• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

24.08.2024

20:46

Ovi radnici mlate ozbiljnu lovu! Nisu potrebni ni iskustvo ni fakultet, a plate idu i do 150.000 dinara!

Shutterstock

Društvo

Ovi radnici mlate ozbiljnu lovu! Nisu potrebni ni iskustvo ni fakultet, a plate idu i do 150.000 dinara!

Podeli vest

Profesija koja je nekad smatrana kao hobi, aktivno se menja i pokazuje da biti barmen u Srbiji predstavlja karijerni put pun potencijala.

Posao barmena već duži vremenski period zauzima posebno mesto u ugostiteljskoj industriji, kako u Srbiji, tako i širom sveta. Ova profesija, koja je nekada bila shvaćena isključivo kao posao za mlade, danas se sve više posmatra kao ozbiljna i prestižna karijera koja donosi brojne benefite.

 

Biti barmen znači biti u srcu društvenog života, gde svaki dan donosi novu dinamiku i priliku za interakciju sa ljudima iz svih sfera života. Ovaj posao pruža priliku za kreativno izražavanje kroz pripremu koktela i drugih pića, omogućava razvijanje komunikacionih i interpersonalnih veština, a često donosi i dobru zaradu, naročito u popularnim lokalima i tokom turističkih sezona.

 

Posao barmena je na ceni

Posao barmena je veoma tražen, kako u Srbiji, tako i širom Evrope i sveta. U poslednjih godinu dana, raspisano je 548 oglasa za poziciju barmena, sa prosečno 60 prijava po oglasu. Ovaj broj varira u zavisnosti od uslova rada i ponuđene zarade.

Što se tiče zarada, one su se kretale od minimalnih iznosa, pa sve do 150.000 dinara, koliko je jedan poslodavac ponudio u tom periodu. Prosečna plata za barmene u Srbiji iznosi oko 80.000 dinara, što je relativno atraktivna suma u domaćem kontekstu.

– Ova cifra postaje drastično viša sa povećanjem iskustva, jer upravo je to ono što poslodavci traže u ovoj industriji – navodi potparol Infostuda, Miloš Turinski.

Foto: Youtube Printscreen/ Tipsy Bartender

 

Na evropskom i globalnom tržištu, potražnja za barmenima značajno raste tokom letnje turističke sezone, posebno u popularnim turističkim destinacijama poput Španije, Grčke i Italije, gde se otvaraju stotine sezonskih radnih mesta. U ovim zemljama, sezonski barmeni mogu očekivati zarade koje variraju od 1.200 do 2.500 evra mesečno, u zavisnosti od lokacije, iskustva i tipa posla. Na luksuznim kruzerima, gde je barmenski posao takođe veoma tražen, plate mogu biti znatno veće, često prelazeći 3.000 evra mesečno, uz dodatne beneficije kao što su smeštaj i ishrana.

Pored sezonskih poslova, posao barmena pruža i stabilne karijerne prilike u velikim gradovima i turističkim centrima širom Evrope i sveta. U metropolama kao što su London, Berlin ili Amsterdam, barmeni su često zaposleni tokom cele godine, a ne samo sezonski. U ovim gradovima, potražnja za kvalitetnim barmenima je konstantno visoka, jer je bar scena vrlo razvijena i dinamična. Poslovi se nude u raznim vrstama lokala, od tradicionalnih pabova do modernih koktel barova i luksuznih hotela.

Zarade u ovim sredinama često nadmašuju evropski prosek. U Velikoj Britaniji, na primer, prosečna plata barmena kreće se između 1.500 i 2.500 funti mesečno, dok u Nemačkoj prosečne mesečne zarade iznose između 1.700 i 2.800 evra, u zavisnosti od iskustva i tipa poslodavca. U visoko cenjenim koktel barovima i ekskluzivnim hotelima, plate mogu biti i znatno više, naročito kada se uračunaju napojnice, koje u ovim lokalima mogu biti značajne.

Foto: Shutterstock

 

Globalno gledano, posao barmena je sve više cenjen, a mogućnosti za profesionalni napredak su mnogobrojne. Sa sve većom popularnošću koktela i kraft pića, barmeni koji su specijalizovani u miksologiji mogu očekivati još bolje uslove i više plate, naročito u metropolama poput Londona, Pariza i Njujorka, gde prosečne plate mogu dosegnuti i do 4.000 evra mesečno za iskusne profesionalce.

Kako postati barmen?

Ako razmišljate o karijeri barmena, postoje različiti putevi koje možete izabrati da biste postigli svoj cilj. Postati barmen u Srbiji može se ostvariti na više načina, u zavisnosti od vaših ambicija, vremena koje ste spremni da uložite u učenje, i nivoa profesionalizma koji želite da postignete.

Jedna od mogućnosti je da krenete direktno sa radom i učite 'u hodu'. Mnogi barmeni započinju karijeru radeći u kafićima ili restoranima, gde stiču iskustvo kroz svakodnevni rad. Ovaj pristup ima svoje prednosti – od prvog dana ste u pravom okruženju, okruženi profesionalcima od kojih možete mnogo naučiti. Osim toga, odmah imate priliku da zaradite novac i razvijate svoje veštine kroz praktični rad. Međutim, ovaj način učenja može biti sporiji i zahteva dosta samoinicijative i volje za stalnim usavršavanjem.

Druga opcija je da se odlučite za formalno obrazovanje i upišete kurs ili školu za barmene. U Srbiji postoje različiti programi i kursevi koji pružaju strukturirano obrazovanje i omogućavaju vam da brzo steknete sve potrebne veštine i znanja. Ovi kursevi često uključuju teorijski deo, gde ćete naučiti sve o vrstama alkoholnih pića, tehnikama miksologije, pravilima o posluživanja i zakonskim regulativama. Pored toga, većina kurseva obuhvata i praktičnu obuku, gde ćete raditi sa iskusnim predstavnicima industrije i naučiti kako da pripremate koktele, upravljate inventarom, i komunicirate sa gostima. Nakon završenog kursa, dobijate sertifikat ili licencu koja vam može olakšati pronalazak posla, naročito u prestižnim lokalima.

Foto: Shutterstock

 

Sama licenca još uvek nije preterano tražena u našoj zemlji, ali svakako otvara nove mogućnosti i vrata. Sam posao je izuzetno tražen u inostranstvu, a licenca je jedan od preduslova da lakše ostvarite svoj cilj. Nije još potpuno jasno da li će licence postati norme i kod nas.

Potrebno je konstantno unapređivanje

Bez obzira na to koji put izaberete, važno je napomenuti da posao barmena zahteva stalno učenje i usavršavanje. Ugostiteljska industrija se stalno menja, pa je neophodno pratiti nove trendove i usvajati nove tehnike kako biste ostali konkurentni. Biti barmen nije samo posao, već način života koji vam omogućava da budete kreativni, upoznajete nove ljude, i stalno radite na sebi. Ako volite dinamiku, izazove i rad sa ljudima, barmenstvo može biti savršen izbor za vas, a ovo su neki od saveta za bolji napredak u industriji:

1. Edukacija i trening

Prvi korak ka tome da postanete barmen je sticanje osnovnog znanja o pićima, koktelima i veštinama koje su potrebne za rad u baru. Bilo da to radite samostalno ili pohađate kurs, u početku je bitna želja i konstantna volja za učenjem.

2. Sticanje praktičnog iskustva

Nakon završenog kursa, važno je steći praktično iskustvo. Mnogi poslodavci preferiraju kandidate koji već imaju neko iskustvo u ugostiteljstvu, čak i ako to znači rad u kafiću ili restoranu. Praksa vam omogućava da se upoznate sa svakodnevnim izazovima ovog posla, kao što su rad sa zahtevnim gostima, rad pod pritiskom i upravljanje velikim brojem narudžbina.

Foto: freepik

 

3. Razvijanje ličnih veština

Barmen nije samo neko ko priprema pića. On je i osoba koja zna kako da komunicira sa gostima, stvara prijatnu atmosferu i rešava konflikte. Stoga je važno raditi na razvijanju komunikacionih veština, kao i sposobnosti rada u timu. Barmen često postaje i svojevrsni zabavljač, pa je važno imati i smisao za humor i sposobnost da se povežete sa različitim tipovima ljudi.

4. Stalno usavršavanje

Ugostiteljska industrija je dinamična i stalno se menja, pa je važno da kao barmen budete u toku sa najnovijim trendovima i tehnikama. Redovno prisustvovanje radionicama, takmičenjima i seminarima može vam pomoći da unapredite svoje veštine i budete konkurentni na tržištu.

Posao barmena pruža jedinstvenu priliku za sticanje međunarodnog iskustva, jer je ova profesija tražena u gotovo svim delovima sveta. Sa dobrim veštinama i znanjem, barmen može raditi u ekskluzivnim barovima, luksuznim hotelima, na luksuznim kruzerima, pa čak i otvoriti sopstveni lokal. Sve ovo čini barmenstvo izuzetno atraktivnom opcijom za sve one koji traže dinamičnu i ispunjavajuću karijeru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Jovana Cvetića u zatvoru žena i ćerka posetile samo jednom! (VIDEO)
Live TV

Jovana Cvetića u zatvoru žena i ćerka posetile samo jednom! (VIDEO)

Dve godine nakon što je Jovan Cvetić uhapšen na granici Grčke po poternici Hrvatske za ratni zločin koji nije počinio, on je izručen Srbiji, a Informer je došao do ekskluzivnog video snimka koji je napravljen odmah nakon puštanja iz zatvora. Povodom ovog dešavanja gosti Informerovog "Info dana" bili su Dragan Vasiljković iz Fondacije "Kapetan Dragan", kao i Jovanove supruga i ćerka Svetlana i Valentina.

24.08.2024

17:56

Ćuta i Dikić su kukavice koje pozivaju druge da ginu za njih na ulicama! Opozicija hoće građanski rat jer na izborima nema nikakve šanse! (VIDEO)
Live TV

Ćuta i Dikić su kukavice koje pozivaju druge da ginu za njih na ulicama! Opozicija hoće građanski rat jer na izborima nema nikakve šanse! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Ćuta gostovao je nedavno na zrenjaninskoj KTV kod novinara Aleksandra Dikića i otvoreno zapretio građanskim ratom. Ovim povodom u Informerovom "Info danu" gostovali su potpredsednik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj i član Predsedništva Socijalističke partije Srbije Ibro Ibrahimović.

24.08.2024

16:38

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija