• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.08.2024

09:19

Novo ograničenje putnicima u avionima: Evo kada počinje da važi mera na aerodromima širom Evropske unije

Shuterstock

Društvo

Novo ograničenje putnicima u avionima: Evo kada počinje da važi mera na aerodromima širom Evropske unije

Podeli vest

Nova regulativa Evropske unije uvela je ograničenja za putnike koji putuju evropskom avio-kompanijom i najavljeno je da će od 1. septembra 2024. godine putnici biti ograničeni na najviše 100 ml tečnosti u svom ručnom prtljagu, prenosi "Šengen Njuz".

Saopštenu vest prokomentarisao je u saopštenju za javnost Međunarodnog saveta aerodroma koji je naveo da će nova mera uticati i na putnike i na aerodrome.

Nova mera imaće uticaj (negativan) na iskustvo putovanja i ulaganja aerodroma. Međunarodni savet aerodroma (ACI) pozvao je Komisiju Evropske unije i države članice da uspostave mapu puta sa postavljenim ciljevima za tu meru koja je privremena prema njima.

Novo ograničenje izazvalo je sve aerodrome koji su instalirali C3 skenere koji su najnapredniji uređaji za standarde detekcije. Do sada su ovi skeneri omogućavali putnicima da nose tečnosti bez ikakvih ograničenja, kao i da ih drže uz elektronske uređaje, poput laptopa.

Foto: Shuterstock

 

ACI očekuje da će novo ograničenje dovesti do značajnog operativnog opterećenja i da će uticati na iskustvo putnika i aerodrome koji su primenili ovu vrstu tehnologije, s obzirom da kupovina C3 skenera može koštati skoro osam puta više od običnih mašina. Njihovi troškovi održavanja su takođe četiri puta veći.

- Međutim, ostaje činjenica da su oni aerodromi koji su rano usvojili ovu novu tehnologiju teško kažnjeni i operativno i finansijski. Oni su doneli odluku da investiraju i uvedu C3 skenere u dobroj nameri, na osnovu toga što je EU dala zeleno svetlo za ovu opremu bez ikakvih ograničenja - izjavio je Oliver Jankovec, generalni direktor ACI Evropa


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija