• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.08.2024

08:35

Država daje 20.000 evra ovoj grupi građana! Potrebno je da ispunite ove uslove

Shutterstock

Društvo

Država daje 20.000 evra ovoj grupi građana! Potrebno je da ispunite ove uslove

Podeli vest

Vlada Republike Srbije uvela je meru pomoći za majke koje žele da kupe stan ili izgrade kuću.

Kupovina prvog stana je za mlade često veliki izazov, naročito kada se uzmu u obzir sve finansijske brige. Svi znamo koliko može biti teško pronaći adekvatan stan u ovim ekonomskim uslovima. Srećom, postoji subvencija koja može značajno olakšati ovu borbu. Ako ste se pitali kako da premostite te prepreke, možda imamo rešenje za vas.

 

Prema propisima Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, majke (a u izuzetnim slučajevima i očevi) koje su rodile decu od 1. januara 2022. godine mogu da računaju na značajnu finansijsku pomoć za kupovinu stana ili izgradnju kuće. Ova mera je deo napora Vlade Srbije da poboljša demografsku sliku i pruži podršku porodicama.

Ova inicijativa nudi značajnu finansijsku podršku u iznosu do 20.000 evra za stambeno rešavanje i ima za cilj poboljšanje demografske slike zemlje.

Foto: Shutterstock

 

Pomoć za kupovinu stana ili izgradnju kuće

Majke sa decom mogu da računaju na pomoć države od 20.000 evra za kupovinu stana ili izgradnju kuće. Ova pomoć je dostupna za sve majke koje su rodile decu počev od 1. januara 2022. godine, bez obzira na to da li su u braku ili vanbračnoj zajednici.

Pomoć za izgradnju kuće u manje razvijenim opštinama
Za majke koje planiraju izgradnju kuće u manje razvijenim opštinama Srbije, pomoć može da pokrije 50% troškova izgradnje.

Ove opštine uključuju:

Babušnica
Bela Palanka
Bojnik
Bosilegrad
Bujanovac
Vladičin Han
Golubac
Žitorađa
Kuršumlija
Lebane
Mali Zvornik
Medveđa
Merošina
Preševo
Prijepolje
Svrljig
Surdulica
Trgovište
Tutin

Foto: Shutterstock

 

Državna subvencija za kupovinu prvog stana: Šta trebate znati

Kupovina prvog stana može biti veliki izazov, naročito uz trenutne ekonomske pritiske. Međutim, država nudi značajnu pomoć kroz subvenciju koja može značajno olakšati ovaj proces. Evo šta trebate znati o ovom programu.

Rok za podnošenje zahteva

Rok za prijavu za subvenciju počinje od dana rođenja deteta i traje do prvog rođendana deteta.

Uslovi za ostvarivanje subvencije

Imovinski status: Majka koja podnosi zahtev ne sme imati nijednu nekretninu u svom vlasništvu. Suprug ili vanbračni partner može imati nekretninu, ali samo ako je stečena pre ulaska u zajednicu. Najbolje je ako nijedan od partnera ne poseduje nekretninu.

Prihodi: Ukupna zarada majke i partnera ne sme prelaziti dvostruku vrednost prosečne zarade u Srbiji. Na početku 2024. godine, prosečna bruto zarada je oko 120.000 dinara, što znači da ukupna zarada ne bi trebala prelaziti oko 240.000 dinara mesečno.

Status zemljišta: Ako se odlučite za izgradnju kuće, parcela mora biti na ime majke.

Foto: Shutterstock

 

Povrat PDV-a

Majke koje dobiju subvenciju za kupovinu prvog stana imaju pravo i na povrat PDV-a. PDV na novi stan iznosi 10% i može biti refundiran, čak i ako se koristi subvencija. PDV se ne odnosi na stanove kupljene od fizičkih lica.

Dokumentacija i procedura

Prvi korak za ostvarivanje subvencije je prikupljanje dokumentacije, koja se razlikuje u zavisnosti od vrste subvencije:

Za izgradnju kuće: Dokaz o vlasništvu nad zemljištem i građevinska dozvola.
Za kupovinu kuće ili stana: Dokaz o vlasništvu prodavca i kopija predugovora ili kupoprodajnog ugovora.

Za sufinansiranje kredita: Dokumentacija koja dokazuje vrednost nekretnine ili kupoprodajnu cenu.

Dokumentacija se dostavlja opštinskoj upravi, koja prosleđuje zahtev Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Nakon dostave, lokalna samouprava ima rok od 30 dana za prosleđivanje zahteva komisiji, koja ima još 30 dana za donošenje odluke.

Ugovor ili predugovor?

Prethodno je postojala nedoumica oko prihvatanja ugovora ili predugovora. Novom uredbom iz 2023. godine, omogućeno je podnošenje i ugovora, ali se može zahtevati novi zahtev u slučaju grešaka. Takođe, subvencija se može odobriti za stanove u izgradnji uz uslov da postoji predbeležba u katastru.

Statistika subvencija

Do marta ove godine, odobreno je 614 subvencija, a očekuje se da će broj odobrenih subvencija preći 1.000 tokom godine. Tokom 2023. godine, država je isplatila oko 3,5 miliona evra za subvencije, dok je ove godine budžet za ovu svrhu 1,5 milijardi dinara (oko 12 miliona evra).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Od suspenzije do zatvora! Ovo je 10 novih pravila za đake - Evo šta će se sve kažnjavati od ove školske godine
Društvo

Od suspenzije do zatvora! Ovo je 10 novih pravila za đake - Evo šta će se sve kažnjavati od ove školske godine

Manje đaka u učionicama, nešto kraći raspusti, stroži pravilnici oblačenja i zabrana korišćenja mobilnih telefona u sve više ustanova, skuplje ekskurzije, nove mere u borbi protiv svih oblika nasilja, kao i najavljene pripreme za uspostavljanje velike ili državne mature, neke su od glavnih novosti koje nas očekuju u novoj školskoj godini, kako za osnovce, tako i za srednjoškolce.

27.08.2024

08:17

sledeća vest

TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast! (VIDEO)
Live TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast! (VIDEO)

SAD se sprema za obojenu revoluciju u Gruziji. Ruske snage izvele su masovne udare. Kijev napadnut dronovima u više talasa. Kada pomislimo da je došlo vreme da se smire tenzije u svetu, događaji u prethodnih četrdeset osam sati govore suprotno. Na ove i sve druge važne svetske teme u emsiji "Rat uživo" govorili su Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost i general Vinko Pandurević.

26.08.2024

22:15

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija