• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.09.2024

09:46

Ministarka Đedović Handanović otkriva detalje: Do prve nuklearke nam je potrebno bar 10 godina!

Tanjug/Jovana Kulašević

Društvo

Ministarka Đedović Handanović otkriva detalje: Do prve nuklearke nam je potrebno bar 10 godina!

Podeli vest

Pokretanje javne rasprave o izmenama i dopunama Zakona o energetici, kojim se predlaže ukidanje zabrane nuklearnih elektrana ne može se dovesti u vezu sa posetom francuskog predsednika Emanuela Makrona, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i dodala da iskustvo pokazuje da je od početnog razmatranja opcije za proizvodnju nuklearne energije do početka rada prve nuklearke potrebno da prođe najmanje 10 godina.

 Ona je u intervjuu za današnji "Blic", odgovarajući na pitanje otkud nagli preokret srpskih vlasti oko nuklearki rekla da se u međunarodnoj zajednici sve češće govori o "nuklearnoj renesansi" pa su i zemlje poput Italije, Belgije i Švajcarske nedavno radikalno promenile svoju energetsku poliitku u korist nuklearne energije.

- Ta energija je u upotrebi u svetu duže od 60 godina, pa danas postoji više od 440 nuklearnih reaktora u pogonu, u više od 30 zemalja. U svetu se oko 10 odsto električne energije proizvede u nuklearnim elektranama a u Evropskoj uniji više od 20 odsto. Srbija je okružena zemljama koje imaju nuklearke, kao što su Mađarska, Bugarska i Rumunija, a neke od njih planiraju i nove - navela je ona.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

 

 Dodala je da je u Evropi plan da ovi kapaciteti do 2050. godine budu oko 50 odsto veći nego danas. Ministarka je rekla i da je od početka javnih konsultacija pristiglo manje od 10 komentara, da će javna rasprava trajati do 10. septembra a nakon toga nacrt će biti upućen na mišljenje nadležnim organima, potom na Vladu Srbije i u Narodnu skupštinu i da je plan da se zakon usvoji do kraja ove godine.

Kada je reč o potencijalnoj lokaciji za izgradnju nuklearke i modelu gradnje, odnosno opredeljenju za klasičnu ili modularnu elektranu, Đedović Handanović je istakla da je preuranjeno razgovarati o tome. "Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javnu nabavku za izradu preliminarnih tehničkih studija radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije u Srbiji.

U okviru nje obavićemo temeljnu komparativnu i kredibilnu opcionu analizu dostupnih tehnologija u svetu, uključujući male modularne reaktore kao i one konvencionalnog tipa, kako bi razumeli koje su najbolje dostupne tehnologije primenjive potencijalno u našoj državi, pomoću tehničkih, ekonomskih i tržišnih indikatora", navela je ona.

Što se tiče skladištenja nuklearnog otpada i navoda da je saradnja sa Francuskom uslovljena time da ovaj otpad završi u Srbiji, ministarka je navela da domaći zakoni, direktive EU, konvencije UN jasno definišu da nije moguće skladištiti nuklearni otpad iz Francuske u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Vazdušni prostor predstavlja suverenitet jedne zemlje, a "rafali" su idealni za njegovo čuvanje! Sve pilote raduje nabavka novih aviona! (VIDEO)
Live TV

Vazdušni prostor predstavlja suverenitet jedne zemlje, a "rafali" su idealni za njegovo čuvanje! Sve pilote raduje nabavka novih aviona! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno, povodom medijskih objava da će Srbija svoje ratne avione MiG-29 ustupiti Ukrajini, da on nikada u životu to ne bi uradio i da migove "nikome na svetu, ni za šta na svetu, ne bi dao". Ove izjave, ali i nabavku francuskih "rafala" komentarisao je penzionisani vojni pilot Boriša Mandić tokom svog gostovanja u "Info jutru".

06.09.2024

09:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Svet ovo mora da čuje! Putinov kum raskrinkao Zelenskog! Hvali se invazijom na Rusiju, a zapravo krije veoma mračnu tajnu!
EVO ŠTA SE DEŠAVA

Svet ovo mora da čuje! Putinov kum raskrinkao Zelenskog! Hvali se invazijom na Rusiju, a zapravo krije veoma mračnu tajnu!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski veruje da niko neće primetiti neuspeh ukrajinske vojske u Donbasu, pa se svim silama trudi da promoviše događaje u Kurskoj oblasti, premda su i oni osuđeni na kolaps, ocenio je predsednik saveta pokreta „Druga Ukrajina“ i kum ruskog predsednika Vladimira Putina, Viktor Medvedčuk, u autorskom tekstu za sajt „Smotrim“.

06.09.2024

07:40

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Četiri priče o caru Dušanu koje opstaju vekovima!
Srbija

Četiri priče o caru Dušanu koje opstaju vekovima!

Među Srbima iz sela Lokvice, smeštenog na padinama Šar-planine, u blizini Prizrena, sa kolena na kolena gotovo sedam vekova, prenose se priče o vremenu kada je i ovaj kraj bio pod carom Dušanom, najmoćnijim vladarom u srpskoj istoriji.

06.09.2024

07:30