• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.08.2024

10:41

Pljuskovi, grmljavina, čak i grad! RHMZ popalio alarme: Vreme je opasno, ovi delovi Srbije su u najvećem riziku

Informer

Društvo

Pljuskovi, grmljavina, čak i grad! RHMZ popalio alarme: Vreme je opasno, ovi delovi Srbije su u najvećem riziku

Podeli vest

Danas će u Srbiji biti promenljivo oblačno i nestabilno vreme. Mogući su jaki pljuskovi sa grmljavinom, a Republički meteoalarm upalio je alarm negde i zbog čak tri pojave - pljuskova, grmljavine i ekstremno visokih temperatura. Prema najavama RHMZ ovakvo vreme zadržaće se sve do petka.

U zapadnoj polovini Srbije danas će doći do izolovane pojave kratkotrajno jakih plјuskova sa grmlјavinom i sitnim gradom uz količinu padavina veću od 20 mm za kratko vreme, upozorava RHMZ.

U Srbiji će danas biti promenlјivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, toplo, ali nestabilno, pa se očekuju i kratkotrajni plјuskovi sa grmlјavinom i prosečnom količinom padavina koja u većini mesta neće biti velika (od 5 do 10 l/m2) dok se izolovano u zapadnoj polovini Srbije može javiti i kratkotrajno jači plјusak sa sitnim gradom uz količinu padavina veću od 20 l/m2 za kratko vreme.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Maksimalna temperatura od 31 do 35 stepeni.

Tri dana pljuskova

Promenljivo vreme zadržaće se i u sredu i četvrtak. Biće promenlјivo oblačno, ali i dalјe toplo sa dužim sunčanim intervalima.

U oblastima južnije od Save i Dunava uz lokalni razvoj oblačnosti i sa kratkotrajnim plјuskovima i grmlјavinom.

Razvedravanje se očekuje tek u petak.

Od petka do nedelјe (od 30.08. do 01. 09.) biće pretežno sunčano i toplo sa najvišom dnevnom temperaturom od 30 do 34 stepena Celzijusa, najavljuje RHMZ.

Popaljeni meteoalarmi zbog tri pojave

Iako nas danas i narednih dana čeka nestabilno vreme, u Srbiji će se zadržati izuzetno visoke temperature za ovo doba godine koja neće padati ispod 30 stepeni.

Zbog toga je i dalje na snazi upozorenje na veoma visoke temperature. Pored toga, RHMZ je izdao meteoalarm zbog pljuskova i grmljavine.

Foto: Shutterstock

 

U celoj Srbiji danas je na snazi žuto upozorenje na ekstremno visoke temperature, osim u Pomoravlju, istočnoj i jugozapadnoj Srbiji gde je zbog ove pojave upaljen narandžasti alarm.

U zapadnoj polovini Srbije danas će doći do izolovane pojave kratkotrajno jakih plјuskova sa grmlјavinom i sitnim gradom uz količinu padavina veću od 20 mm za kratko vreme, upozorava RHMZ.

U Srbiji će danas biti promenlјivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, toplo, ali nestabilno, pa se očekuju i kratkotrajni plјuskovi sa grmlјavinom i prosečnom količinom padavina koja u većini mesta neće biti velika (od 5 do 10 l/m2) dok se izolovano u zapadnoj polovini Srbije može javiti i kratkotrajno jači plјusak sa sitnim gradom uz količinu padavina veću od 20 l/m2 za kratko vreme.

Maksimalna temperatura od 31 do 35 stepeni.

Foto: Informer

 

U celoj Srbiji na snazi je takođe i upozorenje na grmljavinu, koje je u delu zemlje u žutoj boji, dok je u sledećim delovima narandžasto:

Bačka
Banat
Srem
Zapadna Srbija
Šumadija
Jugozapadna Srbija
Na snazi je i narandžasto upozorenje na pljuskove i to u sledećim delovima zemlje:

Bačka
Banat
Srem
Zapadna Srbija
Šumadija
Jugozapadna Srbija

Žuto upozorenje znači da vreme može biti opasno, dok narandžasti meteoalarm predstavlja opasno vreme intenziteta opasnog po ljude i životinje.

"Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", navodi se na sajtu RHMZ.

Upozorenje na snazi i sutra i u četvrtak

Sutra će situacija biti malo promenjena. Iako će i dalje u nekim delovima zemlje biti na snazi upozorenje zbog tri iste pojave, sve će biti u vidu žutog meteoalarma.

Meteoalarma je upaljen i u četvrtak.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast! (VIDEO)
Live TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast! (VIDEO)

SAD se sprema za obojenu revoluciju u Gruziji. Ruske snage izvele su masovne udare. Kijev napadnut dronovima u više talasa. Kada pomislimo da je došlo vreme da se smire tenzije u svetu, događaji u prethodnih četrdeset osam sati govore suprotno. Na ove i sve druge važne svetske teme u emsiji "Rat uživo" govorili su Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost i general Vinko Pandurević.

26.08.2024

22:15

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija