• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

14.06.2024

12:58

Podaci PKS o uticaju jednostranih mera Prištine na kompanije: Šteta 216 miliona evra

Tanjug

Društvo

Podaci PKS o uticaju jednostranih mera Prištine na kompanije: Šteta 216 miliona evra

Podeli vest

Procenjena direktna šteta za srpske kompanije, a zbog jednostrane odluke Prištine o zabrani ulaska robe iz centralne Srbije na KiM do 1. maja ove godine iznosi 216 miliona evra.

To, za "Novosti", kaže rukovodilac Centra za regionalnu saradnju PKS Aleksandar Radovanović, ističući da je to mereno samo neostvarenim plasmanom, bez troškova koji su proizvođači imali usled njenog preusmeravanja na druga tržišta u regionu ili svetu i trenda rasta izvoza.

- Ovome treba dodati i gubitke zbog ranije dogovorenih poslova, koji su zbog zabrane ostali neugovoreni i nerealizovani - ističe Radovanović. - U 2022. ukupan plasman robe iz centralne Srbije na KiM iznosio je 293,4 miliona evra, dok je lane smanjen za 51,9 odsto i vredeo je 141,2 miliona evra.

On ističe da primena zabrane uvoza srpske robe nanosi štetu, kako srpskim, tako i firmama registrovanim na KiM. Međutim, kako dodaje, značajan deo štete pretrpele su i međunarodne kompanije koje imaju proizvodne pogone u Srbiji, a koje učestvuju sa 40 odsto u plasmanu robe na KiM.

Prema rečima Radovanovića, PKS je tokom leta 2023. poslala više od 80 pisama najvišim čelnicima EU, ambasadama Kvinte i delegacijama EU u Beogradu i Prištini, specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru, kao i privrednim komorama u Evropi i svetu i pozvala da se što pre ove prepreke otklone.

Priština je pre godinu dana, 14. juna 2023. godine donela jednostranu odluku da proizvodi iz centralne Srbije ne mogu da se plasiraju na tržište KiM. Do 8. jula je bila na snazi potpuna zabrana prometa srpskih proizvoda, a potom je doneta odluka da se embargo primenjuje samo na gotove proizvode, a da budu izuzete sirovine, poluproizvodi, mineralna đubriva i hrana za životinje, mašine i opremu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija