• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.08.2024

08:41

Na Petrovačkoj cesti sam osetio da se nikad nećemo vratiti! Potresna ispovest Srbina koji je preživeo "Oluju": Samo je smrt je jača od ovog bola (VIDEO)

Printscreen

Društvo

Na Petrovačkoj cesti sam osetio da se nikad nećemo vratiti! Potresna ispovest Srbina koji je preživeo "Oluju": Samo je smrt je jača od ovog bola (VIDEO)

Podeli vest

Na današnji dan pre 29 godina počela je hrvatska vojno-policijska zločinačka operacija "Oluja" čija se godišnjica u Srbiji obeležava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, a u Hrvatskoj kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Kada su konvojima krenuli, ne znajući kuda idu, ostavljajući svoja ognjišta, srpski narod je bio izmučen i progrnan od strane ustaške ruke. Jedan od tih je i Stanko Bjelobaba, koji je sa svojom suprugom i dvoje dece u koloni otišao od svog doma. 

- Bilo nas je oko 250.000 koji smo proterani u istom danu i koji smo nakon nekoliko dana stigli u Srbiju. Putovalo se i po 10 dana,vrlo teško, po visokim temperaturama i nije bilo lako. Bilo je malo dece, u lično mom auto je bilo dete od samo 25 dana! Nakon svakih 25 kilometara, zbog tog deteta sma morao da stajem i tražim mleko da bi to dete preživelo - započeo je svoju potresnu ispovest Bjelobaba.

Kako je naveo, u Majdanpeku su pronašli svoj novi dom, a sugrađani su ih lepo dočekali.

- Došao sam sa suprugom i dvoje dece, moj sin od 15 godina je dovezao automobil. Ovde u Majdanpeku je bilo oko 90 izbeglica koji smo bili smešteni u Sportskom centru, a nakon godinu dana smo bili premešteni u barake gde je svako dobio po sobu.. - rekao je naš sagovornik i dodao:

- Ja sam ostavio veliku kuću i na dobrom mestu. Imao sam dobar posao, ali desilo se šta se desilo. Živeli smo dobro, i iz jednog velikog izobilja stigli smo u mesto gde su nas dočekali ljudski i pošteno, ali nas u Srbiji je bilo mnogo, oko milion izbeglica pa se nije moglo svima udovoljiti.

Sa suzama u očima, ističe da nikome ne želi da preživi ono što se dogodilo tokom zločinačke akcije "Oluja" te 1995.godine.

- Kada ostavljaš sve za sobom mi je bio najteži trenutak u životu. Ne daj Bože nikome! Ne želim da se ikad ikome to desi, ni mojim prijateljima ni neprijateljima. Samo je smrt je jača od ove boli. Kada sam stigao u Bosnu, na Petrovačkoj cesti sam osetio da se nikad nećemo vratiti - navodi Bjelobaba.

Ističe, da zna da mu povratka nema u svoj rodni kraj, ali da je Srbija njegova zemlja. 

- Bio sam četiri puta u svom rodnom mestu, ali kada sam video tu garež, video sam da tamo više meni nema života! To se vratiti ne može, pomirio sam se sa tim. Ja sam Srbin i došao sam u moju Srbiju, i možda ja moju zemlju Srbiju volim više od mnogih koji su ovde rođeni - zaključuje Bjelobaba za Informer.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

U naredna 72 sata Iran će napasti Izrael? Hezbolah odlučuje da li će doći do eksalacije ili ne! (VIDEO)
Live TV

U naredna 72 sata Iran će napasti Izrael? Hezbolah odlučuje da li će doći do eksalacije ili ne! (VIDEO)

Nadamo se da će doći do mira između Palestine i Izraela. Za samo nekoliko meseci od Palestine je ostalo sivilo i crnilo. Generalni sekretar Hezbolaha rekao je da je Izrael prešao crvenu liniju i da može da očekujue osvetu. Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu i analitičar Luka Stajić. Uživo u program iz Tel Aviva javio se i počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić koji je komentarisao trenutnu situaciju u ovoj zemlji. Uživo u program javio se i novinar Dejan Jelača koji je komentarisao izbore u Americi.

02.08.2024

21:46

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija