• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.07.2024

14:39

Hrvati: Konkurencija bez šansi da stigne Telekom Srbija!

Telekom Srbija

Društvo

Hrvati: Konkurencija bez šansi da stigne Telekom Srbija!

Podeli vest

Telekom Srbija ima veće prihode i dobit nego sva tri ostala velika operatera zajedno, zaključak je analize tržišta telekomunikacija u našoj zemlji koju je danas objavio hrvatski Medija dejli (Media Daily).

Ovaj ugledni ekspertski portal iz Zagreba za vesti iz sektora telekomunikacija već osam godina prati i analizira finansijske podatke o najvećim operaterima u regionu, a danas je objavljen prvi deo godišnjih zaključaka, koji se odnosi na Srbiju kao pojedinačno najveće tržište na prostoru bivše Jugoslavije.

- Odlučili smo napraviti poređenje četiri najveća operatera u Srbiji i grafički prikazati njihov rast prihoda kroz osmogodišnje razdoblje. Podaci su zaista impresivni, posebno za onog najvećeg - Telekom Srbija, i to ne samo u Srbiji, već i kad uporedimo određene podatke i na celom eks-Ju području - objašnjava se u uvodu analize.

Kako se navodi, “najsnažniji rast prihoda, ali i dobiti, ima Telekom Srbija (TS). Rast je toliko veliki da je u osmogodišnjem razdoblju TS uspeo da gotovo udvostruči prihode (rast od 88%), što nije uspelo nikome u Srbiji, niti u regiji, a verujemo da je to retka pojava među operaterima i u Evropi”.

- TS je toliko snažno narastao s prihodima da ga preostala tri velika igrača (Yettel, A1 Srbija i SBB) ne mogu ni približno sustići. Kad zbrojimo zajedno prihode od navedena tri operatera za 2023, još uvijek im nedostaje više od 267 miliona evra da dostignu Telekom - ističe zagrebački Medija dejli.

Telekom Srbija je, kako se naglašava, u prošloj godini imao i “impresivnu neto dobit, veću od 291 miliona evra”, dok je konkurencija zajedno imala neto dobit skoro upola manju, ukupno samo 155 miliona evra.

- Drugi po snazi operater u Srbiji je Yettel, u vlasništvu češke grupacije PPF, koji je prošle godine prvi put imao prihode veće od 500 miliona evra. “Njegov rast prihoda u osmogodišnjem razdoblju je bio ipak slabašnih 37 odsto. Neto dobit Yettela u 2023. iznosila je solidnih malo više od 77 miliona evra - navodi se u analizi.

A1 Srbija, operater koji je preko Telekom Austrija Grupe u vlasništvu moćnog meksičkog teleoperatera Amerika Movil, “stagnira s prihodima u poslednje dve fiskalne godine, iako ima ukupan rast u osmogodišnjem razdoblju od 63 odsto”. Neto dobit A1 Srbija u prošloj godini iznosila je malo više od 45 miliona evra.

Na ubedljivo poslednjem mestu u Srbiji, sa najmanjim ostvarenim prihodima i najmanjom dobiti, nalazi se operater SBB iz sastava Junajted Grupe.

- Najmanje ukupne prihode, od četiri velika operatera, ima SBB u vlasništvu Junajted Grupe, koji su u 2023. godini iznosili malo više od 271 miliona evra. Njihov rast prihoda kroz osmogodišnje razdoblje je bio 56 odsto. Neto dobit SBB je u 2023. godini iznosila nešto više od 32 miliona evra i gotovo je jednaka u poslednjih nekoliko godina - ističe se u analizi Medija dejli.

Hrvatski portal, u nameri da bude potpuno objektivan i da predstavi ceo kontekst priče, osvrnuo se i na tvrdnje da je Telekom Srbija u povlašćenom položaju zato jer je država većinski vlasnik kompanije.

- Pojedini glasni kritičari često naglašavaju da je Telekom Srbija državna kompanija i da je zbog toga u povlašćenom položaju, no nama je na ovim prostorima poznatiji pojam državnih kompanija kao onih koje su loše vođene, koje ne napreduju i koje se ne šire u regionu, što je zasigurno čista suprotnost onog što radi Telekom Srbija. Kao dobri hroničari zbivanja na telekom tržištu regije možemo navesti da imamo baš takve lošije primere državnih telekom kompanija u Sloveniji (Telekom Slovenije) i Bosni i Hercegovini (BH Telecom) čiji prihodi stagniraju, nisu dobro vođene, te nemaju strategiju širenja. Telekom Slovenije je imao prihode u 2016. godini od 677 miliona evra, a u 2023. samo 611 miliona. BH Telecom je u 2016. prihodovao 279 miliona evra, a prošle godine 271 milion. Više je nego jasno što je od tog dvoje bolje - zaključuje se u analizi hrvatskog ekspertskog portala Medija dejli.

Podaci za region tek slede


U današnjoj analizi, Medija dejli je objavio finansijske podatke Telekoma Srbija i ostalih operatera koji se odnose isključivo na tržište telekomunikacija u Srbiji, a narednih dana će za ceo region bivše Jugoslavije.
Telekom Srbija na nivou Grupe u 2023. godini ima impresivne rezultate: ukupni prihodi veći od 2 milijarde evra, operativna dobit oko milijardu evra i neto dobit preko 400 miliona evra.
Zbog toga se očekuje da je srpski nacionalni operater, treću godinu zaredom, ubedljivo najuspešnija kompanija na tržištima svih šest zemalja sa prostora eks-Ju i da je čak uvećao prednost u odnosu na drugoplasirani Hrvatski telekom.

Sve informacije proverene

Kako ugledni hrvatski portal objašnjava, svi iznosi u prikazanim grafikonima su u evrima, a izvori podataka su bonitetske kuće “Dun & Bradstreet”, “Company Wall” i zvanični finansijski izveštaji svake kompanije.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Srbi nisu jedini narod koji je podeljen granicama! Deklaracija doneta na Svesrpskom saboru je jako važna! (VIDEO)
Live TV

Srbi nisu jedini narod koji je podeljen granicama! Deklaracija doneta na Svesrpskom saboru je jako važna! (VIDEO)

Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju danas načelnu raspravu o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je proglašena 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu i ostalim tačkama dnevnog reda. Tim povodom gosti "Info jutra" su bili predsednik pokreta Dinara-Drina-Dunav Tomislav Bokan i istoričar Nebojša Damjanović.

25.07.2024

10:04

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Mnogi bi voleli da sam u penziji! Novak poslao jasnu poruku: Spremniji sam za OI nego za Vimbldon! (FOTO/VIDEO)
Olimpijske igre

Mnogi bi voleli da sam u penziji! Novak poslao jasnu poruku: Spremniji sam za OI nego za Vimbldon! (FOTO/VIDEO)

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković (37) spreman je za Olimpijske igre kao zapeta puška i poručuje da neće skoro u penziju, iako bi mu to mnogi želeli! Jedan od najvećih sportista ikada danas je na konferenciji za medije u pres medija centru u Parizu poručio da se oseća mnogo bolje sada nego pred Vimbldon i da će učiniti sve da obraduje naciju i prvi put u karijeri osvoji olimpijsko zlato!

25.07.2024

13:18

Uhapšen brat Nikole Jokića!
NBA

Uhapšen brat Nikole Jokića!

Strahinja Jokić, brat Nikole Jokića, uhapšen je u Denveru i optužen za napad na jednog gledaoca u aprilu posle utakmice Nagetsa.

25.07.2024

10:39

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Pojeli 200 litara riblje čorbe! Više od 10 godina Slobodan je sprema na isti način, baš ovako
Srbija

(VIDEO) Pojeli 200 litara riblje čorbe! Više od 10 godina Slobodan je sprema na isti način, baš ovako

Pre 58 godina grupa gradištanskih alasa, koje u ovom kraju zovu Dunavski vukovi, okupila se na ušću Peka u Dunav i kuvanjem prve riblje čorbe od sopstvenog ulova, uz čašicu, pesmu i druženje postavili su temelje Alaskih večeri. Od tada, svake godine u julu se okupe i oni stari, ali i mladi ljubitelji Dunava i opet, po tradiciji love ribu, kuvaju čorbu i uživaju!

24.07.2024

17:44