• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Prva TV

21.06.2024

09:15

Silvana je uzela devojčicu koju su roditelji odbacili: "Govorili su mi, šta će ti takvo dete?"

TV Prva/screenshot

Društvo

Silvana je uzela devojčicu koju su roditelji odbacili: "Govorili su mi, šta će ti takvo dete?"

Podeli vest

Silvana Veselinović je jedina majka u Srbiji koja je usvojila devojčicu sa Daunovim sindromom. Ova inspirativna žena pričala je o svojoj istinskoj želji da, pored svoje dvoje dece, usvoji i dete koje su roditelji ostavili u Zvečanskoj.

Devojčica sa Daunovim sindromom zove se Una i Silvana ju je upoznala u Zvečanskoj 2012. godine kada je posetila svratište kako bi deci bez roditelja donela novogodišnje paketiće.

"Videla sam devojčicu koja sedi u sobi, ali okrenuta zidu. Pitala sam ih šta je sa tom devojčicom, oni su mi rekli da je ona iz Negotina, ostavljena i da je nikada niko nije posetio, kao i to da ima Daunov sindrom", priseća se Silvana i dodaje:

"Kada mi je prišla, jako smo se zagrlile i odmah sam pomislila kako bih volela da ovo dete odvedem kući, da mu pomognem. To su neke čudne emocije. Pitala sam ih šta mi je sve potrebno da bih je usvojila, i tada su mi govorili ’Šta će vam takvo dete? Ona je mnogo ometena, ne zna da hoda, ne zna da jede’. Sećam se da sam rekla da ništa to nema veze i da samo želim da je uzmem i vodim kući".

Foto: TV Prva/screenshot

 

 

Silvana je ispričala zašto se pre 12 godina našla u Zvečanskoj.

"U tom periodu života sam bila jako zabrinuta. Saznala sam da je moj sin odlučio da se preseli u Pariz. Mislila sam da želi da studira i da tamo radi, ali on se odlučio da bude profesionalni vojnik Legije stranaca", priseća se Silvana i dodaje:

"Razmišljala sam u nekom trenutku da, ako ja pomognem nekom detetu, da će Bog da čuva mog sina. I tako je i bilo. Taj slučajan susret Unin i moj susret pretvorio se u život ispunjen radošću i ljubavlju. Nijednog trenutka Una nije bila teret. Ja uživam sa njom".

Unini zakonski roditelji su mnogo radili sa njom, toliko da je naučila sama da odlazi u toalet, da sama jede, da hoda, a na govoru su takođe mnogo radili.

Prvo su kod nje usavršavali socijalizaciju, životne veštine, ali, iako ima jako mali fond reči, Una sve razume.

"Bez obzira što ne zna da priča, mi se razumemo. Nama nekada reči nisu potrebne", govori mama Silvana, koja ističe da su, za Unin prvi rođendan koji su proslavili otkada je devojčica došla u porodicu Veselinović, zvali Unine biološke roditelje i da oni nisu želeli da dođu.

Silvana se seća prvog trenutka kada ju je Una nazvala mamom.

"Mnogo puta sam plakala zbog njenih uspeha i napretka. Prvi put sam zaplakala kada sam joj lakirala nokte i tada me je prvi put nazvala ’mama’. To je bilo godinu i po dana posle njenog dolaska u naš dom", govori Silvana sa suzama u očima.

Una danas ima 15 godina, i ide u bioskop, kod frizera, u teretanu, na manikir i pedikir. Silvana je nikada nije skrivala od javnosti i kako i sama ističe, "Una je sada u pubertetu i njen život treba da bude ispunjen i sadržajan". Silvana se od prvog dana trudi da devojčica ima ispunjen i srećan život.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17