• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

22.07.2024

10:35

Škole u Srbiji dobiće himnu, uniformu i grb?! I dok nastavnici podržavaju ovu odluku, roditelji besni

Vesna Jović

Društvo

Škole u Srbiji dobiće himnu, uniformu i grb?! I dok nastavnici podržavaju ovu odluku, roditelji besni

Podeli vest

Grb, himna, ali i uniforme - to su neke od stavki koje nedostaju školama u Srbiji kako bi povratile svoj ugled, ocena je ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović. Grbove mnoge i imaju, neke i nezvanične himne koje se čuju sa tribina na sportskim takmičenjima, ali uniforme, gotovo nijedna.

Oblačenje đaka u školama sve češće se nameće kao jedno od važnih društvenih pitanja, te se ne možemo, a ne zapitati da li će se ponovo razmatrati uvođenje neke moderne verzije čuvenih uniformi.

Đačke uniforme u Srbiji prvi put su nosili učenici liceja u prvoj polovini 19. veka. Učenice su nosile crne satenske gornje haljine (kecelje) sa belim kragnama i teget beretke, a učenici samo crni ili teget kačket sa rimskom oznakom za razred.

Iako su mnoge škole i države napustile praksu uniformi u drugoj polovini 20. veka, svi još pamte plave kecelje iz vremena bivše Jugoslavije.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete, govoreći o nedostatku nastavnika i kao i brucoša na smerovima za budući kadar, osvrnula se i na ugled škola koji je, kako kaže, dosta urušen.

Kako je ocenila, škola je kao institucija izgubila ugled, zbog čega smatra da bi trebalo da se razmotri da svaka škola ima svoju himnu, grb, uniformu, svoja obeležja kako bi deca koja idu u tu školu zaista volela nju.

Nedavno je povratak uniformi u škole aktuelizovala i Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju smatrajući da bi trebalo otvoriti dijalog o tome, pre svega na nivou osnovnih škola.

- Mi ne želimo nikome ništa da namećemo, niti bilo koga da uniformišemo, ali treba da postoji red da deca osete red. Deca u redu koji se uspostavi bolje funkcionišu, bolje odrastaju, bolje su im navike, imaju neka pravila koja poštuju. Kada vi naučite da poštujete određena pravila, vi se u životu daleko odgovornije ponašate - objasnila je Đurđević Stamenkovski svoju inicijativu.

Smatra i da bi uniforme relaksirale budžet roditelja, jer bi sva deca prigodno bila obučena za školu. Osvrnula se i na njihov izgled.

Foto: Pedja Milosavljević

 

- Recimo da budu u bojama naše trobojke, zašto da ne. Mislim da treba da vratimo to jedno poštovanje u osnovne škole - kazala je tada Đurđević Stamenkovski.

I nekadašnji ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević se zalagao za uvođenje školskih uniformi, ali je ideja sprovedena parcijalno, tek u po nekoj školi gde se pronašla volja, želja, ali i sredstva. Baš kao što je i sam uvideo da će biti prepreka da unificirana đačka odeća zaživi.

- To će trajati najmanje dve godine zato što smo svesni da nema dovoljno novca i nećemo nikom nametati obavezu na silu, ali ćemo se zaista potruditi da izmenama zakona koji će biti vrlo brzo, do kraja meseca, vidimo šta je to moguće da sama škola uradi, jer nemaju sve škole sve potrebne uslove - rekao je Šarčević 2017. kada je najavljena inicijativa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Očekujem da svako domaćinstvo prati utakmicu protiv Amerike! Naši sportisti će nas učiniti ponosnima u Parizu!
Live TV

Očekujem da svako domaćinstvo prati utakmicu protiv Amerike! Naši sportisti će nas učiniti ponosnima u Parizu!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je juče sportiste i članove olimpijskog tima Srbije u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike i tom prilikom je uručio državnu zastavu odbojkašici Maji Ognjenović koju će s Dušanom Mandićem nositi na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu. Ovim povodom gost "Info jutra" bio je državni sekretar za sport Marko Kešelj.

22.07.2024

12:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija