• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.08.2024

19:09

Evo kada najbolji violinisti ukrštaju gudala! Sabor kraljice instrumenata u Pranjanima

Informer

Društvo

Evo kada najbolji violinisti ukrštaju gudala! Sabor kraljice instrumenata u Pranjanima

Podeli vest

U cilju očuvanja muzičke potke našeg podneblja i drevnih, nezaboravnih nota u Pranjanima, varošici na obroncima Suvobora od 18. do 20. avgusta već petu godinu zaredom održava se Sabor violinista Srbije. Na Saboru će se okupiti dokazani majstori violine, ali i darovita deca koja su tek krenula stazama priznatih virtuoza violine.

Programski sadržaj podređen je zvucima kraljice istrumenta. Prvog dana podižu se saborske zastave uz uz zvuke himne "Svilen konac" a u većernjim satima prvog dana saborovanja rezervisan je za takmičarski deo mladih violinista. Oni će gudala ukrstiti u borbi za zvanje Najbolji mladi violinista i Zlatna violina. U kategoriji mladi violinista, priznanja će se dodeljivati i za najbolje odsvirano kolo, najbolje odsviranu pesmu i najizvornije muziciranje.

Drugog dana 19. avgusta na Saboru će se okupiti trenutno dvanaest najboljih i najpoznatijih violinista Srbije. Na stadionu će se pojaviti ime do imena i majstor do majstora! Momčilo Moma Stanojević, Perica Vasić, Elvis Veljković poreklom iz Petrovca na Mlavi, Branko Ristić iz Gornje Grabovice, Momir Jovanović iz Novog Sada, Dejan Paunović Vlauca, Saša Petrović, Siniša Dragutinović Voz iz Mladenovca, Boban Jovanović Stublinac iz sela Stubline, Dejan Radosavljević Jege iz obrenovačkog sela Iverić, Ranko Đurić iz Mionice i Igor Pejović iz Ivanjice.

Svaki od pomenutih violinista imaće 25 minuta da pokaže zašto je dobio epitet majstora violine a njima najboljima biće uručena majstorska pisma i zvanje "MAJSTOR VIOLINE" kao najviše priznanje Sabora.

Saborski odbor odlučio je da ovogodišnje nadsviravanje ne bude takmičarskog karaktera budući da se radi o petom jubilarnom Saboru na kojem će se sabrati rezultati a zaslužnim umetnicima dodeliti priznanja.

Takođe, Pranjane neće zaobići ni poznate zvezde narodne muzike kao sto su Bojana Barjaktarević, Jelena Broćić, Radiša Urošević, Dejan Nedić Tejovac, maestro Biljana Pavković i Sneki i Panorama bend.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Australijska NBA zvezda za Informer pred meč sa Srbijom: Jokića nemoguće zaustaviti, a večite gleda ceo svet! (FOTO)
Olimpijske igre

Australijska NBA zvezda za Informer pred meč sa Srbijom: Jokića nemoguće zaustaviti, a večite gleda ceo svet! (FOTO)

Košarkaška reprezentacija Srbije sutra (14.30, RTS 1) protiv Australije igra četvrtfinalni meč na Olimpijskim igrama u Parizu, a preko puta imaće nekoliko jako poznatih košarkaša koji su igrali upravo u našoj zemlji! Naravno, sve oči biće uprte u Dantea Egzuma i Džoka Lendejla, koji su bili i ostali ljubimci navijača Partizana, a "orlovima" će rival biti i Duop Rit (28), nekadašnji centar Crvene zvezde, a sada poznati NBA as.

05.08.2024

20:00

Planeta

Evropa da se pripremi za Trampa! SAD će se odreći i globalne hegemonije i liberalizma, za evropski establišment to je horor!
Analiza Blumberga!

Evropa da se pripremi za Trampa! SAD će se odreći i globalne hegemonije i liberalizma, za evropski establišment to je horor!

Odustajanje Amerike od svoje globalne uloge nije počelo sa Trampom, već zaokretom Baraka Obame ka Aziji. Haris će, ako dođe na čelo SAD, morati da se obračuna u Kongresu ne samo sa konzervativnim republikancima, već i sa antiglobalistima raznih vrsta u svojoj Demokratskoj partiji, a SAD će napustiti ili svoju globalnu hegemoniju ili liberalizam - možda i oboje

05.08.2024

19:04

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija