• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ RTS

03.07.2024

10:51

U mesari posebno obratite pažnju na ovo: Sada postoji povećan rizik - Kontrolišu se i samoposluge, ali i restorani!

Shutterstock

Društvo

U mesari posebno obratite pažnju na ovo: Sada postoji povećan rizik - Kontrolišu se i samoposluge, ali i restorani!

Podeli vest

Na velikim vrućinama hrana se, posebno ona životinjskog porekla brže i češće kvari nego obično – zbog toga je veterinarska inspekcija intenzivirala svoj rad. Pod lupom nadležnih službi su zvanična prodajna mesta, ali i ona alternativna poput tezgi i buvljaka. Posebna pažnja je usmerena na velike gradove.

Rizik se povećava što sunce jače sija – u veoma kvarljive namirnice spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, posebno majonez i mlečni proizvodi.

Građani kažu da pitaju da li je meso sveže, proveravaju boju i miris, ali kupuju i na poverenje.

U potrošačkim organizacijama apeluju da treba biti veoma obazriv pri izboru i kupovini lako kvarljivih namirnica.

- Privredni subjekti su prema Zakonu o bezbednosti hrane u obavezi da u svim fazama proizvodnje, prerade, prometa poštuju odgovarajuće standarde koji se odnose na bezbednost prehrambenih proizvoda, inače su kazne u rasponu od 300.000 do čak tri miliona dinara - kaže Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Povećan je broj redovnih i akcijskih kontrola. Trenutno je 167 inspektora na terenu, kažu u Veterinarskoj inspekciji. Tokom juna bilo je 378 inspekcijskih nadzora, najviše u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Subotici.

Kontroliše se sve. Od mesara i samoposluga do restorana i prodavnica brze hrane.

Načelnica Veterinarske inspekcije Ljiljana Ivanjac savetuje građane da hranu kupuju u registrovanim objektima i da obrate pažnju na vrstu pakovanja i deklaraciju na toj hrani.

- Ukoliko imate mogućnosti pogledajte šta je informacija na deklaraciji. Obratite pažnju na rok trajanja na deklaraciji kao i na način čuvanja same hrane. Ukoliko je deklarisano da se hrana mora čuvati na određenom temperaturnom režimu ona treba i da bude na tom temperaturnom režimu - ukazuje načelnica Veterinarske inspekcije.

Od aprila do juna sa tržišta je uklonjeno i bezbedno uništeno više od 4.700 kilograma mesa i proizvoda od mesa, gotovo 120 litara mleka i proizvoda od mleka, 625 komada jaja i proizvoda od jaja i više od 270 kilograma ribe i proizvoda od ribe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija