• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs/J.L.

02.08.2024

08:00

Hrvati tvrde da je Tesla njihov, a klali mu familiju! Ustaše na Ilindan brutalno pobile rođake srpskog naučnika!

wikipedia.org

Društvo

Hrvati tvrde da je Tesla njihov, a klali mu familiju! Ustaše na Ilindan brutalno pobile rođake srpskog naučnika!

Podeli vest

Na današnji dan 1941. godine ustaše su izvršile pokolj nad pravoslavnim Srbima u Smiljanu, rodnom mestu Nikole Tesle.

Prva žrtva ustaša u Smiljanu bio je protojerej Mateja Stijačić, lokalni paroh koga su uhapsili svega dva dana po proglašenju tzv. Nezavisne Države Hrvatske i odveli u logor Jadovno, gde je zverski mučen i ubijen aprila 1941. godine. Inače, Stijačić je bio sveštenik kod Srba u Americi, a u Smiljan je došao 1935. godine na molbu Nikole Tesle.

U Smiljan su ustaše ušle dan ranije i tada ubile 66 Srba. Narednog dana, 2. avgusta, u zaseocima Bogdanić i Zablata spaljuju srpske kuće, a noževima i macolama masakriraju 165 lokalnih Srba. Do 10. avgusta ostaju na području Smiljana i ubijaju ukupno 506 Srba, a do kraja leta 650. Među žrtvama je bilo 27 novorođenčadi bez imena, 127 dece do 15 godina i 12 osoba starijih od 80 godina.

Foto: wikipedia.org

Smiljan, rodno mesto srpskog naučnika

 

Sledeće 1942. godine, ustaše su srušile i Hram Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu, podignut 1765. godine. U ovom hramu služio je Milutin Tesla i tu krstio svog sina Nikolu, potonjeg slavnog naučnika.

U masovnoj grobnici Srba stradalih u ovom pokolju, počiva i 11 rođaka Nikole Tesle. Pored svih ovih strašnih zločina nad Srbima, Hrvati i dalje uporno tvrde da je veliki Srbin Nikola Tesla njihov, iako su sa užitkom poklali Tesline rođake, to je u najmanju ruku i najblaže rečeno licemerje. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Džudistima često menjaju pravila! Nemanjin meč je trebalo da bude rešen bacanjem, a ne kaznama! (VIDEO)
Live TV

Džudistima često menjaju pravila! Nemanjin meč je trebalo da bude rešen bacanjem, a ne kaznama! (VIDEO)

Srpski džudista Nemanja Majdov slomio se nakon eliminacije sa Olimpijskih igara u Parizu. Najbolji džudista Srbije potpuno neočekivano završio je učešće već u osmini finala. Od evropskog prvaka bio je bolji Teodoris Celidis i tako je Grk prošao u narednu fazu takmičenja u konkurenciji do 90 kilograma, a Majdov je ostao u suzama, pa nije želeo ni da sačeka proglašenje i napustio je borilište bez pozdrava! Ovaj meč i burnu reakciju našeg sportiste komentarisao je Aleksandar Nerandžić iz Džudo saveza Srbije tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

02.08.2024

09:02

Zapadu odgovara da se sukob u Ukrajini produži! Samo Sloveni ginu u ovom ratu! (VIDEO)
Live TV

Zapadu odgovara da se sukob u Ukrajini produži! Samo Sloveni ginu u ovom ratu! (VIDEO)

Koliko bi upotreba američkih F-16 lovaca od strane ukrajinske vojske, kada do nje eventualno dođe, mogla da promeni situaciju na frontu? Da li će oni Rusima predstavljati otežavajuću okolnost u ovom sukobu? Postoji li uopšte aerodrom dovoljnog kvaliteta za poletanje ovih lovaca u Ukrajini? Na ova, ali i na brojna druga ratna pitanja iz sveta, odgovore su davali gosti "Rata uživo" - novinar i ratni reporter Igor Damjanović i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.

01.08.2024

22:26

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21