• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.07.2024

10:16

Nova SMS prevara hara Srbijom! Koriste brojeve iz inostranstva i nude lak posao i ogromnu platu: Evo na šta posebno da obratite pažnju!

Shutterstock

Društvo

Nova SMS prevara hara Srbijom! Koriste brojeve iz inostranstva i nude lak posao i ogromnu platu: Evo na šta posebno da obratite pažnju!

Podeli vest

Ne prođe ni mesec dana da se u Srbiji ne pojavi nova SMS prevara. Tako je i u julu, žale nam se čitaoci, kojima masovno stižu poruke sa nepoznatih brojeva koji našim sugrađanima nude online poslove sa impozantnim, čitaj nerealnim, zaradama.

Svakako glavni savet je ukoliko ovakva poruka nađe put do vašeg telefona, jednostavno je ignorišete, jer ste svakim sledećim korakom u većem riziku da vas prevare.

Uglavnom će vam duž "procesa regrutacije" ili tražiti lična dokumenta ili račune i brojeve sa vaše platne ili kreditne kartice, te ni u kom slučaju ne smete iste da im ostavite.

- Jutros mi je stigla poruka sa nepoznatog broja telefona gde mi devojka koja se bavi istraživanjem tržišta nudi jednostavan i lak online posao - požalio se "Blic Biznisu" jedan čitaoc.

Foto: printscreen

 

- Hteo bih da ti ponudim posao. Ja sam istraživač tržišta, naša kompanija se bavi istraživanjem tržišta kako bi pomogla turističkoj industriji u Srbiji i zapošljava online zaposlene. Želio bih sa vam podjeliti posao za zarađivanje dnevnog prihoda. Mogu li dobiti malo vremena da ovo objasnim - piše u poruci koju nam je čitalac prosledio.

Kako kaže odmah je shvatio da nešto nije u redu kada je pogledao odakle je pozivni broj sa kog mu je stigla poruka: +373 Moldavija.

Ovo nije izolovan slučaj ovakvih prevara. Kako nam se žali jedna čitateljka, nju opsedaju sa porukama na Whatsappu nudeći joj jednostavan poslić na internetu, opet u turizmu, ali ovaj put iz Poljske.

- Zdravo MI smo Trip Hotel Services LTD, dobro vođena kompanija koja se bavi zapošljavanjem. Posao je jednostavan, traje posla sata dnevno, nema vremenskog ograničenja i može se raditi od kuće uz pomoć mobilnog telefona ili računara. Na poslu možete da zaradite 4.800 zlota dnevno (oko 1.120 evra), a sve uplate se izmiruju istog dana -piše u poruci koju nam je ona prosledila.

Foto: printscreen

 

Sama činjenica da nude platu od oko 1.120 evra dnevno treba da ukaže da se radi o prevari, a kamoli to da je +234 pozivni broj iz Nigerije!

Odakle prevarantima naši brojevi telefona

Kako je nedavno istakao za "Blic Biznis" Mikica Ivošević, stručnjak za sajber bezbednost i CTO u kompaniji Abstrac DOO, prevaranti naše brojeve telefona i e-mail-ove kupuju online na "deep web-u".

- To se dešava kroz hakovane baze, npr. neki sajt u Srbiji je hakovan, i ima bazu od 100.000 korisnika i neko odluči da oglasi to na crnom tržištu. Neke od tih prevara su takve da idu masovno, a neke su ciljane, tačno određena niša. Na primer prikupe se podaci o svima koji se bave sportom i imaju e-mailove i brojeve telefona sa sajtova koji su povezani sa sportom. Neke od tih baza se prodaju, neke su javno dostupno - kaže Ivošević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija