• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

05.07.2024

12:42

Prognoza do kraja jula: U Srbiju stižu ekstremne pojave koje će biti sve češće

Shutterstock

Društvo

Prognoza do kraja jula: U Srbiju stižu ekstremne pojave koje će biti sve češće

Podeli vest

Meteorolog RHMZ-a Milenko Jovanović istakao je da su nepogode koje su zahvatile Srbiju poslednjih dana pojava koju ćemo češće viđati u budućnosti, ali to ne znači da će se one toliko napredovati da nećemo moći da živimo od njih.

Nagli prodor hladnog vazduha na već dobro zagrejanu atmosferu donosi nevreme, ističe meteorolog RHMZ Milenko Jovanović.

- To je razlika od 10 - 15 stepeni, a istovremeno hladan vazduh je teži i gušći, pa se kao klin zabije ispod toplog vazduha i razlika kao bujica i pravi problem - kaže Jovanović.

Možemo očekivati češće superćelijske oluje

- Praktično superćelijska oluja je drugi naziv za dobro razvijeni grmljavinski oblak kumulonimbus, koji traje nekad duže, nekad kraće. To nije ništa što do sada nije postojalo, ali to sada kada se kaže, znači kataklizma! - kaže meteorolog Jovanović.

Kako ističe i ranije je bilo ovako ekstremnih meteoroloških pojava, samo smo mi danas osetljiviji.

- Bilo je i ranije ekstremnih meteoroloških pojava. Osetljiviji smo, jer živimo u civilizaciji. da se ovo desilo na selu ne bi bilo problema. Ovde nema zemlje da to apsorbuje, nema zelenila. Beton i asfalt ne upijaju vodu, tako da je sve to dalo efekat nepogode - objašnjava meteorolog Jovanović.

Kako objašnjava, oseća se porast ekstremnih vremenskih pojava, a u budućnosti one neće slabiti.

- Klimatske varijacije najavljuju češće pojave tih ekstremnih vremenskih nepogoda, jačih nevremena. To sve može biti u jednoj godini više, u drugoj manje. Porast postoji, ali to ne znači da ćemo ovoga imati sve više i više da nećemo moći normalno da živimo - kaže meteorolog Jovanović za Blic.

Vreme u narednom periodu

Meteorolog Slobodan Sovilj izjavio je danas da je pred nama mnogo sunčanih intervala u narednom periodu.

Nakon umereno toplog vremena koje će biti do petka, sledi nam porast temperature.

Navodi da će biti pretežno sunčano, naročito ujutro i prepodne, a poslepodne će biti promenljive oblačnosti, ali sa, kako kaže – "veoma, veoma retkom pojavom kratkotrajne kiše, slabog intenziteta", navodi Sovilj.

Temperature koje nam dolaze su iznad proseka za jul, potvrđuje meteorolog dodavši da postoji tendencija stalnog porasta.

- Leta su, primera, radi u našoj zemlji, sada toplija za 2,6 stepeni u odnosu na drugu polovinu 20. veka, pogotovo u odnosu na predindustrijski period - kaže Sovilj.

Objašnjava da to znači da se srednje julske temperature, koje su ranije bila od 27 do 30 stepeni, sada polako povećavaju.

- Mi prognoziramo da će srednja julska maksimalna temperatura u nižim predelima biti od 30 do 32 stepena, uz čak do 18, 19 tropskih dana u nižim predelima- rekao je Sovilj za RTS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija