• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: NIN

08.09.2024

14:24

Snaga motora biće ograničena za vozače do 25 godina: Sprema se nova mera

Shutterstock

Društvo

Snaga motora biće ograničena za vozače do 25 godina: Sprema se nova mera

Podeli vest

Ministar saobraćaja Goran Vesić najavio je da je u toku priprema novih mera za vozače, prema kojima bi ograničenje snage motora za vozače sa probnom vozačkom bilo prošireno na sve do 25 godina.

Razlog za takvo pooštravanje Zakona o bezbednosti saobraćaja Vesić pronalazi u želji da se smanji broj udesa i stradalih u saobraćaju, objašnjavajući kako smo "svedoci, nažalost, situacije da veliki broj mladih gine upravo iz razloga jer koriste automobile koje ne umeju da voze sa svojim vozačkim iskustvom".
 

Kako je objasnio načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević  može se govoriti o crnoj statistici na našim putevima. Ono što je poznato je da je za sedam meseci ove godine u saobraćaju život izgubilo 63 mladih ljudi, što je 18 osoba više nego u istom periodu prošle godine. U 2023. godini u saobraćaju je stradalo 90 mladih. 
Trenutno Zakon o bezbednosti saobraćaja nalaže da je zabranjeno da vozači sa probnom dozvolom upravljaju vozilom snage motora koja je veća od 80 kilovata, što je oko 107 konjskih snaga, osim ako se u vozilu ne nalazi član porodice koji ima vozačku dozvolu duže od pet godina. Ova mera važi za sve koji imaju probnu vozačku dozvolu, odnosno dve godine nakon položenog vozačkog ispita, ili do 21 godine života.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić kaže da se ovom merom suštinski ograničava brzina, a ne jačina motora. Manja snaga znači i manja brzina, a to automatski znači i više vremena za reagovanje, pa samim tim i manje saobraćajnih nesreća. 
- To je odluka kojom bi trebalo da se ograniči brzina po starosnoj kategoriji ljudi, koju je predložio ministar Vesić. Sigurno je da bi se smanjio broj nezgoda - kaže Vujanić 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!
Fudbal

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!

"Ovi momci koji su ovde treba šansu da iskoriste. Momci koji se budu pokazali - neće ih niko i ništa pomeriti iz tima“, poručio je selektor Dragan Stojković pred utakmicu sa Španijom (0:0). Shvatili su poruku i pokazali kako se "gine" za reprezentativni dres.

08.09.2024

06:30

Planeta

Katastrofa! Kako će Rusija reagovati na ovo?! NATO našao način da aktivira član 5, ostvaruju se najcrnje slutnje!
RAT NEZAMISLIVIH RAZMERA

Katastrofa! Kako će Rusija reagovati na ovo?! NATO našao način da aktivira član 5, ostvaruju se najcrnje slutnje!

Države NATO, koje koordiniraju udare Oružanih snaga Ukrajine (OSU) unutar teritorije Rusije, pokušavaju izazvati reakciju Rusije koja bi omogućila optuživanje ruske države za ubistvo Evropljana, što bi poslužilo kao povod za direktni rat Severnoatlantskog saveza protiv Rusije, pretpostavio je u razgovoru za RIA Novosti novinar i geopolitički analitičar Pepe Eskobar.

08.09.2024

13:40

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija