• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

22.08.2024

10:31

Za dva meseca 105 stradalih u saobraćaju! Vrućine utiču na vožnju kao sneg i poledica

Informer/Miloš Rafailović/printskrin moj beograd

Društvo

Za dva meseca 105 stradalih u saobraćaju! Vrućine utiču na vožnju kao sneg i poledica

Podeli vest

Crna statistika na našim putevima pokazuje da je u protekla dva meseca 105 osoba stradalo u saobraćaju. Od početka godine samo u Beogradu se dogodilo 7.500 saobraćajnih nesreća, u proseku 37 dnevno.

Načelnik saobraćajne policije Slaviša Lakićević, ističe da visoke temperature utiču na vožnju poput snega, leda ili poledice tokom zime i da u poslednja dva meseca imamo veći broj stradanja na našim putevima – 105 osobe su poginule od početka jula do danas.

- To je loša statistika. Stalno ističemo da smo maksimalno preduzeli i represivne i preventivne mere. Imali smo dve akcije u poslednje dve nedelje kada smo kontrolisali 115.000 vozača i vozila, od čega smo sankcionisali 63.000. To je preveliki broj vozača koji ne poštuju propise - ukazuje Lakićević i upozorava da preveliki je broj vozača koji ne poštuju propise.

Potrebne pauze na dva sata 

Prema njegovim rečima, visoke temperature su takođe uticale na vozače, koji zaboravljaju da vrućine slično utiču na vožnju kao sneg, led ili poledica.

- Tokom letnje sezone veća je frekvencija saobraćaja zbog odmora. Vozači voze duže zbog destinacija i javlja se umor. Ne poštuju da na svakih 200 kilometara, odnosno dva sata, prave pauzu, uz to ne poštuju propisano ograničenje brzine, što dovodi do nesreće - objašnjava Lakićević.

Napominje da je ove godine zabeleženo i stradanje mladih vozača dvotočkaša, te osoba od 30 do 64 godine, ističući da na godišnjem nivou u prethodnih deset godina imamo desetoro poginule dece.

Foto: printscreen RTS

 

Govoreći o teškoj nesreći na pruzi u Lazarevcu, Lakićević kaže da vozači moraju da obrate pažnju na saobraćajnu signalizaciju, te da je ovo druga takva nesreća na pružnom prelazu.

- Vozači moraju da poštuju signalizaciju, pogotovo u zoni pružnih prelaza. Postoji znak obaveznog zaustavljanja, kao i svetlosni. Imamo 2.104 raskrsnice gde se ukrštaju put i pruga, 1.711 su sa oba znaka - navodi Lakićević, ističući da su zbog nesreće dali hitan zahtev za nadzor svih pružih prelaza.

Početak škole i bezbednost dece

Lakićević je, takođe, rekao da MUP sprovodi posebne aktivnosti zbog 2. septembra, početka nove školske godine.

- Ceo septembar i oktobar ćemo biti u zonama škola. Uradili smo nadzor nad saobraćajnom signalizacijom koja je u zoni škola da bi nam deca bila bezbedna. Deca su nam prioritet - navodi Lakićević.

Načelnik saobraćajne policije najavljuje drastične sankcije vozačima koji ne poštuju propise, ali i mnogo preventivnih aktivnosti kako bi se podsetili učesnici saobraćaja da moraju da poštuju signalizaciju i pravila da bi se povećala bezbednost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

(VIDEO) Rusija dobila pokretne krematorijume za spaljivanje mrtvih ukrajinskih vojnika! Od 15.000 vojnika poslatih u Kursku oblast, ni jedan se neće vratiti živ?
Live TV

(VIDEO) Rusija dobila pokretne krematorijume za spaljivanje mrtvih ukrajinskih vojnika! Od 15.000 vojnika poslatih u Kursku oblast, ni jedan se neće vratiti živ?

Ruski ministar odbrane poslao je poruku Ukrajini i svim sponzorima ukrajinskih snaga da nije trebalo da zalaze u teritoriju Rusije. I sam ministar odbrane Rusije rekao je da su formirane tri grupe koje će voditi računa o civilnom stanovništvu u Kurskoj oblasti. Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su Dragan Vasiljković, osnivač fondacije "Kapetan Dragan" i Slobodan Dimitrijević ispred pokreta "Srpsko-rusko bratstvo".

21.08.2024

22:56

(VIDEO) Da li ćemo uskoro jesti insekte? Okultna oligarhija zabavlja se eksperimentima nad ljudima! Nema kraja njihovoj bizarnosti!
Live TV

(VIDEO) Da li ćemo uskoro jesti insekte? Okultna oligarhija zabavlja se eksperimentima nad ljudima! Nema kraja njihovoj bizarnosti!

Ono što nam se do juče činilo nemoguće, danas je došlo u Srbiju. Ako ovako nastavimo, ješćemo insekte! Zašto je Zapadu jako važno da uništi pravoslavnu crkvu u Rusiji i pravoslavlje uopšte? Na ovu temu u "Info danu" govorio je istoričar Goran Šarić. U drugom delu emisije priključili su se i Marko Lakić, novinar i ekonomista Nebojša Berak.

21.08.2024

19:24

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Obama se sunovratio najniže! Svet u šoku gleda šta je pokazao dok je pričao o Trampu! (VIDEO)
Biće frke

Obama se sunovratio najniže! Svet u šoku gleda šta je pokazao dok je pričao o Trampu! (VIDEO)

Bivši predsednik SAD Barak Obama sugerisao je da njegov naslednik i republikanski kandidat za još jedan mandat u Beloj kući Donald Tramp ima mali polni organ. Obama je na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu rukama pokazao navodnu veličinu Trampovog polnog organa, ne navodeći konkretno da je to u pitanju, ali su svi u publici shvatili šta je hteo da kaže, te su se grohotom nasmejali.

22.08.2024

09:44

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija