• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.06.2024

09:15

U PONEDELJAK STUPA NA SNAGU TRGOVINSKI SPORAZUM SA KINOM: Srpska hrana na  kineskom tržištu BEZ CARINA

Shutterstock

Društvo

U PONEDELJAK STUPA NA SNAGU TRGOVINSKI SPORAZUM SA KINOM: Srpska hrana na kineskom tržištu BEZ CARINA

Podeli vest

Sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom počeće da se primenjuje od ponedeljka, 1. jula. Tim dogovorom Kine i Srbije čak 10.412 proizvoda iz naše zemlje moći ćemo da izvozimo u najmnogoljudniju azijsku državu.

Ukidanjem carina naši prehrambeni proizvodi postaju konkurenti na veoma zahtevnom kineskom tržištu, a našim proizvođačima otvara se ogromno tržište za izvoz žitarica, ulja, smrznutog mesa, voća, povrća, ali i domaćeg vina i meda. 

Neki proizvodi odmah će se izvoziti bez carine, dok će ostalima carinjenje biti ukinuto u narednih pet godina. 

Povlastice kompanijama

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović kaže da Sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom predstavlja veliku šansu za privrednike i kompanije iz Srbije.

- U narednim godinama sigurno ćemo duplirati izvoz u Kinu, koji sada iznosi oko 1,2 milijarde evra. Prve pozitivne efekte sporazuma imaćemo sledeće godine - naveo je Momirović.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Dodao je da će sporazum staviti naše kompanije u mnogo bolji položaj u odnosu na kompanije iz Evrope i okruženja, jer im omogućava povlašćeni pristup tržištu sa više od 1,4 milijarde stanovnika.

- Odmah će bez carina moći da se izvozi oko 60 odsto proizvoda, dok će u narednih pet do 10 godina bescarinski izvoz biti moguć za ostale proizvode čija će se carina godišnje smanjivati od 20 do 10 odsto - rekao je Momirović.

Prema njegovim rečima, cilj sporazuma je omogućavanje pristupa kineskom tržištu za srpsku robu što će dovesti do značajnog povećanja izvoza, proširenja investicionih i proizvodnih kapaciteta u Srbiji, kao i povećanja konkurentnosti i jačanja sveukupne privredne aktivnosti.

Direktor sektora za strateške analize PKS Mihailo Vesović naglasio je da je primena sporazuma najvažnija ekonomska vest za privredu Srbije u ovoj godini.

- Ono što je za privrednike važno jeste da će 60 odsto svih proizvoda već od 1. jula, kada sporazum zvanično stupa na snagu, biti u slobodnoj trgovini i to je velika šansa i za sve naše proizvodnje koji su već delimično prisutni na kineskom tržištu, kako bi podigli to svoje prisustvo i bili jeftiniji i konkurentni, ali i velika je šansa za sve one koji razmišljaju o osvajanju novog tržišta - rekao on.

Foto: Peđa Milosavljević

 

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije navodi da je ovo prilika ne samo za domaće kompanije da budu bolje uključene u lance snabdevanja velikih kineskih multinacionalnih kompanija nego i za zapadne, koje preko Srbije mogu lakše da dođu do kineskog tržišta.

- To je, pre svega, prilika da se poveća obim razmene između Srbije i Kine, i da to ide postepeno u korist Srbije - rekao je Stanić.

I Kinezi prilagođavaju tarife

S druge strane, Kina će takođe, u skladu s ovim sporazumom, prilagoditi tarifne stope na određene proizvode iz Srbije, saopštila je Komisija za carinske tarife pri Državnom savetu Kine.

- Stupanje na snagu ovog sporazuma dodatno će osloboditi potencijal trgovinske i investicione saradnje između Kine i Srbije i podići kvalitet i nivo ekonomske i trgovinske saradnje dveju zemalja - navodi se u saopštenju komisije.

Odmah izvoz bez carine

Voće: sveže jabuke, breskve, višnje, šljive, lubenice
Prerađevine: konzervisani mesni proizvodi, kobasice, konzervisano povrće, džemovi, kiseli krastavci, kukuruz šećerac, svinjska mast
Meso: zamrznuto svinjsko meso, šaran, pastrmka
Seme: raž, ječam, ovas, suncokret, uljana repica
Piće: pivo, mineralna voda, prirodna voda
Ostalo: suvo grožđe, sveže i sušeno bilje za industrijske svrhe, goveđa koža, ruže

Ukidanje carina u narednih pet godina
Povrće: krompir, paradajz, crni i beli luk, kupus, krastavci, kornišoni, sveže i konzervisane pečurke
Voće: kruške i grožđe
Vino: penušava vina, vina u pakovanju do dva litra, voćna vina, ostala fermentisana pića
Industrijski proizvodi: kablovi za automobile, auto-gume, viljuškari, toplotne pumpe
Ostalo: žvakaće gume, mešavine voćnih sokova, kečap, vafli, oblande


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija