• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.09.2024

10:31

Gazde trljaju ruke, ar zemljišta 85.000 evra! Cene u ovom beogradskom naselju eksplodirale zbog gradnje "Ekspo 2027"

Shutterstock

Društvo

Gazde trljaju ruke, ar zemljišta 85.000 evra! Cene u ovom beogradskom naselju eksplodirale zbog gradnje "Ekspo 2027"

Podeli vest

Investitori u Surčinu očekuju rast cena nekretnina i zemljišta zbog organizacije međunarodne izložbe "Ekspo 2027". Prosečna cena kvadrata porasla je na 1.786 evra, a zemljišta se prodaju do 85.000 evra po aru. Infrastrukturni projekti i kapitalne investicije značajno utiču na tržište nekretnina.

Szrčin je postao privlačniji za investitore zbog organizacije međunarodne izložbe "Ekspo 2027", jer tu vide potencijal za rast cena nekretnina i zemljišta, a time i za svoju zaradu. Taj trend poskupljenja već postaje uočljiv. Kako kaže Aleksandra Mihajlović sa specijalizovanog portala za nekretnine, u Surčinu i okolini došlo je do rasta cene kvadrata i prosečna trenutno iznosi 1.786 evra, dok je na početku godine bila 1.600. Što se tiče placeva, kako dodaje, ar zemljišta se sada prodaje od 3.000 do čak 85.000 evra.

Najava da će se "Ekspo" graditi u beogradskoj opštini Surčin značajno je uticala na tržište građevinskog zemljišta u tom delu grada, kažu analitičari Blumberga.

Kako navode, na osnovu uzorka koji je obuhvatio 27 odsto ukupnog broja transakcija iz perioda pre najave i 22 odsto transakcija posle najave izgradnje, prosečna cena po kojoj se trgovalo samo građevinskim zemljištem je za 59 odsto veća posle zvanične najave gradnje. Osim toga, u prvom kvartalu ove godine u Surčinu su kupljene 304 nepokretnosti, što je za 32 odsto više nego u istom periodu lane.

Foto: Shutterstock

 

Poboljšani uslovi

Stručnjaci ističu da infrastrukturni projekti mogu povećati vrednost nekretnina u okolini, jer često dovode do poboljšanja pristupačnosti, privlačeći investitore i povećavajući potražnju za stambenim i poslovnim prostorom.

Prema rečima Veljka Mijuškovića, docenta na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kapitalne investicije mogu značajno uticati na potražnju i cene nekretnina. 

- Pojačana gradnja i potražnja za stanovima u Beogradu, često zavise od urbanističkih planova, infrastrukturnih projekata i ekonomske dinamike - kaže Mijušković.

Nikola Radić, iz jedne beogradske agencije za nekretnine, kaže da kapitalne investicije, kao inicijator i zamajac razvoja, direktno utiču na potražnju, pa tako i na cenu nepokretnosti.

- One generišu potražnju na užem lokalitetu, određena mikrolokacija dobija na kvalitetu u smislu infrastrukturnih objekata, saobraćajnih komunikacija i slično, što dovodi do generisanja povećane potražnje za nepokretnostima, a time i do povećanja cene kvadrata - objašnjava Radić.

- Takva je situacija i sa Surčinom, gde potražnju stvara velika kapitalna investicija "Ekspo".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke!
Live TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke!

Nemačka antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) slavi istorijski uspeh, velikom pobedom u istočnoj državi Tiringiji, a malo joj je nedostajalo da osvoji i najviše glasova u drugoj državi, Saksoniji. AfD je u Tiringiji osvojio skoro trećinu glasova, devet procenata ispred konzervativne Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i daleko ispred tri vladajuće nemačke stranke. Ovo neverovatno političko dešavanje za Informer je komentarisao akademik Dragan Radenović u "Info jutru".

05.09.2024

12:30

Srbija je dobila na težini nakon sastanka Putina i Vulina! Rusija se uvek bori za suverenost malih zemalja! (VIDEO)
Live TV

Srbija je dobila na težini nakon sastanka Putina i Vulina! Rusija se uvek bori za suverenost malih zemalja! (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče u Vladivostoku, na sastanku sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom. da Moskva očekuje da predsednik Aleksandar Vučić dođe na jesen u ruski grad Kazanj, na samit grupe BRIKS. Na ovu temu u "Info jutru" su govorili Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta i Petar Popović sa Informer TV.

05.09.2024

09:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija