• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.09.2024

21:15

U septembru nas očekuje 20 letnjih dana? Evo kada stižu prve jesenje kiše

Shutterstock

Društvo

U septembru nas očekuje 20 letnjih dana? Evo kada stižu prve jesenje kiše

Podeli vest

Nakon više toplotnih iscrpljujućih talasa i iznadprosečnih temperature vazduha u Srbiji, meteorolozi su najavili da će krajem prve nedelje u septembru i u toku druge nedelje doći do promene koja donosi zahlađenje i padavine.

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) kaže za “Blic” da će u prvoj dekadi septembra preovlađivati suvo vreme sa sunčanim intervalima i sa temperaturama znatno iznad normale.

- Najviše vrednosti do 6. septembra biće od 31 do 36 stepeni, usled čega će na snazi biti “žuti” i “narandžasti” meteoalarm, a potom se očekuje manji pad temperatura, ali će i dalje biti toplo, od 26 do 32 stepeni Celzijusa. Od 5. do 10. septembra uz lokalni razvoj oblačnosti biće uslova i za kratkotrajne pljuskove praćene grmljavinom – kaže meteorolog Slobodan Sovilj.

Druga dekada: Padavine, vetar i letnji dani

U drugoj dekadi septembra očekuje se češći uticaj ciklona, koji će se generisati u zapadnom Sredozemlju i koji će obilne padavine uslovljavati pre svega na obalama Jadrana, kao i na zapadu regiona (Slovenija, Hrvatska, BiH), dok će u centralnim i istočnim krajevima Balkanskog poluostrva, uključujući i područje Srbije, količina padavina biti manja uz uslove za pojačan jugoistočni vetar u košavskom području.

- Tokom septembra se prognozira i oko 20 letnjih dana u nižim predelima sa temperaturom iznad 25 stepeni Celzijusa. Prosečne vrednosti maksimalne temperature biće od 25 do 27 stepeni Celzijusa, što predstavlja odstupanje od +2 stepena u odnosu na referentni period 1991 - 2020. godina – kaže Sovilj.

Foto: Shutterstock, beta

 

Treća dekada: Naoblačenja sa padavinama

Promenljivo vreme, kažu u RHMZ, očekuje se i u trećoj dekadi meseca, a zahvaljujući prolaznim naoblačenjima sa padavinama, u nižim predelima je ukupno prognozirano od 45 do 70 mm kiše za mesec dana, a na planinama lokalno i do 100 mm.

Rekordi u septembru i nastavak tropskih noći u Beogradu

-Septembarski rekordi datiraju iz davne 1946. godine. Na mernom mestu Vračar u Beogradu, 9. septembra 1946. izmereno je čak 41.8 stepen, dok je u ostatku Srbije iste godine najtoplije bilo u Dimitrovgradu, gde je 8. septembra osmotreno 42 stepeni. Iako ovi rekordi neće biti oboreni, savetujemo oprez u narednim danima, naročito između 11 i 16 časova. Tropske noći se očekuju samo u Beogradu, uz minimalne temperature oko 20 - 21 stepeni, dok će u ostalim krajevima Srbije noću biti svežije – zaključuje Slobodan Sovilj.

Sezonska prognoza za septembar 2024.

U većem delu Srbije septembar 2024., prema podacima sa sajta RHMZ, biće topliji i suvlji, a u Zapadnoj Srbiji, Mačvi i Vojvodini topliji i prosečno vlažan. Očekuje se nastavak kasnog leta u prvoj polovini septembra.

Foto: Informer DN

 

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad proseka za 0.5 do 1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se da septembarska srednja minimalna temperatura vazduha bude oko 14.1 stepeni.

Srednja maksimalna temperatura vazduha biće visa za 1 do 2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 24.9 stepeni.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina biće ispod proseka za 5 mm do 10 mm, a u zapadnoj Srbiji, Mačvi i Vojvodini zadržavaće se u granicama proseka, do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i okolini padavine će biti oko 45 mm.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

(FOTO) Najnoviji snimci Titanika otkrili strašnu istinu, ali tu je i veliko otkriće! Pronđena "Dijana od Versaja!'
Svet na nogama

(FOTO) Najnoviji snimci Titanika otkrili strašnu istinu, ali tu je i veliko otkriće! Pronđena "Dijana od Versaja!'

Jedan od najpoznatijih brodova na svetu, 'Titanik', potonuo je u aprilu 1912. nakon što je udario u santu leda, što je rezultiralo gubitkom 1.500 života. Olupina Titanika je godinama bila jedna od najprepoznatljivijih u dubinama Atlantika, ali najnovije slike koje su snimili podvodni roboti otkrili su efekte sporog propadanja najpoznatije ograde broda nakon više od 100 godina pod morem.

03.09.2024

21:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ovde se čuva jedna od najvećih svetinja Srbije! Istorija koju malo ko zna: Nekada je bio bolnica, a sada jedan od najlepših manastira
Srbija

Ovde se čuva jedna od najvećih svetinja Srbije! Istorija koju malo ko zna: Nekada je bio bolnica, a sada jedan od najlepših manastira

Fruškogorski manastiri nisu samo mesta duhovnosti koja se pohode svaki put kada je potrebno pronaći utočište i duševni mir, već i značajni centri istraživanja i proučavanja prošlosti. Zahvaljujući istrajnosti i kontinuitetu postojanja, oni danas baštine i od zaborava čuvaju neke od najvažnijih priča iz davnina, značajnih kako za Frušku goru, tako i za Vojvodinu i čitavu Srbiju.

03.09.2024

23:07