• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.07.2024

11:01

Vučević i Vesić obilaze radove na petlji Adrani: Moravski koridor povezuje dva auto-puta!

Informer

Društvo

Vučević i Vesić obilaze radove na petlji Adrani: Moravski koridor povezuje dva auto-puta!

Podeli vest

Predsednik Vlade Miloš Vučević obilazi radove na petlji Adrani sektori 3 Moravskog koridora zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem.

Dužina Moravskog koridora 110 kilometara i da on povezuje dva auto-puta, a to su auto-put Beograd-Niš kod petlje Pojate i auto-put “Miloš Veliki” kod petlje Preljina.

Denivelisana raskrsnica "Adrani" (Deonica 3) se nalazi na 81. kilometru auto-puta, severozapadno od Grada Kraljeva, između Državnog puta IB reda br. 22 i železničke pruge (Stalać- Kraljevo- Požega) na jugu i Zapadne Morave na severu.

Kako navode iz Koridora Srbije, predmetna denivelisana raskrsnica je tipa "truba" i istom se ostvaruje veza novog auto-puta sa Državnim putem IB reda br. 22 (Mrčajevci- Kraljevo- Raška) i sa planiranom obilaznicom oko Kraljeva.

Plato naplatne stanice, denivelisane raskrsnice "Adrani" sadrži sedam naplatnih rampi i u njenoj neposrednoj blizini predviđena je izgradnja Baze za održavanje, čija izgradnja nasipa je u toku. Zbog blizine Zapadne Morave, kao i Musine reke, projektom je predviđena zaštita od poplava nasipa auto- puta i denivelisane raskrsnice "Adrani".

Foto: Tanjug

 

Moravski koridor od Pojate do Preljina dužine je 112,4 kilometara, sastoji se iz tri deonice: prva deonica od Pojate do Kruševca (Koševi) duga je 27,83 kilometara, druga deonica od Kruševca (Koševi) do Adrana je 53,88 kilometara i treća deonica od Adrana doPreljina 30,66 kilometara.

U sklopu izgradnje auto-puta izvode se i radovi na hidrotehničkom uređenju Zapadne Morave u dužini od oko 60 kilometara.

Puštanjem u rad dela Deonice 1 od Makrešana do Kruševca (Koševi) u novembru 2023. godine, a prethodno i dela Deonice 1 od Pojata do Makrešana, u aprilu 2023. godine, u saobraćaj je pušteno 28 kilometara Moravskog koridora to jest cela prva deonica.

Trenutno se najintenzivniji radovi izvode na delu Deonice 2, od Kruševca (Koševi) do Trstenika, kao i od Trstenika do Vrnjačke Banje i to radovi na izgradnji nasipa auto-puta, završnog sloja - posteljice, radovi na otvorenom i zatvorenom sistemu odvodnjavanja, kao i radovi na izgradnji kolovozne konstrukcije, uključujući i asfalterske radove.

Foto: Tanjug

 

Odbrambeni nasip na Zapadnoj Moravi 

U toku su radovi na 46 mostova, 13 nadvožnjaka i šest pločastih propusta, četiri denivelisane raskrsnice "Koševi", "Velika Drenova", "Trstenik" i "Vrnjačka Banja", kao i radovi na izmeštanju i zaštiti postojećih instalacija.

Takođe, izvode se radovi na hidrotehničkom uređenju Zapadne Morave, izgradnja odbrambenog nasipa u dužini od 2,76 kilometara, rekonstrukcija postojećeg odbrambenog nasipa u dužini od 10,2 kilometra, kao i radovi na izgradnji obaloutvrde, ukupne dužine 540 metara.

Na celom projektu gradi se 117 većih građevinskih putnih objekata, od čega 78 mostova, 11 podvožnjaka i 28 nadvožnjaka. Sem toga, gradi se 12 saobraćajnih petlji (denivelisanih raskrsnica), kao i tri obostrana parkirališta, tri obostrana odmorišta i dve baze za održavanje. Auto-put se gradi za brzinu od 130 kilometara na čas, sa širinom od ukupno 30 metara, što je za skoro dva metra šire od ostalih autoputeva u Srbiji, čime se obezbeđuje dodatni komfor i povećava bezbednost odvijanja saobraćaja.

Foto: Tanjug

 

Moravski koridor povezuje Pojate, Ćićevac, Varvarin, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku banju, Kraljevo, Adrane i Čačak, odnosno oko 500.000 građana u Rasinskom, Raškom i Moravičkom okrugu. Na projektu je svakodnevno angažovano oko 3.600 radnika sa više od 1.500 jedinica mehanizacije, što ga čini najvećim gradilištem u Srbiji.

Pored premijera i ministra prisutni su i pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miroslav Alempić, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, generalni direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesić: Gradimo puteve za ljude - da građani bolje žive i lakše putuju
Politika

Vesić: Gradimo puteve za ljude - da građani bolje žive i lakše putuju

Srbija ne gradi auto-puteve i brze pruge zbog rudnika nego zbog ljudi – da bi građani bolje živeli i bili bolje povezani, poručio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i istakao da je gradnja brzih saobraćajnica na zapadu zemlje planirana odavno, ali se tek sa Aleksandrom Vučićem ti planovi i ostvaruju.

25.07.2024

13:33

sledeća vest

TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija