• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ Kurir.rs

27.08.2024

20:14

Taksa od 7 evra, uzimanje otisaka prstiju, slikanje pri svakom prelasku granice: Sve što treba da znate o novim pravilima ulaska u EU!

shutterstok/informer

Društvo

Taksa od 7 evra, uzimanje otisaka prstiju, slikanje pri svakom prelasku granice: Sve što treba da znate o novim pravilima ulaska u EU!

Podeli vest

"Dobar dan. Molimo Vas vaše pasoše. Moramo uzeti i otiske najmanje četiri prsta. Još samo da vas i slikamo. Hvala vam i ugodan boravak". Ovako bi od 10. novembra ove godine za državljane oko 60 država, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, trebalo da izgleda ulazak u Evropsku uniju, Švajcarsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn koje su članice Šengenskog sistema.

Tad će početi sa radom novi sistem ulaska i izlaska (Entry/Exit System - EES) koji je ustanovljen u novembru 2017. godine, a njegova primjena više puta odgađana.

Za iduće leto je najavljena implementacija i drugog, Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS) koji će podrazumevati da putnici iz zemalja koje imaju bezvizni režim sa EU-om moraju putem interneta da apliciraju za dozvolu za ulazak, uz plaćanja takse od sedam evra bankovnom karticom.

Pasoši u svim zemljama Zapadnog Balkana su biometrijski, u čipovima se nalaze otisci prstiju i fotografija, te su u potpunosti usklađeni sa uslovima koje je tražila EU kako bi zemlje Zapadnog Balkana dobile bezvizni režim.

Foto: printscreen Sremska TV

 

I dalje ostaju opšti uslovi - da putna isprave ne sme isteći za manje od tri meseca od datuma kad osoba planira da se vrati u svoju zemlju ili da pasoš ne sme biti stariji od deset godina.

Koje su nove promene od sredine 2025. godine?

ETIAS će zahtevati da pre putovanja državljani oko 60 zemalja preko interneta ili mobilne aplikacije popune poseban formular.

Pri prvom ispunjavanju prijave putnik unosi lične podatke, e-mail i broj telefona, kao i pojedinosti o putnoj ispravi.

Putnik će morati da unese i detalje o obrazovanju i trenutnom zaposlenju, te pojedinosti o planiranom putovanju i boravku u zemlji EU.

Isto tako, tražiće se i pojedinosti o bilo kakvih kaznenim presudama, prošlim putovanjima u ratne zone ili zone sukoba, kao i informacije da li je osoba bila proterana iz bilo koje zemlje.

Od putnika se traži i da plate dodatnu taksu od sedam evra koja se plaća platnom karticom. Plaćanje se vrši kao i bilo koja internet kupovina, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Unosi se broj kartice, datum važenja, podaci osobe na čije ime je izdata kartica, kao i CVV/CVC trocifreni broj koji je ispisan na poleđini kartice pored potpisa vlasnika. Na računu mora biti potrebni iznos novca preračunat u lokalnoj valuti.

Foto: Shutterstock

 

Taksu neće plaćati mlađi od 18 i stariji od 70 godina, supružnici/registrovani partneri i deca državljana EU i zemalja Šengenskog sistema, kao ni deca supružnika/partnera koji dolaze izvan EU-a.

Neće biti moguće "grupno" apliciranje, odnosno za ETIAS će morati u slučaju porodičnog putovanja aplicirati svaki član posebno.

ETIAS sistem će biti dostupan na jezicima zemalja članica, uključujući hrvatski, a sistem će primati isključivo latinična slova.

Popunjavanje aplikacije putnik će moći pauzirati, spremiti promene i u periodu od 48 sati nastaviti sa unošenjem podataka.

Koliko se čeka obrada zahteva?

Kako navode na zvaničnoj stranici sistema ETIAS, obrada bi trebalo da traje "nekoliko minuta". Ako potraje duže, putnik bi obaveštenje trebalo da dobije u toku četiri dana.

Od putnika se mogu tražiti i dodatne informacije ili dokumentacija, na primer, potvrda o rezervaciji hotela i potvrda o zaposlenju koje treba dostaviti u roku deset dana, a u tom slučaju zahtev bi trebalo da bude obrađen u roku od dve sedmice.

Putnik može biti pozvan na razgovor u ambasadu zemlje u koju planira putovati i u tom slučaju zahtev bi trebao biti obrađen u roku 30 dana.

Zbog tog se savetuje putnicima da formular popune najmanje mesec pre kupovine karte ili rezervisanja smeštaja.

Ako se putniku odobri ulazak u EU, obaveštenje će dobiti e-mailom.

Foto: Zoran Sinko

 

ETIAS dozvola će trajati tri godine ili do zamene putne isprave sa kojom je neko aplicirao.

Formular je povezan sa putnom ispravom, što znači da vredi samo uz pasoš s kojim se apliciralo za ulazak. Novi pasoš znači novo apliciranje. Ako je ETIAS plaćen i odobren za putovanje u jednu zemlju, vredi i za drugu.

ETIAS odobrenje ne znači da osoba može boraviti u EU duže od 90 dana u periodu od šest meseci ili da radi u EU.

Putnik će moći da uđe i izađe iz EU-a koliko god puta želi i da putuje na bilo koju destinaciju unutar Šengenskog prostora u periodu važenja dozvole sve dok poštuje navedeno vremensko ograničenje.

Šta ako osoba nema internet, bankovnu karticu, nepismena je i slično?

Roditelji popunjavaju formular za svoju maloletnu decu koja su izuzeta od plaćanja takse od sedam evra.

Svi mogu ovlastiti treću stranu - drugu osobu ili komercijalnog posrednika - da apliciraju u njihovo ime ili u ime njihove maloletne dece.

Sa posrednikom, na primer putničkom agencijom, mora se potpisati izjava o zastupanju za svaku osobu pojedinačno, a isto je i u slučaju da za neku osobu apliciraju prijatelj, sused, ćerka ili sin.

Formular izjave biće dostupan kad sistem bude operativan, a njime se dopušta trećoj strani da obrađuje nečije lične podatke. Osoba ili firma koja je posrednik moraće, takođe, da unese svoje podatke.

Posrednik ima pravo da naplati "razumnu naknadu", a EU je predvidela i mogućnost anonimne prijave onih koji naplaćuju prekomernu proviziju.

Onima koji se odluče da apliciraju preko posrednika savetuje se da posebno provere da li su podaci u prijavi tačni pre slanja, jer se u slučaju bilo koje greške – na primer ukucavanje nule (0) umesto slova "O" - prijava može odbiti, ukinuti ili poništiti.

U slučaju da putnik uoči grešku, može da popuni novu aplikaciju ili zatražiti ispravak greške u staroj prijavi, a procedura obrade u tom slučaju traje do 30 dana.

Kako ići na sahranu, posetiti roditelja koji je EU državljanin i slično?

ETIAS formular neće morati popunjavati osobe koje imaju validnu vizu - studentsku, radnu ili slično - ili boravišnu dozvolu u nekoj zemlji EU-a.

Formular ne popunjavaju ni osobe koje žive uz granicu i poseduju pogranične propusnice uz čije propusnice prelaze da bi, na primer, obrađivali svoja polja s druge strane linije.

Članovi posada na brodovima i avionima za neke zemlje EU će trebati ETIAS formular, za druge neće, što bi trebali proveriti pre iskrcavanja.

Izuzetak su i odlazak na lečenja u slučaju životne ugroženosti podnositelja ili srodnika, odlazak na sahranu člana porodice, obaveza pojavljivanja pred sudom ili neka "važna obaveza".

U tom slučaju putnik popunjava ETIAS zahtev za tzv. ograničenu dozvolu u kojem navodi razlog.

Dozvolu izdaje zemlja u koju osoba putuje i važi samo za putovanje u tu državu do najviše do 90 dana. Na primer, ako je u pitanju odlazak na sahranu, država EU može odobriti ulazak samo za dane kad je sahrana.

Ako osoba u međuvremenu zatraži i dobije drugi ETIAS za putovanje u sve zemlje Šengena, ograničena dozvola automatski prestaje da vredi.

Predviđeni su izuzeci i za plaćanje takse.

Ako, na primer, dete putuje u zemlju u kojoj živi njegov roditelj koji je državljanin EU ili članice Šengenskog sistema, neće morati da plati sedam evra, ali ako želi putovati u drugu zemlju, moraće da popuni novi ETIAS obrazac i da plati spomenuti iznos. Isto vredi i za supružnike ili registrovane partnere.

Za ETIAS dozvole ne moraju aplicirati nositelji diplomatskih ili posebnih pasoša čije zemlje imaju potpisane sporazume sa EU, zaposleni NATO-a, a aplicirati ne moraju ni osobe koje su u tranzitu preko nekog evropskog aerodroma.

Ne moraju aplicirati ni osobe sa dvojnim državljanstvom neke zemlje članice EU pod uslovom da putuju sa pasošem ili ličnom kartom te zemlje.

Šta ako EU odbije da da dozvolu?

Osobama bez ETIAS autorizacije biće odbijen ulazak na granici.

Ni dobijanje te potvrde ne znači da je putniku automatski odobren ulazak u zemlju EU-a. Svi putnici će se i dalje kontrolisati i granični policajac može da odbije ulazak osobe koja ne ispunjava uslove.

Neki od uslova za ulazak su važeća putna isprava najmanje tri meseca od datuma planiranog povratka, da pasoš nije stariji od deset godina, da je boravak opravdan i da osoba ima dovoljno novca do planiranog povratka.

Uobičajen iznos je oko 100 evra po danu i zavisi od zemlje do zemlje članice EU.

Neki od razloga za odbijanje ulaska su i pretnja za sigurnost ili zdravlje, ako je osoba predmet poternice neke države i slično što se utvrđuje proverom u bazama, lekarskim pregledom i slično.

Ako je zahtev za ETIAS odobrenje putovanja odbijen, opozvan ili poništen, osoba će primiti e-poruku u kojoj će biti navedeni razlozi odbijanja i naziv tela koje je donelo odluku.

Foto: AMSS/printscreen

 

Postoji mogućnost žalbe, a e-mail će sadržati informacije kojoj zemlji ili zemljama se žaliti uz opis odgovarajućeg žalbenog postupka. Žalbe se rešavaju u skladu sa zakonima tih zemalja.

Osoba kojoj je odbijena aplikacija može ponovno da traži ETIAS dozvolu.

Ako neka osoba sama opozove vlastiti zahtev, ne može se naknadno predomisliti, već mora da popuniti novi formular.

Taksa se ne vraća u slučaju odbijanja aplikacije.

Hoće li to stvoriti veće gužve na granicama?

Uvođenjem EES-a ostaje skeniranje putnih dokumenata, prestaje unošenje pečata u pasoše na graničnom prelazu, ali bi uzimanje otisaka prstiju i slikanje koje će se vršiti pri svakom prelasku granice moglo produžiti čekanje u kolonama.

Na aerodromima će se provere vršiti po sletanju na aerodromima.

Države članice izmenile su svoje zakone kako bi se smanjile potencijalne gužve na kopnenim prelazima.

Uzimanje biometrijskih podataka i provere kroz baze podataka države EU mogu obavljati i pre graničnih kućica - dok putnici čekaju u redu - kako bi se omogućila bolja protočnost.

To znači da će granični policajci moći sa posebnim uređajima da hodaju od vozila do vozila ili ulaziti u autobuse kako bi uradili proveru putnika.

Zašto je uspostavljen sistem?

Novi EES sistem je uspostavljen kako bi baze članica EU-a bile povezanije kako bi se olakšalo praćenje vremena i mesta boravka i osiguralo da putnici ne borave duže od 90 dana u periodu od šest meseci.

Neki od ciljeva novih mera je i otežati kriminalcima ili teroristima ulazak u EU sa lažnim pasošima jer će se biometrijska kontrola vršiti prilikom svakog prelaska granice.

Putnici neće plaćati naknadu za uzimanje biometrijskih podataka.

Podacima će moći pristupiti policijske službe zemalja članica Šengenskog sistema i policijska agencija EUROPOL tokom istraga kaznenih dela, posebno terorizma i organizovanog kriminala.

Provere biometrijskih podataka biće pooštrene se sredinom 2025. godine, a tačan datum nije utvrđen.

Slične sisteme su već uvele Sjedinjene Američke Države, Kanada i Australija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kainov bratoubilački pečat ostao je na mnogim Ukrajincima! Satana sa Zapada bori se protiv ono malo Hristove istine koje je ostalo u svetu! (VIDEO)
Live TV

Kainov bratoubilački pečat ostao je na mnogim Ukrajincima! Satana sa Zapada bori se protiv ono malo Hristove istine koje je ostalo u svetu! (VIDEO)

Nikada žešći ruski napadi po dubini Ukrajine. Kinžal je postao kao "dobar dan". Došlo je do tog stepena mržnje između dva naroda da će decenije biti potrebne da se vrate saradnji. U emisiji "Otvoreni studio" gostovali su pravoslavni publicista Ranko Gojković i Dragan Vasiljković ispred fondacije "Kapetan Dragan". Oni su govorili o svim aktuelnim geopolitičkim temama.

27.08.2024

19:51

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Uzbuna u Moskvi! Francuzi uhapsili "šefa komunikacija" ruske vojske?! Šta ako im preda ključ za šifrovanje?!
Afera Pavel Durov

Uzbuna u Moskvi! Francuzi uhapsili "šefa komunikacija" ruske vojske?! Šta ako im preda ključ za šifrovanje?!

Mediiji na Zapadu tvrde kako je u Rusiji velika uznemirenost zbog hapšenja osnivača i generalnog direktora aplikacije za razmenu poruka Telegram Pavela Durova. Oni citiraju brojne ruske vojne stručnjake i blogere koji, kako u javnost dolazi sve više konkretnih detalja, uveliko upozoravaju da bi hapšenje moglo negativno uticati na vođenje rata u Ukrajini.

27.08.2024

21:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija