• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Espreso

13.06.2024

18:12

Šta se dešava ako ne platite zakup grobnice na vreme? Ukoliko propustite rok može doći i do ovoga

printscreen RTS

Društvo

Šta se dešava ako ne platite zakup grobnice na vreme? Ukoliko propustite rok može doći i do ovoga

Podeli vest

Direktor JKP "Pogrebne usluge" Vladan Đukić objasnio je šta se dešava ako se ne plati zakup grobnice i koja je cena.

Prosečni troškovi sahrane u prestonici iznose 38.870 dinara, dok u proseku troškovi pogrebne opreme budu do 68.863 dinara. To je ukupno 107.733 dinara. Ovome treba dodati cenu izgradnje novog grobnog mesta od 19.500 dinara, kaže Vladan Đukić, v.d. direktora JKP "Pogrebne usluge" Beograd i podseća građane na obavezu izmirivanja godišnje naknade za zakup, uređenje i održavanje groblja koja iznosi između 1.466 i 6.232 dinara.

Ovi iznosi odnose se na sahrane na otvorenim grobljima u nadležnosti pomenutog preduzeća, a to su: Nova Bežanija, Lešće, Orlovača i Zbeg, odnosno ukoliko porodica preminulog ne poseduje porodično grobno mesto.

"Lice koje je snosilo troškove sahrane, u slučaju smrti korisnika penzije, ima pravo na umanjenje ovih troškova. Visinu umanjenja utvrđuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje i od 1.1.2024. godine ono iznosi 68.863 dinara", ističe Đukić i dodaje:

"Ukoliko je preminula osoba bila penzioner, JKP „Pogrebne usluge“ Beograd odmah umanjuje troškove sahrane za iznos koji priznaje Fond PIO Republike Srbije, (68.863 dinara), zatim 10 odsto popusta na pogrebnu opremu (sanduk, obeležje, krst ili piramida, slova za krst ili piramidu, pokrov ili garnitura, transportne vreće, urne, parte) prilikom plaćanja troškova sahrane i popust od pet odsto na izradu novih spomenika nakon prve sahrane (u roku od šest meseci od dana sahrane), ukoliko je preminulo lice bilo korisnik Beogradske senior kartice, tu je i odloženo plaćanje računa za izradu spomenika na šest rata, čekovima građana i korisnicima kartice Banka Poštanska štedionica, kao i pet odsto popusta na kamen za plaćanje ukupnog iznosa računa za izradu spomenika u celosti.

Naknada za zakup, uređenje i održavanje površine groblja

Prema njegovim rečima, u skladu sa važećim propisima naknada za zakup, uređenje i održavanje površine groblja plaća se za korišćenje usluga na groblju kao što su: održavanje puteva i staza, zelenila, česmi, javne rasvete, krematorijuma, kapela, čistoće.

"Želeli bi da podsetimo sugrađane i korisnike grobnih mesta da je rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu 10 godina, koji se nakon ovog perioda može produžiti, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćena naknada za protekli period počivanja. Ova naknada se plaća jednom godišnje i to unapred, najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka roka za koji je već plaćena. Cene pomenutih naknada se nisu menjale od avgusta 2019. godine", podseća Đukić.

Posmrtni ostataci iz grobnih mesta kojima je istakao rok obaveznog počivanja a isti nije produžen, kaže Đukić, preduzeće može da prenese u poseban zajednički grob ili grobnicu i odredi drugog korisnika grobnog mesta, a nadgrobna obeležja ukloni bez obaveze njihovog čuvanja.

"Pre prenosa posmrtnih ostataka, korisnci grobnih mesta se u pisanoj formi obaveštavaju da su u obavezi izmirivanja dugovanja. Nakon ovoga, putem obaveštenja u sredstvima javnog informisanja pozivaju se da regulišu status istih, uz ukazivanje na posledice propuštanja. Ekshumacije i dodeljivanje grobnog mesta drugom korisniku zbog neplaćanja, jekrajnja mera koju JKP "Pogrebne usluge" Beograd nastoji da izbegne, zbog čega podsećamo sugrađane na obavezu izmirivanja godišnje naknade za zakup, uređenje i održavanje površine groblja.

Takođe, korisnici grobnih mesta imaju mogućnost da izvrše besplatnu onlajn proveru statusa svojih uplata za grobna mesta, a omogućena je i uplata dugovanja na više mesečnih rata.

"Pored šaltera grobalja, korisnici uplate mogu da izvrše i e-bankingom, m-bankingom, ili platnim karticama na veb sajtu preduzeća. Reč o relativno skromnim iznosima koji se kreću između 1.466 i 6.232 dinara i koji plaćaju jednom godišnje, ali je njihovo plaćanje je od izuzetnog značaja ne samo za JKP "Pogrebne usluge" Beograd, već i za većinu sugrađana koji redovno izmiruju svoje obaveze i s pravom očekuju da naša groblja budu uredna i održavana", naglasio je Đukić.

Grobna mesta i grobnice

Što se tiče groba odnosno mesta bez spomenika treba naglasiti da se ne može zakupiti za života. "Isti se dodeljuje nakon smrti prema prebivalištu preminulog lica i to na pomenutim "otvorenim" grobljima: Lešće, Orlovača, Zbeg i Nova Bežanija. Groblja Novo, Centralno i Topčidersko, Zemunsko, Banjičko i Staro bežanijsko groblje spadaju u "zatvorena" groblja, odnosno na njima se mogu sahranjivati lica koja imaju već postojeća porodična grobna mesta. Za života je moguće zakupiti grobnice i kasete za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka. Zakupljivanje grobnica i kaseta za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka nije ograničeno prebivalištem u trenutku smrti. Grobnice odnosno mesta sa postojećim spomenikom se mogu zakupiti na svim "otovrenim grobljima" u nadležnosti našeg preduzeća, dok su grobnice koje se daju u zakup na nekim od "zatvorenih grobalja", dostupne su svima, u skladu sa njihovim raspoloživim brojem u određenom trenutku. JKP „Pogrebne usluge“ Beograd u ovom trenutku raspolaže malim brojem grobninica za zakupljivanje, pri čemu se očekuje i poskupljenje kamena za izgradnju grobnica na koje, nažalost, ne možemo da utičemo", zaključučio je Đukić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija