• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.09.2024

16:41

Odgovori na 5 ključnih pitanja o odlasku u vojsku: Jedna grupa mladića mogla bi da služi vojni rok i duže od 75 dana!

ministarstvo odbrane

Društvo

Odgovori na 5 ključnih pitanja o odlasku u vojsku: Jedna grupa mladića mogla bi da služi vojni rok i duže od 75 dana!

Podeli vest

Vojni rok bi trajao 75 dana (60 dana obuke i 15 dana vežbe) za muškarce, a bio bi dobrovoljan za žene.

 Prve generacije novih regruta u kasarnama bi mogle da budu za godinu dana, IT stručnjaci bi mogli da završe u Vojnotehničkom institutu, a konačna odluka trebalo bi da bude poznata u narednih 20-30 dana.

Kako je obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete Podrinju, gde mu je sedište bila upravo vojna kasarna u Loznici, mnogi razgovori na ovu temu su obavljeni, ali predstoji donošenje procena oko određenih bitnih detalja.

- Razgovarali smo o vraćanju obaveznog vojnog roka i verovatno ćemo doneti tu odluku - istakao je predsednik Aleksandar Vučić, uz napomenu da će se “sve već videti prilikom rasprave o budžetu za 2025. godinu, negde od prvog do desetog narednog meseca”.

Predsednik Srbije je tom prilikom skrenuo pažnju o detalju o kojem se čini se nije ranije razmišljalo, a koji može da bude bitan posebno u vreme kada traje borba za ostanak svakog mladog čoveka u Srbiji (ili povratak iz inostranstva), ali i sve evidentnija bitka sa nedostatkom radne snage.

Foto: www.mod.gov.rs

 

- Tu imamo i nekoliko drugih problema, moramo da pokušamo da sačuvamo ljude u zemlji. Da nam ne odlaze zbog inače izuzetno kratkog vojnog roka. Mislim da je tih 75 dana minimalno što svako može da da svojoj državi - istakao je Aleksandar Vučić.

On je otkrio mnoge detalje kako bi izgledao budući vojni rok, ali je ipak dosta interesantnih detalja o predlogu vraćanja obaveznog služenja vojske još nerazjašnjeno ili će o njima biti reči tek kada bude doneta konačna odluka. Ukoliko, naravno, ona bude pozitivna.

Sa koliko godina bi se išlo u vojsku

Prema ranijem predlogu vojni rok bi bio obavezan za sve punoletne muškarce do 30 godina starosti, mada postoji opcija da ta granica ipak bude spuštena do 27. Kako je istakao svojevremeno Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, “teško je očekivati da neko ko ima 35-36 godina podjednako vežba sa nekim od 20-21”.

Ovde postoji i jedno “potpitanje”: Da li će regruti moći da biraju kada će odslužiti vojni rok, posebno oni koji upišu fakultet? Ranije je postojala varijanta da se ide odmah posle srednje škole, ali i da se zbog studija odloži do završetka fakulteta.

Dakle, neko bi išao sa 18, a neko sa 26-27 godina, zavisno od krajnjeg roka koji bi mogao da bude postavljen.

Foto: rts printscreen

 

Služenje vojske u svom gradu ili ne

Za sada postoje samo najave da će kasarne biti prilagođene za dolazak novih regruta, ali se još ne zna da li je reč o svim vojnim objektima u Srbiji, ili samo pojedinim. Samim tim postavlja se pitanje da li će budući vojnici služiti vojni rok u svom gradu, ako postoje uslovi, negde u najbližoj okolini, ili će kao u vreme stare Jugoslavije biti razbacani po celoj državi.

Služenje u svom gradu bi verovatno smanjilo troškove prevoza regruta, a za same vojnike bi ova opcija predstavljala, izvesno je, najbezbolnije rešenje.

Slobodni vikendi za vojnike ili ne

Kada je tadašnji ministar vojske, a današnji premijer Srbije Miloš Vučević pričao o povratku vojnog roka ranije ove godine, spominjao je i dilemu oko dozvoljenih odsustva, s tim što je tada u opticaju bio vojni rok od četiri meseca, skoro duplo duži od najnovije verzije.

Naime, jedna od opcija bila je da regruti preko nedelje budu u kasarnama na obuci, a da onda dobiju slobodne vikende koje bi provodili u svojim domovima (ili svaki drugi). Druga varijanta je da, na primer, dobiju jedan ili dva slobodna vikenda, pošto je teško verovati da će se pri vojnom roku od 75 dana ići na dozvoljavanje odsustva od sedam ili deset dana, kao što je ranije bio slučaj.

Da li će i koliko biti plaćeni

Čini se da nema dileme da će svi koji budu pozvani na služenje vojnog roka pored prevoza, smeštaja i hrane, dobiti i odgovarajuću vojničku platu, samo je pitanje koliko će ona iznositi.

To je indirektno najavio i sam predsednik Aleksandar Vučić.

- Odrediće se ne beznačajna novčana naknada za vreme koje provedu u kasarnama Vojske Srbije - istakao je Vučić.

Koliko će to biti teško je reći u ovom trenutku, a jedini parametar može da bude podatak da vojnici koji trenutno služe u Vojsci Srbije kao dobrovoljci dobijaju, prema dostupnim informacijama, mesečnu nadoknadu od 46.000 dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija