• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

30.06.2024

14:59

Stručnjaci raskrinkali vehabiju iz Mladenovca: "U pitanju je  lakoverana osoba koja je doživela traume"

Shutterstock, Printscreen

Društvo

Stručnjaci raskrinkali vehabiju iz Mladenovca: "U pitanju je lakoverana osoba koja je doživela traume"

Podeli vest

Miloš Žujović ili Salbahudin, vehabija iz Mladenovca, idealan je "mamac" za islamske ekstremiste, jer je podložan manipulaciji, lakoveran je i veruje ženskoj figuri. Njemu je trebao komandant i očigledno je da ima neke komplekse iz detinjstva zbog čega je želeo promene, pokazala je analiza psihološkog profila naših stručnjaka!

Bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Božidar Spasić kaže za Informer da se ne može tvrditi da je rođen kao ekstremista, ali da je njegovo ponašanje sigurno ukazivalo na njegovu orjenisanost.

- Srbin koji je proklom iz srca Šumadije i koji je spreman na ovako nešto jasno je da sa sobom nosi ozbiljan kompleks i traume koje su uticale da dođe do promena u njegovom životu. To je tip ličnosti koji je bio sigurno povučen, tih, nedruželjubiv. Koji je izbegavao društvo, ali i njega vršnjaci. To je osoba koja je želela da se priča samo o temama koje njega zanimaju i koje su mu bliske. Kod njega je jasno da je povodljiv, sklon manipulaciji i verovanju ljudima zarad neke pozicije ili nečeg materijalnog - ističe Spasić i napominje:

- Kod njega je ključnu ulogu odigrala žena. Ekstremisti su prepoznali tu njegovu slabost i iskoristili ženu kao "mamac" da ga uvuče u njihovu organizaciju, da promeni veru, ime... Jer, to nije prvi put da poturaju ženu da ostvare svoj cilj. Očigledno mu je trebala jaka žena poput komandanta koja će biti glavna i odgovorna. I, to se pokazalo kao idelano jer je njega žena, koja je bila autentična džihadistkinja, preobratila. Postao je robot koji slepo izvršava naređenja i sve ono što se od njega traži. Što smo imali priliku da vidimo u subotu ispred ambasade.

 

Sa njim je saglasan i stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

- Ovaj momak je pao na materijalne stvari, na pristup naoružanju. Ovde se dovodi u pitanje njegov mentalni sklop koji pokazuje da je njegov um zauvek izgubljen. Kako to znamo, pa tako što je bio spreman da nekoga ko priča njegov jezik, ko je njegovog porekla, ko je Srbin, ubije. Izgubio je i sve verske i sve kulturološke vrednosti - navodi Galijašević.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija