• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

26.07.2024

09:11

Šta ako po povratku sa letovanja sumnjate da ste zaraženi koronom: Evo gde možete da se testirate

Pixels

Društvo

Šta ako po povratku sa letovanja sumnjate da ste zaraženi koronom: Evo gde možete da se testirate

Podeli vest

U Evropi raste broj zaraženih koronom, ima je i u zemljama u kojima letuje veliki broj Srba. Šta da radite ako sumnjate da imate korona virus.

Infekcije korona virusom u Grčkoj za tri nedelje povećajne za 44 odsto nakon čega su zvaničnici izdali upozorenje zbog širenja novog soja kovida pod nazivom "FLiRT". Pojedine bolnice su osim obaveznog nošenja maski uvele su i obavezno testiranje posetilaca. Broj zaraženih raste i u Bugarskoj.

Da li je novi soj u stigao u Srbiju

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) soj FLiRT postao je najdominantniji oblik korona virusa širom sveta. Ipak, u "Batutu" kažu da u Srbiji nisu uočene promene varijanti virusa SARS-CoV-2 u cirkulaciji u Evropi, odnosno i dalje dominira Omicron B.2.86, u okviru koje je i subvarijanta JN.1.

Uprkos tome, u našoj zemlji beleži rast broja zaraženih, srećom većina ima blagu kliničku sliku. Retki su oboleli koji imaju težak oblik oboljenja, a to su uglavnom starije i osobe sa hroničnim oboljenjima.

Sa ovim simptomima kod lekara

Rukovodilac Službe za bolničku epidemiologiju i higijenu ishrane Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) dr sci med Vesna Mioljević, naučni saradnik i specijalista epidemiologije napominje da lekar ne može samo na osnovu simptoma i znakova infekcije da postavi preciznu dijagnozu bolesti kovid 19.

Kako kaže simptomi zbog kojih bi osobe treba da se jave ordinirajućem lekaru su:

pojava povišene telesne temperature

malaksalost

kašalj

umor

glavobolja

bolovi u zglobovima i mišićima

gubitak čula ukusa

Ko odlučuje o testiranu i da li se plaća

Iako od aprila meseca testiranje ljudi koji dođu u dom zdravlja sa simptomima kovida više nije obavezno, ljude zbog kruženja novog Grčkom, ali i porasta broja infekcija u Srbiji zanima gde da se testiraju. Najviše se, razumno, o tome raspituju oni koji su se vratili u Srbiju sa letovanja iz Grčke, ali i Bugarske.

Slavica Maris, primarijus, specijalista epidemiologije i načelnica Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje objasnila je za "Blic" da o testiranju odlučuje ordinirajući lekar nakon sprovedenog kliničkog pregleda i obavljenih laboratorijskih analiza.

- Nakon toga on donosi odluku o testiranju. Ono se može obaviti na više mesta u Beogradu, a PCR testiranje se može obaviti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, u Zavodu za biocide i medicinsku tehnologiju... To su sve mesta gde se može obaviti PCR testiranje na kovid 19 - objasnila je prim. dr Slavica Maris.

Trenutno se, prema saznanjima "Blica" u zdravstvenim ustanovama u Srbiji za testiranje na kovid koristi antigenski test, a testiraju se osobe koje su imunokompromitovane, odnosno boluju od maligniteta.

Ipak, svi oni koji žele da se testiraju na kovid to mogu da obave u privatnim zdravstvenim ustanovama, a cena testiranja kreće se od 1.000 do 2.000 dinara.

- Na svoju ruku pacijenti uvek mogu da se testiraju, ali tada plaćaju testiranje. Ako ima osnova za takvo testiranje, onda se to radi po nalogu lekara, i to je besplatno. Trenutno je važno da svi znaju da apsolutno nema nikakvog mesta panici - ocenila doktorka Biserka Obradović za "Blic".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hrvatska ucenjuje Crnu Goru zbog članstva u Evropskoj uniji! Milo je morao da bude u vazalnom položaju zarad dobrih odnosa! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska ucenjuje Crnu Goru zbog članstva u Evropskoj uniji! Milo je morao da bude u vazalnom položaju zarad dobrih odnosa! (VIDEO)

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske juče je notom koja je upućena Veleposlanstvu Crne Gore u Zagrebu, izvestilo Crnu Goru da je Hrvatska proglasila predsednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića, poslanika u Skupštini Crne Gore Milana Kneževića i potpredsednika Vlade Crne Gore Aleksu Bečića nepoželjnima. Ovu sramnu odluku komentarisali su predsednik dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac i Maksim Vučinić iz Radničke partije Crne Gore.

26.07.2024

09:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija