• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

03.09.2024

10:00

Bajatović: Gasa će biti dovoljno i neće biti poskupljenja do kraja grejne sezone

Shuterstock/Informer

Društvo

Bajatović: Gasa će biti dovoljno i neće biti poskupljenja do kraja grejne sezone

Podeli vest

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da trenutno niko nema povoljnije snabdevanje gasom u Evropi od Srbije.

Dodaje da će gasa biti dovoljno i neće biti povećanja cene tog energenta bar do kraja grejne sezone.

- Gasa će biti dovoljno i Srbija se sigurno neće smrzavati - rekao je Bajatović 

S tim u vezi je naglasio da je puno skladište u Banatskom Dvoru.

- Ovde će biti 750 miliona metara kubnih, a imamo u Mađarskoj 163 miliona i mogu da potvrdim da će iz Azerbejdžana ići do dva miliona dnevno u periodu grejne sezone - precizirao je direktor Srbijagasa.

Foto: Pixabay

 

Dodao je da uskoro s tim u vezi očekuje razgovor na gasnom forumu u Sankt Peterburgu i na energetskom forumu u Moskvi.

- Tamo ćemo da razgovaramo s našim glavnim partnerima, to je ruski Gasprom, o tome da koristimo one fleksibilne količine, o tih više od šest miliona koje su još davno dogovorili (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić i (ruski predsednik Vladimir) Putin, što apsolutno funkcioniše - istakao je Bajatović.

On ističe da će grejanje biti stabilno, kao i da će "EPS po potrebi davati odgovarajuće količine električne energije".

- Tu je i Naftna industrija Srbije, s obzirom na to da smo rešili probleme nakon što su uvedene sankcije na neki način toj srpskoj kompaniji, ali u većinskom vlasništvu u smislu kapitala ruskog Gasproma, tako da mi u suštini nestašicu energenata nećemo imati i nećemo se smrzavati - poručio je on.

Foto: Pixabay

 

Prema njegovim rečima, najvažnije je da neće doći do rasta cene gasa, sigurno do kraja godine.

- Veoma je transparentno što je to socijalna cena gasa i za koga, iako doduše ima još uvek malo neplaćanja, jer naplata nije baš 100 odsto, nego je 96, a treba da je 98 odsto - kaže direktor Srbijagasa.

Kada je reč o eventualnom poskupljenju grejanja, Bajatović se zapitao zašto ne bi bilo i nekog smanjenja, budući da je to vezano za cenu nafte, koja stalno varira.

- Cena nafte se vratila opet na 80 dolara, bila je na 95, pa će sada sići na 75 i tako dalje - rekao je on.

Objašnjava i da postoji naftna formula, koja se neće mnogo menjati, jer se obračunava na period devet meseci u matematičkom smislu.

- I evo ja ću sada prognozirati: neće biti poskupljenje gasa domaćinstvima ni do kraja grejne sezone, što je dobra vest, a ponoviću ono što sam i ranije rekao, neće biti skokova u ceni gasa u snabdevanju za industriju - poručio je on.

Foto: Reuters

 

Spomenuo je uticaj toga što Srbija ima rast BDP-a i industrijske proizvodnje.

- Imamo tu čuvenu situaciju da ne možemo da priključimo ljudi koliko se javljaju, jer jednostavno nemamo toliko zaposlenih da bismo mogli sve to da organizujemo - istakao je direktor Srbijagasa.

Bajatović je podvukao da ne treba očekivati bilo kakve probleme u snabdevanju gasom.

- Radićemo i sa Rusima, i sa Azerbejdžancima, i sa našim kolegama iz Mađarske, i čak preko turskog Botasa, a imamo izvesne mogućnosti koje se tiču terminala u Grčkoj - napomenuo je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija