• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.08.2024

06:40

Od Svetog Ilije, Sunce sve milije! Danas je Ilindan, a evo čega se pridržavaju vernici

Tanjug

Društvo

Od Svetog Ilije, Sunce sve milije! Danas je Ilindan, a evo čega se pridržavaju vernici

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici drugog dana avgusta proslavljaju Svetog proroka Iliju, sveca za koga se vezuju brojni običaji i verovanja

Sveti prorok Ilija u pravoslavlju se smatra jednim od najvećih proroka. Svoju mladost je proveo u molitvama u pustinji, a zbog tačnog predskazivanja događaja bio je proganjan, naročito od izraelskog cara Ahave i njegove opake žene Jezavelje.

Među praznicima u čast Svetih slavnih i svehvalnih starozavetnih proroka posebno i značajno mesto zauzima praznik Svetog slavnog proroka Ilije, koji je u našem narodu posebno poštovan i slavljen.

Dobio je ime po staroslovenskom Bogu Perunu, bogu groma. Smatra se da je prelaskom na hrišćanstvo, srpski narod osobine starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, pripisao Svetom Iliji. Zbog toga veliki broj običaja i verovanja potiče još iz prethiršćanskog vremena, a prorok Ilija se još naziva i „Gromovnik“.

Sveti Ilija ceo svoj život poklonio je tajni spasenja. Sveti apostol Matej u svom Jevanđelju svedoči kako je zbog velikih i znamenitih čuda koja je Sveti prorok Ilija činio, narod Iliju nazivao Hristom.

Srpska pravoslavna crkva Svetog proroka Iliju proslavlja kao najneobičnijeg čoveka, koji je živeo na zemlji Božjoj, kao najneobičnijeg čoveka u ljudskom rodu.

Od samih početaka Sveti Ilija je posebno poštovan u Svetoj crkvi, a kao jedan od vidova tog drevnog i neprekinutog poštovanja izdvaja se osnivanje sveštenog bratstva u III veku na mestu njegovog podviga. Pored nadahnute himnografije koju su znameniti crkveni pesnici sastavili nadahnuti Duhom Svetim i blagoslovenim životom Svetog proroka Ilije, u njegovu čast su sačuvane i brojne svetootačke besede koje na najbolji mogući način veličaju sva njegova sveštena dela kojima je proslavio Gospoda. Između svetootačkih beseda, tu se nalaze i besede Svetog Jefrema Sirina, Svetog Vasilija Selevkijskog i Svetog Jovana Zlatoustog.

Na dan kad se slavi Sveti Ilija u dosta gradova i sela organizuju se vašari, a on spada u najpoštovanije svetitelje među Srbima, rame uz rame sa Svetim Nikolom, Svetim Đorđem i ostalima.

Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Propašću kraljevine Jugoslavije ta tradicija vazduhoplovaca je prekinuta, ali je obnovljena 1992. godine.

Običaji

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, obeležava se u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se tog dana ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Poznata je izreka "od Svetog Ilije sunce sve milije". 

Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje svetom Iliji kojem je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.

Prema narodnom verovanju i tradiciji, sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara.

Narod kaže i da bi trebalo dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Zapadu odgovara da se sukob u Ukrajini produži! Samo Sloveni ginu u ovom ratu! (VIDEO)
Live TV

Zapadu odgovara da se sukob u Ukrajini produži! Samo Sloveni ginu u ovom ratu! (VIDEO)

Koliko bi upotreba američkih F-16 lovaca od strane ukrajinske vojske, kada do nje eventualno dođe, mogla da promeni situaciju na frontu? Da li će oni Rusima predstavljati otežavajuću okolnost u ovom sukobu? Postoji li uopšte aerodrom dovoljnog kvaliteta za poletanje ovih lovaca u Ukrajini? Na ova, ali i na brojna druga ratna pitanja iz sveta, odgovore su davali gosti "Rata uživo" - novinar i ratni reporter Igor Damjanović i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.

01.08.2024

22:26

Napad Irana na Izrael bi nas odveo u Treći svetski rat! Takav sukob jednostavno ne bi mogao da ne eskalira van svojih granica! (VIDEO)
Live TV

Napad Irana na Izrael bi nas odveo u Treći svetski rat! Takav sukob jednostavno ne bi mogao da ne eskalira van svojih granica! (VIDEO)

Najviši iranski zvaničnici sastaće se danas sa predstavnicima regionalnih saveznika iz Libana, Iraka i Jemena kako bi razgovarali o potencijalnoj odmazdi protiv Izraela nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, reklo je pet neimenovanih izvora za Rojters. Region se suočava sa rizikom proširenja sukoba između Izraela, Irana i njegovih saveznika nakon ubistva Hanijea u sredu i ubistva višeg komandanta Hezbolaha u utorak u izraelskom napadu na predgrađe Bejruta. O tome kakve, potencijalno katastrofalne, posledice bi ovo moglo da ima na svet govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i glavna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić u emisiji "Info dan" televizije Informer.

01.08.2024

16:00

(VIDEO) Nepravda! Ubio momka i devojku i dobio samo dve i po godine! Bolna ispovest skrhanog oca nastradalog Borisa Majorskog!
Live TV

(VIDEO) Nepravda! Ubio momka i devojku i dobio samo dve i po godine! Bolna ispovest skrhanog oca nastradalog Borisa Majorskog!

Dejana Neralić (17) i njen momak Boris Majorski (18) nastradali su u oktobru 2022. godine, u saobraćajnoj nesreći kod Beške. Osnovni sud u Staroj Pazovi je doneo presudu protiv Slobodana B. (84), vozača "mercedesa" koji je izazvao nesreću, a koji je prvostepeno osuđen na tri godine zatvora! O tom užasnom događaju u Info jutru govorio je otac poginulog momka Vladimir Majroski.

01.08.2024

13:02

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21