• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.07.2024

08:49

Jevtićeva, a svetska, nauka-politikologija religije

Wikipedia

Društvo

Jevtićeva, a svetska, nauka-politikologija religije

Podeli vest

U poplavi vesti koje su važne za popularizaciju Srbije,promakla je informacija, da je jedna nauka, nastala u Srbiji uspela da se nametne svetu. Radi se o tome da je tema, koja se ne skida sa svetskih televizija, naučno uobličena na beogradskom fakultetu političkih nauka.

U pitanju je Politikologija religije. Jedna od najmlađih politikoloških discplina, nastala na FPN   ,po prvi put na  čitavoj planeti,  školske 1993/94. To je  u svetu već više od decenije potvrđena činjenica.

Poslednje priznanje se ovih dana pojavljuje iz štampe. Čuvena engleska izdavačka kuća  Rutlidž , formirana 1836.  štampa   knjigu koju su priredili   profesori fakulteta političkih  nauka  dr Miroljub Jevtić sada ambasador Srbije u  DRK, Republici Kongo, Čadu, Kamerunu i Centr. afričoj republici i njegov asistent  danas već vanredni profesor dr. Marko Veković. Publikacija se zove'' Kad se sreću religija i politika''.Kad Rutlidž  neku knjigu izdajeu biblioteci koja se zove''Rutlidžove studije o religiji i politici'',to onda znači samo jednu stvar, da je to štivo sam vrh svetske Politikologije religije.Ali ova knjiga  je i mnogo više. Na stranicama 11 i 13  Rutlidž potvrđuje  gore iznetu činjenicu da je  ta naučna disciplina rođena  1993 na FPN u Beogradu i indirekno da je inicirala  pomenutu biblioteku.

To je po prvi put u istoriji moderne balkanske društvene nauke,  da je jedna znanost   nastala na Poluostrvu a da se odatle otisnula i osvojila svet, kako vidimo i Rutlidž iz   Engleske. Do sada je uvek bilo drukčije. Englezi su osvajali planetu: Šeskspirom ,Daglasom Hjumom, Isakom Njutnom, Bitlsima, Hari Poterom... a sada   Srbija osvaja Englelsku Politikologijom religije.

Srbija  je postala centar sveta za proučavanje uticaja religije na politiku. Bez Politikologije religije ne može se razumeti  rat u Gazi, rat u Ukrajini niti spor   između  Kine i Tajvana. Ove poslednje može  biti upitno za čitaoce:Kakve veze imaju  religija i  Tajvan?Imaju i te kako . Tu se ne  radi o bori za teritorije  nego o sukobu vrednosti . Onih koje neguje  Kina, zasnovanih na konfučijanizmu i zapadnog liberalizam koji  razara svako  religijsko  čenje , samim ti  i konfučijanizam.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Migranti u Austriji drogiraju se na stanicama, a država im poklanja novac! Besplatan stan, struja, voda i džeparac, a rezultat su narkomani i dileri!
Podkast

Migranti u Austriji drogiraju se na stanicama, a država im poklanja novac! Besplatan stan, struja, voda i džeparac, a rezultat su narkomani i dileri!

Današnji dan je dan ruske mornarice koji je svečano obeležen u Moskvi. Mnogi kažu da je ova svečanost izgledala lepše nego otvaranje Olimpijskih igara. Na sve važne svetske teme u emsiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik i novinar Nebojša Malić. Uživo u program iz Malija javio se novinar i ratni reporter Igor Damjanović koji je govorio o Vagner grupi. Predsednik OLIP organizacije Danijel Panović javio se uživo iz Austrije gde je govorio o tome kako se ova država suočava sa migrantskom krizom. Pred kraj emisije putem vajber uključenja javio se i Mladen Duvnjak, ispred organizacije "Srbi za Trampa" koji je govorio o istorijski dobrim odnosima Srbije i Amerike.

28.07.2024

22:04

Hronika

Užas kod Šapca! Mladić pao sa motora, poginuo na mestu
Saobraćajna nezgoda

Užas kod Šapca! Mladić pao sa motora, poginuo na mestu

U više saobraćajnih nezgoda na putevima u šabačkom kraju proteklog vikenda teže i lakše je povređeno čak 13 osoba, od kojih je jedna podlegla povredama, troje je hospitalizovano u intenzivnoj nezi i na ortopedije Opšte bolnice "Dr Laza K. Lazarević", a jedan povređeni je transportovan u Urgentni centar u Beogradu..

29.07.2024

10:54

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija