u nekretnine još nije viđen u Srbiji: Evo koliko možete da zaradite kupovinom jednog kvadrata stana

Shutterstock

Društvo

Ovakav način ulaganja u nekretnine još nije viđen u Srbiji: Evo koliko možete da zaradite kupovinom jednog kvadrata stana

Podeli vest

Postoji više načina alternativnih izvora sticanja prihoda ali uvek uz neki odgovarajući rizik.

Neka ulaganja nose veći rizik, a neka manji. Svako ko bi da uloži novac kako bi ostvario neki prinos ili profit, razmotriće opcije koje se nude. U investicionom poduhvatu vagaće šta je najisplativije. Postavlja se pitanje gde uložiti novac jer, kako kažu upućeni, novac u slamarici nije investicija i predstavlja "mrtav" kapital. 

Jedna od opcija je ulaganje u nekretnine. 

Stručnjaci navode da tržište nekretnina beleži stabilan rast u poslednjih nekoliko godina, uz jednu blagu stagnaciju u poslednjih nekoliko meseci u smislu prodaje, koja je direktna posledica visokih kamatnih stopa. 

Oni koji nemaju dovoljno novca da kupe nekretninu ili ne žele da se za to zadužuju, mogli bi da se oprobaju u investiranju uz neku manju sumu novca i ulože u investicioni kvadrat, po modelu direktnog investiranja u nekretnine, koji je dostupan svim građanima i koji je nedavno predstavljen. 

Autor tog projekta je urednik portala Kamatica Dušan Uzelac, koji za Euronews Srbija objašnjava da je iznos investicionog kvadrata proizvodna cena tog kvadrata nekretnine na konkretnom projektu, koji je reda veličine 1.500 evra, ali i napominje da iznos zavisi od konkretnog projekta. 

"To je model direktnog investiranja u nekretnine, što znači da vi znate u koji je tačno projekat vaš novac ubačen. Konkretno za ulagače u ovaj model projektovano je neki nivo od 20 do 25 odsto profita za ceo projekat, koji traje dve godine. To znači da je prinos na investirani iznos na nivou jedan odsto mesečno", rekao je Uzelac. 

Foto: Pixabay

 

 

On kaže da takva praksa postoji svuda u svetu, a da je direktno investiranje u nekretnine prisutno čak i u Srbiji u zatvorenoj formi. 

Kada se skupi par drugara sa viškom novca daju to trećem drugaru koji zida zgradu. To nije nepoznat format. Ja sam ga samo spustio na nivo običnog čoveka koji nema veze sa industrijom, da može da uđe u to. Koliko su građani spremni za ovakav model direktnog investiranja u nekretnine, pitajte me za šest meseci", rekao je Uzelac.

I dok Uzelac najavljuje da je u pripremi prvi projekat sa kojim će izaći pred građane i pozvati zainteresovane da investiraju, finansijski konsultant Vladimir Vasić kaže za Euronews Srbija da bi s obzirom na očekivanja i najave da bi od juna Evropska centralna banka mogla da počne da smanjuje kamatne stope, ponovo značajnije mogla da bude atraktivnost investiranja u nepokretnosti. 

Foto: emitphoto/shutterstock

 

 

"Dobra je prilika da oživi jedno tržešte koje i daje priliku malim pojedinačnim investitorima, običnom čoveku, da može da investira. Vi danas nemate baš mnogo alternativa", rekao je Vasić. 

On je naveo da je štednja u bankama verovatno najmanje rizičan investicioni poduhvat jer  država garantuje depozite do 50.000 evra, a da u Srbiji malo ljudi trguje na berzi kao fizička lica. 

Vasić zato smatra da je model direktnog investiranje u nekretnine dobra prilika za povratak nekim alternativnim izvorima sticanja prihoda, a uz neki odgovarajući i smanjeni rizik. 

"Tako mi to deluje. Pretpostavljam da su ulozi manji, pa je to u tom smislu idealna prilika baš za ljude koji nemaju puno novca. Oni koji imaju puno novca će da angažuju posebne stručnjake koji će da im upravljaju novcem i da plate za tu uslugu. Ovde pričamo o manjim iznosima, o nečemu što smo mi kao individue spremni da uložimo i da čekamo taj prinos", rekao je Vasić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija