• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.07.2024

15:15

PKS: Neodgovorne izjave pojedinaca izazivaju posledice na rudarski sektor!

Arhiva

Društvo

PKS: Neodgovorne izjave pojedinaca izazivaju posledice na rudarski sektor!

Podeli vest

Privredna komora Srbije kao asocijacija svih privrednih subjekata, privrednih društava i preduzetnika iz rudarskih i geoloških delatnosti izrazila je duboku zabrinutost povodom posledica koje prouzrokuju ocene pojedinaca i različitih organizacija civilnog društva povodom moguće eksploatacije litijuma.

Kako se navodi u saopštenju, takve neodgovorne izjave izazivaju velike posledice na kompletnu delatnost rudarskog sektora i rudarstvu komplementarnih industrija, kao i na privredu Srbije. 
Selektivna i pogrešna tumačenja geoloških podataka u javnosti izaziva negativno raspoloženje prema pojedincima i firmama koje posluju u sektoru rudarstva, što dovodi do prekida geoloških istraživanja strateških mineralnih resursa na svim aktivnim istražnim prostorima. 

Samo u prvoj polovini 2024. ugašeno je 16 firmi iz oblasti rudarstva, dok je prošle godine ugašeno još 33 kompanija. 

Zaustavljena su i i nova ulaganja i investicije što direktno utiče i na privredu i privredni rast i doprinos rudarstva kao sektora bruto nacionalnom dohotku, dodaje se u saopštenju.

Rudarstvo je baza za veliki broj privrednih grana, te iz PKS upozoravaju da bi nastavak ove kampanje mogao da dovede do drastičnog usporavanja razvoja sektora rudarstva, pa i do njegovog gašenja. 

Kako navode, tamo gde su rudnici zatvoreni došlo je do obustave rudarske aktivnosti usled različitih faktora, dok su u područjima gde su otvoreni novi rudnici, obrazovane nove firme i upošljeno lokalno stanovništvo.

Iz PKS traže uspostavljanje dijaloga unutar rudarske struke, sistemskim pristupom zasnovanim na znanju i uvažavanju argumenata i činjenica potvrđenih od relevantnih, strukovnih i naučnih organizacija. 

Podsećamo da je Srbija potpisnica UN globalnog dogovora o klimi, da je usvojila ključna strateška dokumenta koja će omogućiti dekarbonizaciju ne samo energetike, već ukupne industrije Srbije uključujući i rudarstvo.

Posebna pažnja posvećena je sprovođenju zelene tranzicije, a sektor rudarstva je identifikovan kao ključan, dodaje se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21