• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

26.08.2024

22:14

Konačno stiže kiša u Srbiju: Evo kako će se kretati kišni oblak i gde će biti najviše padavina (FOTO)

Tanjug/Vladimir Sporčić

Društvo

Konačno stiže kiša u Srbiju: Evo kako će se kretati kišni oblak i gde će biti najviše padavina (FOTO)

Podeli vest

U naredna tri dana Srbiju će zahvatiti intenzivniji pljuskovi, koji će na kratko osvežiti tlo nakon vrelih letnjih dana i sušnog perioda koji je oborio sve rekorde.

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), pljuskovi će sutra biti najintenzivniji na zapadu i jugozapadu Srbije. Nažalost, prema najavama meteorologa, jače osveženje još uvek nećemo osetiti.

Kako je najavio RHMZ, sutra će biti nestabilno. Biće promenlјivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, toplo i nestabilno, pa se uz lokalni razvoj oblačnosti mestimično očekuju kratkotrajni plјuskovi sa grmlјavinom i prosečnom količinom padavina koja u većini mesta neće biti velika (od 5 do 10 l/m2).

Samo na zapadu i jugozapadu Srbije izolovano mogu javiti i intenzivni plјuskovi sa količinom padavina većom od 20 l/m2 za kratko vreme.

Meteorolog amater Ivan Ristić objavio je i kako će se oblaci koji donose pljuskove sutra kretati po Srbiji.

Kako se vidi na projekcijama, neki delovi zemlje ipak će ostati suvi. Mape pokazuju da će najviše kiše pasti u poslepodnevnim časovima, gde će samo najjužniji delovi ostati suvi.

Foto: printscreen rhmz

 

 

Prema mapama, najintenzivniji pljuskovi i to na najvećem delu Srbije biće oko 18 časova.

Najjače padavine biće u delovima severne, centralne i istočne Srbije.

Ipak, već oko ponoći intenzitet padavina će drastično oslabiti.

Nestabilno vreme zadržaće se sve do petka. Kako najavljuje Ristić nad nama se formira visinski ciklon koji će doneti osveženje, ali ne i preveliki pad temperature. On objašnjava da i dalje ne vidi kraj vrućinama. Na svu sreću, više se ne očekuju onako visoke temperature kakve smo imali tokom celog leta.

"Nedelja je je bila najtoplija tokom ovog poslednjeg toplotnog talasa, a takve temperature više nećemo imati do sledeće godine. Stiže nam visinski ciklon, sutra će biti oblačno sa pljuskovima i grmljavinom. Ipak, biće sparno. Dobra vest je da kada imamo dosta oblaka temperatura neće prelaziti 30 stepeni", pojašnjava Ristić.

Foto: printscreen rhmz

 

 

Ipak, ta temperatura ispod 30 stepeni neće se dugo zadržati. Nakon što padavine prestanu, ponovo se vraćamo na temperature oko 34 stepena Celzijusa, što je prema Ristićevim rečima i dalje veoma toplo za ovo doba godine.

Kaže da jače osveženje vidi tek oko 7. septembra, kada će temperature pasti ispod 30 stepeni.

"Već oko 3. ili 4. septembra imaćemo malo svežije temperature, gde će maksimalna dnevna biti oko 30 stepeni. Ipak, tako oko 7. ili 8. septembra možemo da kažemo da nam stiže neko pravo osveženje, jer će temperature da padnu ispod 30 stepeni", pojašnjava Ristić.

Foto: printscreen rhmz

 

 

Cela Srbija sutra će biti pod meteoalarmom i to zbog tri pojave - pljuskova, grmljavine i visokih temperatura.

Zbog visokih temperatura na snazi je žuto upozorenje u svim delovima zemlje, osim u Pomoravlju, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, gde je na snazi narandžasto upozorenje.

Žuto upozorenje na grmljavinu na snazi je na celoj teritoriji Srbije.

Narandžasto upozorenje zbog pljuskova na snazi je u tri dela Srbije, i to u Zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Jugozapadnoj Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast!
Live TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast!

SAD se sprema za obojenu revoluciju u Gruziji. Ruske snage izvele su masovne udare. Kijev napadnut dronovima u više talasa. Kada pomislimo da je došlo vreme da se smire tenzije u svetu, događaji u prethodnih četrdeset osam sati govore suprotno. Na ove i sve druge važne svetske teme u emsiji "Rat uživo" govorili su Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost i general Vinko Pandurević.

26.08.2024

22:15

Amerika je dotakla dno! Ne zna se da li je gori Tramp ili Kamala! Cela država pretvorila se u antidemokratiju! (VIDEO)
Live TV

Amerika je dotakla dno! Ne zna se da li je gori Tramp ili Kamala! Cela država pretvorila se u antidemokratiju! (VIDEO)

Ponovo se oglasio Donald Tramp. Od kada se vratio na mrežu X, sve je aktivniji kako se bliži 5. novembar. On kritikuje Kamalu Haris i Džoa Bajdena i pita se ko u njihovo ime pregovara na Bliskom istoku. U poslednjih 18 godina Hezbolah i Iran imaju najžešće sukobe. Ponovo Tramp spominje i Treći svetski rat. Na ovu temu u "Info danu" govorili su politikolog Vladimir Kljajić i prof. dr Stevica Deđanski, analitičar.

26.08.2024

16:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija