• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.09.2024

14:34

Čeka nas miholjsko leto u oktobru? Tropske temperature ne odustaju, a evo da li nam stiže ozbiljno zahlađenje

Shutterstock, Google Maps

Društvo

Čeka nas miholjsko leto u oktobru? Tropske temperature ne odustaju, a evo da li nam stiže ozbiljno zahlađenje

Podeli vest

Osveženje koje je stiglo posle niza tropskih dana je kratkotrajno i već krajem sedmice očekuje se novi porast temperature, kaže meteorolog Slobodan Sovilj. Prema njegovim rečima, postoji velika verovatnoća da ovaj avgust bude najtopliji u istoriji merenja u Srbiji.

U nekim delovima Evrope ekstremno visoke temperature, u drugim rekordne količine padavina i poplave. Nižu se crveni meteo-alarmi kod nas, ali i širom kontinenta. 

Meteorolog Slobodan Sovilj rekao je da postoji velika verovatnoća da ovaj avgust bude najtopliji u istoriji merenja u Srbiji.

Osveženje koje je stiglo posle niza tropskih dana je, kaže Sovilj, kratkotrajno i već krajem sedmice očekuje se novi porast temperature.

U petak će, prema njegovim rečima, biti do 34, a u subotu i nedelju do 36 stepeni Celzijusa i ponovno izdavanje narandžastog meteoalarma.

- Danas pratimo izlazak novog frontalnog sistema sa severozapada koji će popodne i uveče lokalno na teritoriji Vojvodine, zapadne i jugozapadne Srbije, uslovljavati malo intenzivnije procese, i zbog toga savetujemo redovno praćenje najava i upozorenja RHMZ-a- rekao je Sovilj.

Foto: SEVERE WEATHER EUROPE, COPERNICUS

 

Sutra se očekuje kratkotrajna kiša ponegde u centralnoj i južnoj Srbiji, dok će na severu i zapadu biti suvo sa dužim sunčanim intervalima.

Maksimalna temperatura će biti od 28 do 32 stepena, međutim, u petak, subotu i nedelju sledi novi porast temperature, do 36 stepeni.

- U većini mesta biće pretežno sunčano, međutim, vazdušna masa neće baš biti u potpunosti stabilna, što znači da u planinskim predelima, pogotovo na jugu Srbije, treba računati na neki izolovan i kratkotrajan pljusak u popodnevnim satima, međutim, to će biti retka pojava - rekao je Sovilj.

Slično će, kaže, biti i početkom naredne sedmice - u ponedeljak 35 do 36 stepeni u većini mesta, u  utorak manji pad temperature, ali od srede ponovo toplo i uglavnom suvo vreme.

- Završićemo i ovaj avgust u znaku tropskih dana u intervalu temperatura od 30 do 35 stepeni. To znači da neće biti nekih bitnijih promena i sve u svemu, kada se ovaj avgust bude završio, imaćemo te kompletne statističke podatke, ali je zaista velika verovatnoća da ovaj avgust bude najtopliji u istoriji naših merenja - rekao je Sovilj.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Kakav nas septembar očekuje?

U septemabar ćemo, kako kaže, sa velikom verovatnoćom ući sa tropskim danima.

- To znači da ćemo u prvim danima septembra imati maksimalne temperature između 30 i 35 stepeni, a kako bude odmicao i dalje će biti dosta letnjih dana sa temperaturom preko 25 stepeni - rekao je Sovilj. 

Padavine će, kaže, biti češće u drugoj polovini septembra, što znači da će taj sušni period biti u prvoj polovini meseca.

- Gledajući celokupnu jesen, ipak ćemo sačekati na neko ozbiljnije zahlađenje i  kišovite dane u nizu,  u septembru dominiraće lepo, suvo i nadprosečno toplo vreme - rekao je meteorolog Sovilj.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

RHMZ: Miholјsko leto u oktobru

U većem delu Srbije topliji i suvlјi, a u Vojvodini i Mačvi topliji i prosečno vlažan oktobar. Miholјsko leto.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 19.8ºS.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom oktobra biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini i Mačvi zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 40 mm.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Keba zbog alimentacije završio na sudu u Strazburu! Ljiljana Jevremović: Rekao mi je da neće da leči bolesno dete! (VIDEO)
Live TV

Keba zbog alimentacije završio na sudu u Strazburu! Ljiljana Jevremović: Rekao mi je da neće da leči bolesno dete! (VIDEO)

Dragan Kojić Keba je imao sudski spor za utvrđivanje očinstva njegovog deteta, koje nije hteo da prizna. Taj incident pokreće pitanje o alimentaciji i svim sudskim procesima o starateljstvu, a na to su odgovorile su gošće Vikend info jutra, Ljiljana Jevremović, tekstopisac, advokat Tamara Nemčev Džinić i socijalna radnica Biserka Jakovljević.

01.09.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Žestok udar na Novaka: Vatra se ugasila, sve je to zbog zlata
Novak Đoković

Žestok udar na Novaka: Vatra se ugasila, sve je to zbog zlata

Novi udar na Novaka Đokovića (37) i ponovo je u glavnoj ulozi bivša teniserka Martina Navratilova (67)! Amerikanka poreklom iz Češke godinama unazad poznata je po tome što svako malo bocne srpskog tenisera, a to je uradila i sada, nakon što je najbolji igrač svih vremena eliminisan sa Ju-Es opena.

01.09.2024

10:05

Planeta

Nemački dan odluke za Šolca, ali i Putin čeka!
Planeta

Nemački dan odluke za Šolca, ali i Putin čeka!

Građani dve pokrajine na istoku Nemačke, Tiringije i Saksonije, danas izlaze na izbore, a prema medijskim prognozama ekstremno desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) je na putu da odnese ubedljivu pobedu.

01.09.2024

14:08

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija