• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. MARIĆ

18.06.2024

07:00

Počinje borba za upis u srednje škole! Detaljno uputstvo Informera za polaganje male mature

Tanjug/Rade Prelić

Društvo

Počinje borba za upis u srednje škole! Detaljno uputstvo Informera za polaganje male mature

Podeli vest

Osmaci danas rešavaju zadatke iz srpskog jezika, sutra iz matematike, a prekosutra polažu test iz izbornog predmeta * Preliminarni rezultati 22. juna

Borba đaka za upis u srednje škole počinje danas! Prvog dana osmaci će raditi test iz srpskog jezika, sutra iz matematike, a prekosutra iz izbornog predmeta (istorije, geografije, biologije, hemije ili fizike).

Đaci maturu polažu u svojim školama, svaki test počinje u 9 časova, a na raspolaganju će imati dva sata da odgovore na 20 pitanja, koliko ima svaki od njih. Za upis učenika u prvi razred srednje škole planirana su ukupno 72.522 mesta, dok osmi razred završava 67.430 đaka. Svi koji iz opravdanih razloga nisu u mogućnosti da polažu završni ispit u junu, od 14. do 16. avgusta biće im omogućen drugi upisni krug.

Pravila polaganja

Testiranje počinje u 9 sati i traje do 11. Učenici su dužni da u školu dođu najkasnije do 8 časova sva tri dana održavanja ispita i ponesu sa sobom đačku knjižicu i identifikacionu nalepnicu - Obrazac 41. Učenici mogu da ponesu flašicu sa vodom, čokoladicu ili nešto slično. Od pribora treba poneti grafitnu olovku, gumicu i plavu hemijsku olovku. Za test iz matematike biće im potrebni i lenjir, trougao i šestar. Oni koji završe test ranije i zatraže da ga predaju neće moći da napuste učionicu u prvih 45 minuta. Ukoliko učenik zakasni do 30 minuta, može da pristupi polaganju uz odobrenje direktora škole, s tim što mu se ne produžava vreme za izradu testa. Ukoliko tokom trajanja ispita đak zatraži da ode do toaleta, to će moći da uradi uz pratnju nastavnika koji dežura ispred prostorije u kojoj se polaže matura.

Đaci testove rade plavom hemijskom olovkom. Tokom rada mogu da koriste grafitnu olovku i gumicu, ali na kraju kompletan test mora biti urađen hemijskom olovkom. Odgovor koji je napisan samo grafitnom, crnom hemijskom ili "piši-briši" olovkom neće biti priznat. Nije dozvoljeno da se koriste telefoni, kalkulatori, pametni satovi. Sve to u obavezi su da ostave u rancu ispred učionice. Svi koji ne budu poštovali propisanu proceduru i uputstva dežurnih nastavnika rizikuju da budu udaljeni sa testa.

Tipovi zadataka

Polovina zadataka uglavnom budu zadaci osnovnog nivoa, a ostali srednjeg i naprednog nivoa. Testovi sa male mature se pregledaju elektronski. Zbog toga je većina zadataka zatvorenog tipa, gde se od učenika očekuje da oboje kružić ispred tačnog odgovora od nekoliko ponuđenih. Samo nekoliko zadataka bude otvorenog tipa, gde se od učenika očekuje da upišu tačan odgovor.

Bodovanje male mature

Za upis u srednju školu boduje se ostvareni uspeh u osnovnoj školi od šestog do osmog razreda, kao i ostvareni rezultati na maloj maturi. Iz osnovne škole đaci najviše mogu da ponesu 60 bodova, dok na testovima mogu da imaju maksimalno 40 bodova. Testovi iz srpskog jezika i matematike nose po 14 bodova, dok treći ispit donosi najviše 12 bodova. Svaki test male mature nosi po 20 poena, a da bi se izračunali bodovi, broj ostvarenih poena sa srpskog i matematike množi se sa koeficijentom 0,7, a na trećem testu sa koeficijentom 0,6. Primera radi, ukoliko učenik na testu iz srpskog jezika uradi sva pitanja tačno i ostvari 20 poena, taj broj se množi sa koeficijentom 0,7, što znači da je na testu iz srpskog jezika ostvario maksimalnih 14 bodova.

Pašić: Stroga provera zadataka

Pomoćnik ministra za osnovno i srednje obrazovanje Milan Pašić kaže da će dva nastavnika pregledati testove.
- Svaki zadatak pregledaju dva nastavnika, a ukoliko postoji razmimoilaženje mišljenja između njih, treći, tzv. supervizor, daje konačan odgovor i, na kraju, komisija - kazao je Pašić.

Kalendar male mature

18. jun: Završni ispit - test iz srpskog jezika
19. jun: Završni ispit - test iz matematike
20. jun: Završni ispit - test iz izbornog predmeta
22. jun: Preliminarni rezultati male mature
22. jun: Prijem prigovora na preliminarne rezultate
25. jun: Konačni rezultati male mature
26-27. jun: Popunjavanje lista želja za upis
29. jun: Objavljivanje konačne liste želja učenika
2. jul: Objavljivanje raspodele đaka po školama




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije?
Live TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije?

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je svoje učešće na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Ovo je jedno veliko takmčenje u kome nismo uspeli da prođemo grupu. U emisiji "Info dan" gosti su bili sportski novinar Dejan Anđus i direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović. Uživo u program uključilli su se trener Crvene zvezde Zoran Filipović, fudbalski trener Milorad Anđus i fudbaler Zdravko Kuzmanović.

26.06.2024

17:10

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17