• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/Rina

14.06.2024

13:42

Revolucija u tovljenju prasića stigla u Srbiju, algoritam računa koliko hrane da im date: Vladimir spreman da svoje svinje hrani na taj način (FOTO)

Rina

Vesti

Revolucija u tovljenju prasića stigla u Srbiju, algoritam računa koliko hrane da im date: Vladimir spreman da svoje svinje hrani na taj način (FOTO)

Podeli vest

Da naša zemlja ide u korak s vremenom, dokaz je i nova mobilna aplikacija za tovljenje svinja, preko koje će uzgajivači moći da tove svoje životinje.

Nova platfofrma će omogućiti fizičkim licima da kupe i utove prase na bilo kom poljprivrednom gazdinstvu u Srbiji, kako bi se konzumiralo meso proverenog kvaliteta. Na osnovu željene kilaže algoritam će proračunavati potrošnju hrane i hranidbene dane.

Vladimir Šibalić, uzgajivač prasića iz čačanskog sela Prijevor ističe značaj praćenja savremenih tehnologija i načina uzgoja svinja.

- Od prošle jeseni sam ovde pokušao i napravio jednu manju farmu za uzgoj svinja, sa malo savremenijom opremom. Za sada nisam tu aplikaciju koristio, ali naravno, nemam ništa protiv I zainteresovan sam u nekom budućem periodu, ako se budu i druge farme prilagođavale takvom načinu uzgoja, I ja bih, naravnbo usavršavao svoju farmu”, rekao je za RINU uzgajivač Vladimir iz Prijevora.

Foto: Rina

 

 

S obzirom na to da se radi o aplikaciji za tovljenje prasića, moći će, kako se pretpostavlja da se određenim algoritmovima prati kako prase podgojiti, odnosno utoviti i koju hranu u kom periodu treba da jede.

- Sve je stvar ukusa, za dobre gurmane, najslađi je deo između plećki i buta, deo stomaka, zajedno sa rebrima, za one koji vole da bude prošarano. Inače, ko voli više posnije meso, onda su to but ili plećka. Dakle, ako se želi masnije, odnosno, deblje prase, potrebno je da jede više kukuruza, a posnije, onda koncentrat”, pojasnio je on.

Kada je u pitanju kilaža žive vage prasića, za pečenje je najbolja kilaža da prase bude zrelije.

Foto: Rina

 

 

- Po mom mišljenju je da težina praseta bude od 25 do 30 kilograma, svakako, sve je stvar ukusa, neko voli manje, da bude slađe, dok sa druge strane može da bude kvalitetnije, ako je zrelije meso”, kaže Vladimir.

U svakom slučaju, bitno je da gazdinstva budu registrovana kako bi koristila ovu platformu. Danas sva gazdinstva koja se bave nekim segmnentom poljoprivredne proizvodnje potrebno je da budu registrovana, odnosno da postoji njihov jedinstven broj, preko kog se može komtrolisati i promet, a I same proizvode koji dođu sa tog gazdinstva.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set